ABD'deki saldırıda çelişkili haberler

ABD'deki saldırıda çelişkili haberler

ABD Temsilciler Meclisi Arizona Milletvekili Gabrielle Giffords'ın uğradığı silahlı saldırıda yaralandığı bildirildi. İlk yapılan açıklamada Giffords'un başından vurularak öldürüldüğünü belirtilmişti.

00:00- ABD'nin Arizona eyaletinde başından vurulan Amerikanı Kongre üyesi Gabrielle Giffords'ın durumuyla ilgili çelişkiler bulunuyor.

Giffords'un, Arizona'nın Tucson kentindeki bir markette katıldığı halka açık bir etkinlik sırasında, gelişigüzel ateş açan kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından vurulması sonucunda ölüp ölmediğiyle ilgili Amerikan basınında çelişkili bilgiler yer alıyor.

Giffords'un öldüğünü ilk duyuran Reuters haber ajansı, son olarak Giffords'un, olayın ardından helikopterle hastaneye götürülerek ameliyata alındığını ve halen hayatta olduğunu duyurdu. Tuscon kentindeki Üniversite hastanesinin sözcüsü Darci Slaten, "Giffords, hayatta ama şu an ameliyatta" dedi. Olayda Giffords'un yanısıra başka yaralananlar da olduğu belirtilirken, yaralılara ilişkin Amerikan medyasında farklı rakamlar yer alıyor.

Giffords'un durumu ve ameliyat hakkında henüz daha ayrıntılı bilgi bulunmuyor.

Giffords'un öldüğü flaşını geçen CNN televizyonu da daha sonra ölüp ölmediğinin henüz teyit edilemediğini duyurdu.

Saldırganın hemen yakalanarak gözaltına alındığı ifade edilirken FBI ve yerel polisin olayla ilgili incelemeleri sürüyor.

00:13- Saldırı Temsilciler Meclisi Demokrat Üyesi Gabrielle Giffords'un seçmenleriyle görüştüğü sırada gerçekleşti.

Saldırgan Giffords'a, ardından da etrafındakilere otomatik silahla ateş açtı. Saldırıda aralarında bir federal yargıç ile 9 yaşındaki bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi yaralandı.

Saldırıda başından vurulan Giffords'un durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Hastane yetkilileri durumu ağır olsa da temsilciler meclisi üyesinin iyileşeceğinden ümitli olduklarını açıkladı.

-3 GÜN ÖNCE KONGRE'DE YEMİN ETMİŞTİ-

40 yaşındaki Giffords, Arizona'da aşırı sağcı unsurların tüm çabalarına rağmen Kasım ayında yapılan seçimde üçüncü kez ABD Temsilciler Meclisi üyeliğine seçilmiş, Çarşamba günü yemin ederek yeni dönem milletvekilliğine başlamıştı. Geçen yıl Mart ayında sağlık reformu kabul edildikten saatler sonra Arizona'daki ofisi basılmış ve tahrip edilmişti.

-ABD'NİN EN KAMPLAŞMIŞ EYALETİ-

Arizona, son yıllarda ABD'nin politik tartışmalarda en kamplaşmış eyaleti olarak öne çıktı. 2009 yılında yerel polise istediği kişiyi durdurup Amerikalı olup olmama sorgusu yetkisi veren yasanın eyalet meclisinde kabul edilmesinden sonra ABD çapında eyalete karşı boykot kampanyaları başlamıştı. 2008 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday John McCain'in eyaleti olan Arizona'da, aşırı sağcı "Çay Partisi" hareketi son yıllarda büyük etkinlik kazanmıştı.
 

OBAMA: MİLLETVEKİLİ GIFFORDS AĞIR YARALANDI

ABD Başkanı Barack Obama, Arizona eyaletinin Tucson kentinde meydana gelen ateş açma olayında hayatını kaybedenler olduğunu, Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Milletvekili Gabrielle Giffords'ın da ''ağır yaralandığını'' açıkladı.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, olayı ''tarif edilemez bir trajedi'' olarak niteleyerek, ''Olayla ilgili bilgiler edinmeye devam ederken, bazılarının hayatını kaybettiğini, milletvekili Giffords'ın da ağır yaralandığını biliyoruz'' ifadesini kullandı.

Olayla ilgili tüm cevaplara henüz sahip olmadıklarını kaydeden Obama, ''Şunu biliyoruz ki, böylesine anlamsız ve korkunç bir şiddet eyleminin özgür bir toplumda yeri yoktur. Tüm Amerikalılardan, bana ve eşim Michelle'e, Milletvekili Giffords, olayın kurbanları ve ailelerine yönelik dualarımızda bize katılmalarını istiyorum'' değerlendirmesinde bulundu

Etiketler :