ABD'de Obama'nın ipi çekiliyor mu?

ABD'de Obama'nın ipi çekiliyor mu?

Aralarında İsrail'deki aşırı sağcılara destek veren Musevi lobileriyle silah ve petrol lobilerinin de olduğu sertlik yanlılarının, Obama'ya karşı harekete geçtiği iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barrack Obama, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde bir komployla mı karşı karşıya?

Obama'nın başkanlık seçimleri öncesindeki kampanyalarında kullandığı "Değişim" sloganı kimilerini daha o günlerde rahatsız etmişti.

Çünkü değişim, 11 Eylül terör saldırıları sonrasında Amerikan dış politikasında öne çıkan "Önleyici Saldırıların" da sonu anlamına geliyordu.

Oysa, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde, terör örgütü El Kaide'nin ana üssü olduğu gerekçesiyle Afganistan, kitle imha silahı üretiyor iddiasıyla Irak işgal edilmişti, ancak ne bu savlar doğrulanabilmişti, ne de bu ülkelere demokrasi götürme söylemi istikrarı beraberinde getirmişti.

Üstelik, iki ülkede de, Amerikan askeri kayıplarına sürekli yenileri ekleniyordu. İşte bu ortamda, Amerikan halkı 2008'de oyunu değişimden yana kullandı.

Bu süreçte, Obama, kuşkusuz değişim söylemini öncelikle, Irak ve Afganistan'dan Amerikan askerlerinin çekileceğini açıklayarak verdi.

Özellikle Afganistan'dan çekilme konusundaki takvimin hızlandırılması Obama'ya destek veren bazı ılımlı generalleri bile rahatsız etti

Yahudi Lobileri Rahatsız

Ancak değişime ilişkin sinyaller bununla sınırlı kalmadı. Amerikan Başkanı'nın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinden hemen önce Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin eleştirileri, ertesinde de Filistin'in Birleşmiş Milletler'de tanınmasına sıcak bakması, İsrail aşırı sağına destek veren Yahudi lobileri rahatsız etti.

Debkafile, Besa Center gibi İsrail gizli servisi MOSSAD'la yakın bağları olan düşünce kuruluşları, Obama'yı İsrail-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerine darbe vurmakla suçladı.

Obama'yı Yıpratma Çalışmaları

Şimdi komplo teorilerine yenileri de ekleniyor. Silah ve petrol lobileri ile içli dışlı olan derin devlet unsurlarının, 2012 başkanlık seçimlerinde Obama'yı yenilgiye uğratmak için bir dizi komployu uygulamaya koyduğu iddia ediliyor.

Washington yönetiminin, tam da borç tavanı tartışmaları nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği bir dönemde kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Amerika Birleşik Devletleri'nin tarihinde ilk kez notunu düşürmesi bu kapsamda değerlendiriliyor.

Muhafakazar eğilimli Çay Partisi'ne destek veren sertlik yanlısı grupların da, Usame bin Ladin'in öldürülmesi sonrasında Obama'nın popülaritesinin yükselmesinden rahatsızlık duyduğu haber veriliyor.

Düşen Helikopter Ölen 30 Asker

Tam da bu iklimde, Bin Ladin operasyonunu gerçekleştiren özel time mensup 30 askerin bulunduğu helikopterin, başkent Kabil'e çok yakın bir noktada, Vardak'ta Taliban militanlarınca düşürülmesi kafalarda soru işaretlerine yol açıyor.

Özel timdeki bütün askerlerin ölümüne sebep olan saldırının Amerikan askerlerinin çekilme takviminin açıklandığı sırada yaşanması komplo teorisyenlerinin elini güçlendiriyor.

TRT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.