ABD yardım mı ediyor, işgal mi?

ABD yardım mı ediyor, işgal mi?

Amerikalı 60 asker helikopter ile depremde yıkılan Haiti Başkanlık Sarayı'na indi, Haiti'ye 11 bin Amerikan askeri girdi.

 
Amerikalı 60 asker, dün helikopter ile Haiti Başkanlık Sarayı’na indi. Askerlerin yardım çalışmalarına katılmayacağı ve görevlerinin sarayın güvenliğini sağlamak olduğu açıklandı. Ancak bazı Fransız politikacılar olayı işgal olarak yorumladı

ABD Başkanı Barack Obama’nın, depremle yıkılan Haiti’ye gönderdiği askeri güç, Washington’un ülkeyi işgali olarak yorumlandı. ABD’nin Haiti’ye gönderdiği asker sayısı toplamda 11 bine ulaştı. Fransa Gelişim Bakanı Alain Joyandet, Amerikan güçlerinin, başkent Port-au-Prince’e kurulacak bir sahra hastanesinin ekipmanlarını taşıyan Fransız kargo uçağını, zorla geri çevirdiğini vurgulayarak, BM’nin, ABD’nin ülkedeki rolünü açıklığa kavuşturması gerektiğini belirtti. Fransız Bakan, çalışmaların, Haiti’yi işgal için değil, yardım etmek için yapılması gerektiğini söyledi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Haiti’ye gönderilen ABD askerlerinin bu ülkedeki BM barış gücüne destek olacağını, ancak düzeni sağlama görevini üstlenmeyeceğini açıkladı. Aslında güvenlik meselesinin önemli bir öncelik haline gelmeye başladığına da vurgu yapan Gates, askerlerin gerektiği hallerde savunma amaçlı güce başvurma izinleri bulunduğunu hatırlattı.

BM'den takviye güç

BM Güvenlik Konseyi, Haiti’ye 3 bin 500 takviye Barış Gücü gönderme kararı aldı. Böylece Haiti’deki BM’ye bağlı asker sayısı 12 bin 500’ü bulacak.

Saray orduya emanet

Amerikan ordusunun 82’nci Hava İndirme Tümeni’ne bağlı 60 asker, dün Seahawk helikopterleri ile başkentteki başkanlık sarayına indi. Askerler sarayın güvenliğini sağlayacak. Sarayın bahçesindeki yardım kampında kalan Haitililer ise, askerlerin gelmesini eleştirerek, olayı ‘işgal’ olarak yorumladı. ABD’nin Haiti’ye gönderdiği asker sayısı 11 bini buluyor.

144 saat sonra sağ çıktı

7.0 şiddetindeki depremle yerle bir olan Haiti’nin başkenti Port-Au-Prince’da hâlâmucizeler de yaşanıyor. 6 yaşındaki bir kız çocuğu dün depremden tam 6 gün sonra, yani 144 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Susuz ve aç kaldığı görülen, 6 yaşındaki Haitili kız Jessica Hartelin’e uzmanlar derhal müdahale etti. Küçük kıza ilk müdahaleyi kurtarma ekipleri futbol sahasında yaptı.

8 gün sonra 6.1'lik artçı

Haiti, ülkeyi yerle bir eden 7 büyüklüğündeki depremden 8 gün sonra, 6.1 büyüklüğündeki artçı depremle yeniden sarsıldı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, TSİ 13.03'te meydana gelen artçı depremin merkez üssünün, Jacmel kentinin 42 kilometre batı-kuzeybatısı olduğu belirtildi.

Artçı deprem nedeniyle herhangi bir can kaybı veya maddi hasar meydana gelip gelmediği konusunda henüz bilgi verilmedi.

 


 

Etiketler :