ABD'de Müslüman kongresi

ABD'de Müslüman kongresi

35 Bini aşkın ABD'li Müslümanın katıldığı ISNA'nın yıllık toplantısı Washington'da gerçekleştirildi.

Sinema ve belgesel gösterimlerinden panellere, müzik dinletilerinden Kur'an yarışmalarına kadar bir çok etkinliğin gerçekleştirildiği kongrede, Brooklynli İmam Sirac Vehhac, Amerikalı Müslümanları özgüven sahibi ve başı dik olmaya çağırarak, "Burası sizin ülkeniz. Müslümanlar hata yapıyorsa eleştirmekten korkmayın. Amerikan hükümeti de hata yapıyorsa eleştirmekten korkmayın" diye seslendi.

Kuzey Amerika İslam Toplumu'nun (ISNA) 46'ncı yıllık toplantısında 35 bine yakın Müslüman ABD'nin başkenti Washington'daki Kongre Merkezi'nde bir araya geldi. Hafta sonu süren etkinlikler içerisinde, Brooklynli İmam Sirac Vehhac da bir konuşma yaptı.

Camisinin bulunduğu bölgede uyuşturucuya karşı verdiği mücadele ile başta New York polisi olmak üzere tüm Amerikalıların takdirini kazanan İmam Vehhac, Amerikalı Müslümanları özgüven sahibi ve başı dik olmaya çağırarak, "Burası sizin ülkeniz. Müslümanlar hata yapıyorsa eleştirmekten korkmayın. Amerikan hükümeti de hata yapıyorsa eleştirmekten korkmayın" diye seslendi.

"Gelmiş geçmiş en mutlu insan Hz Muhammed"
Washington Kongre Merkezindeki etkinliklerin ikinci gününde, ISNA'nın kadın başkanı Dr Ingrid Mattson, Hamza Yusuf, Yusuf İslam ve İmam Zeyd Şakir ile "hayat, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı" konusunda bir sohbet gerçekleştirildi.

"Hayat, sevgidir" diye konuşan efsanevi müzisyen Yusuf Islam'ın, geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan albümünden Roadsinger adlı şarkının video klibi gösterildi.

Hamza Yusuf ise, mutluluk arayışının İslam'da doğruca tarif edildiğini ifade ederek, "Bu anlamda gelmiş geçmiş en mutlu insan Hz Muhammed'dir" dedi.

ISNA Türk sempozyumu
46 yıldır gerçekleştirilen ISNA toplantılarında Türk Amerikan toplumunun karşılaştığı sosyal ve dini sorunlar da ayrı bir sempozyumla ele alınıyor. Sempozyumun ilk iki oturumunun açılış konuşmasını George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Merve Kavakçı yaptı. Bugünü Amerikan Türk toplumu için tarihi bir gün olarak gördüğünü belirten Kavakçı, bu katılımın artarak büyüyeceğine olan inancını dile getirdi. Fazilet Partisi milletvekili olduğu dönemde başörtüsüyle Meclis'e girdiği için saldırılara maruz kalan ve milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, Türklerin bu sene ilk kez ISNA toplantılarına katıldığını vurgulayarak bunun devamının gelmesini temenni etti. Amerikalı Türkleri konu alan panellere, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Koordinatörü Dr. İbrahim Kalın, Washington Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Mehmet Paçacı, New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Gazi Erdem, Prof. Yusuf Ziya Kavakçı, Prof. Erdoğan Gurmen, Muammer Koç, Murat Köse, İhsan Işık, gazeteciler H. Mesut Hazar ve Cemal Demir konuşmacı olarak katıldı. Murat Köse ve Mehmet Demiroğlu'nun yönettikleri ISNA Türk sempozyumunda, Gazi Erdem, Mehmet Aktaş, Özcan Güngör, Kadir Gündüz, Cahit Kara, Yavuz Sılay, Halil Demir, Kemal Bozkurt ve Cemal Demir konuşmacı olarak yer aldılar. Sempozyumda, Amerika'da doğup büyüyen çocukların kültürel sorunları ve eğitimi ile kimlik, asimilasyon ve entegrasyon konuları gündeme getirilerek tartışıldı.

Obama'nın Danışmanı da oradaydı
ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin törenini de yöneten Evanjelik vaiz Rick Warren da, kongrede bir konuşma yaparak dünyanın başında beş dev bela bulunduğunu söyledi.

Warren, "Çatışma ve savaşlar, yolsuzluklar, fakirlik, salgın hastalıklar ve cehalet" olarak ayırdığı bu en büyük beş küresel sorunun ancak işbirliğiyle aşılabileceğini söyledi.

Müslümanlarla ilgili genellemeci önyargılar bulunduğunu ifade eden Warren, bu tür genellemelere karşı hep birlikte mücadele etme çağrısı yaparken, Obama'nın başörtülü danışman, olarak dikkatleri çeken Dalya Mücahid de Washington Kongre Merkezi'nin ana salonunu dolduran 10 bini aşkın Müslümana hitap etti.

Milli Gazete

Etiketler :