ABD uçuşlarına yasak geldi listede İstanbul da var!

ABD uçuşlarına yasak geldi listede İstanbul da var!

Donald Trump yönetimi 8 ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda; yolcuların, cep telefonundan daha büyük elektronik cihazları yanına almalarını yasaklandı. Yasaklı havalimanı listesinde İstanbul da var.

 
NASIL TAŞINACAK? Yolcu cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazlarını kapalı olarak bavuluna koyacak. Bavul kontuarda teslim edildikten sonra havalimanı güvenliğinden geçirilecek. ABD aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkeden yapılan seferlerde yetkilendirdiği güvenlik şirketlerinden özel hizmet alıyor. Bu şirketler, havalimanındaki güvenlikten uçağa gönderilen bagajı tekrar x-ray cihazından geçiriyor. Sonrasında da uçağın kargo bölümüne yükleniyor.

Amerikan medyasında yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği bilgiyi yer almıştı. 

YASAK BUGÜN BAŞLIYOR

Direktifin bir güvenlik tehdidi sonucu verildiği belirtilerek, uygulama bugünden itibaren işleme konuldu. Yasağın ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

YASAĞIN NEDENİ NE?

Adı açıklanmayan bir yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, yasağın Arap Yarımadası El Kaidesi ve kısa süre önce Yemen'de Amerikan özel kuvvetlerince yapılan bir baskında elde edilen istihbaratla ilişkili olduğunu öne sürdü.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığının ise Amerikan medyasına, elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.

AP: 10 KENTTEN BİRİ İSTANBUL

Associated Press'e konuşan ABD'li bir yetkili, söz konusu yasağın, dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılan direkt uçuşları kapsadığını duyurmuştu. İsmi açıklanmayan yetkiliye göre, bu kentlerden biri de İstanbul.

ABD'li yetkili diğer kentleri ise şöyle sıraladı:

Kahire (Mısır)
Amman (Ürdün)
Kazablanka (Fas)
Doha (Katar)
Riyad ve Cidde (Suudi arabistan)
Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emrilikleri)
Kuveyt kenti (Kuveyt)

Associated Press'e konuşan bir başka ABD'li yetkili, yasaktan dokuz havayolu şirketinin etkileneceğini söyledi ancak isimlerini açıklamadı. Yetkililer, yasaktan ABD'li havayolu şirketlerinin etkilenmeyeceğini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.