ABD'de Musevi örgütler şokta

ABD'de Musevi örgütler şokta

İsrail lobileri BM’nin ‘savaş suçu işlediniz ’ kararına sert tepki gösterdi. ‘Olayı utanç verici’ bulan Museviler Gazze’de katliamı savundu.

Goldstone raporunun BM İnsan Hakları Konseyi’nde kabul edilmesi, ABD'deki Musevi örgütleri üzerinde şok etkisi yaptı. Konseyi sert açıklamalarla protesto eden Musevi örgütleri, BM sistemini "İsrail karşıtı" olmakla suçladı.

“KANGURU MAHKEMESİ”

İsrail Ordusunu Gazze’de savaş suçları işlemekle suçlayan BM’ye sert tepki gösteren Musevi örgütlerinden Amerikan Yahudi Komitesi, BM İnsan Hakları Konseyi’ni "Kanguru Mahkemesi"ne benzetti. 1843 yılında kurulan B’nai B’rith örgütü ise Konsey’in kararını “tek taraflı ve İsrail karşıtı” olarak nitelendirdi. Karara karşı çıkan İsrail Başbakanı Netanyahu ise, BM raporunu gayri meşru ilan etmek için uzun süreli bir diplomatik savaş sözü verdi.

İsrail değişimi ALGILAMALI’

İsrail’in artık sert üslubundan vazgeçmesi gerektiğini açıklayan Türk uzmanlardan Bilgay Duman, “Her şey İsrail’in aleyhinde gelişiyor. İsrail bunu algılamalı. Bölgede yaşamak istiyorsa kendini değiştirmeli” dedi. Osman Bahadır Dinçer de İsrail’in orantısız tavırlarının Batı’nın da tepkisini çektiğine dikkat çekerek, “İsrail’in artık işi zor” değerlendirmesini yaptı. Süleyman Demir ise “İsrail de artık değişmeli, sert politikalarından vazgeçmeli” ifadesine yer verdi.

Türkiye İsrail’e muhtaç değil

Ünlü Amerikan Gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'nin İsrail'in askeri malzemelerine eskisi adar muhtaç dlmadığını yazdı. Gazete, Türkiye'nin İsrail'in askeri malzemesi ve istihbarat paylaşımına, artık komşularıyla sorunlar yaşadığı dönemlerdeki kadar ihtiyacı bulunmadığını yazdı. WSJ'deki bir habere göre yetkililer ve analistler iki ülke arasında yaşanan ihtilafın, bundan böyle Ankara'nın İsrail ile, bundan önceki dönemde olduğu türden bir gereksinimi bulunmadığını ortaya çıkardığı görüşünüJerusalem Post gazetesi ABD'li diplomatların Türkiye'yi İsrail'le ilişkileri düzeltmeye teşvik ettiğini yazdı. Gazete, Amerikalı diplomatların, Ankara-Kudüs arasında son dönemde artan gerilimi hafifletmeye yönelik bir girişimde bulunarak, İsrail'le ilişkileri restore etmesi yönünde çalıştıklarını bildirdi. savunuyor.

BEYAZ SARAY: GERiLiME SON VERİN

Jerusalem Post gazetesi ABD'li diplomatların Türkiye'yi İsrail'le ilişkileri düzeltmeye teşvik ettiğini yazdı. Gazete, Amerikalı diplomatların, Ankara-Kudüs arasında son dönemde artan gerilimi hafifletmeye yönelik bir girişimde bulunarak, İsrail'le ilişkileri restore etmesi yönünde çalıştıklarını bildirdi.

Etiketler :