ABD Üniversitelerinde İslam Kürsüleri

ABD Üniversitelerinde İslam Kürsüleri

ABD Üniversitelerinde İslam merakı giderek artıyor.

Ömer Yazıcı'nın Haberi

Nashida Alam Iraklı, Suudi Arabistanlı veya Mısırlı olmadığını anlatmaktan yorulduğunu söylüyor.

“Evet, başörtüsü takıyorum, müslümanım fakat ailem Bangladeşli” diyor 19 yaşındaki genç. “Her nedense birçok kişi bunu duyunca şaşırıyor.”

Çarşamba günü yayınlanan bir çalışma türünün en kapsamlı çalışması olarak ilan edildi, Pew forum on Religion& Public Life iddialı bir şekilde dünyadaki Müslümanların haritasını çıkardı.

Haritanın birçok kısmı şaşırtıcı: Müslümanların %60 ı Asya’da yaşıyor, Almanya’da yaşayan Müslüman sayısı Lübnan’da yaşayan Müslüman sayısından daha fazla, Çinde Suriye’den daha fazla Müslüman var ve Rusya'da ise Fas ve Libya toplamından daha fazla Müslüman var.

Alam gibi Northwestern Üniversitesi öğrencisi Muhammed Safdari’de inancı için oluşturulan düşüncelerden dolayı kızgın.

İslamin belli bir bölgeye ait olduğunun düşünülmesi çok aşağılayıcı ve kızdırıcı bir durum”

Bu sebepten dolayı Safdari Northwestern Üniversitesinde İslami çalışmalar programı oluşturmak için öğrencileri bilinçlendirmeye çalışıyor.

İslami çalışmalar komite başkanı Dulce Acosta-Licea İslam hakkındaki derslerin birçoğu Orta Doğu politikalarını içerdiğini belirtiyor. “ Fakat tartışmalar bu bölgenin veya ülkelerin çok dışına taşıyor”

Amerika-İslam ilişkileri Chicago komitesi dış koordinatörü Gerald Hankerson 11 Eylülün akademik çalışmalara dalgalanmalar getirdiğini belirtiyor.

“11 Eylülden önce Islam'in Farkında Olmak haftası yapardın ve iş biterdi fakat şimdi din hakkında yüksek bir merak ve ilgi var.” diyor Hankerson.

ABD’nin en büyük Müslüman kuruluşlarından olan CAİR’in direktörü İbrahim Kooper ise ‘bütün büyük üniversiteler İslami bölümler açmalılar’ diyor.

4 yıl önce Loyola Üniversitesi İslami çalışmalar direktörü Dr. Marcia Hermansen böyle bir çalışmanın tek başına yaşayabilirliği hakkında tartışmada bulunuyordu.

“O hala bir mücadele çünkü sonuç olarak bu bizim akademik pastayı nasıl bölmek istediğimizin bir sorgusu. Bazı politik olaylar İslam’ı gizli saklı birşey olmaktan çıkarıp tamamen elle tutulur bir hale getirdi” diyor Dr. Hermansen.

Alam gülerek anlatıyor kendisine sorulan soruları. “ bazen sorulan sorulara soruyla karşılık veriyorum” diyor. “tüm Katolikler İtalya’da mı yaşıyor veya İtalya’da yağayan herkes Papa’yı seviyor mu?” “bu onların daha farklı düşünmelerine yardımcı oluyor.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :