ABD'den Suriye'deki muhaliflere yeni yardım

ABD'den Suriye'deki muhaliflere yeni yardım

ABD yönetimi, Suriye'nin kuzeyindeki muhalif gruplara ikinci kez silah yardımı yapıldığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'a, düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli Arap Koalisyonu'na geçen hafta sonunda ikinci kez mühimmat yardımı yapılıp yapılmadığı soruldu.

Toner, "Doğru, ikinci sevkıyat yapıldı" dedi.

Yardımın detayları hakkında bilgi vermeyen Toner, konu hakkında bilgi almak isteyen gazetecileri ABD Savunma Bakanlığına yönlendirdi.

Savunma Bakanlığından bir yetkili ise AA muhabirinin sorusu üzerine, ikinci kez yardım yapıldığını doğrulamadı ancak bir ay önce aynı gruba yapılan yardımı hatırlatarak, "Biz daha önce de bu gruplara (DAEŞ ile mücadelede) ilerleme göstermeleri halinde tekrar yardım edeceğimizi söylemiştik, ilerleme kaydettiler" diye konuştu.

Daha önce uluslararası basında çıkan haberlerde, Suriye Arap Koalisyonu olarak tanımlanan gruplara yapılan ikinci yardımın bu kez öncekinin tersine karadan yapıldığı, hava yoluyla Erbil'e götürülen mühimmatın daha sonra karadan bu gruplara ulaştırıldığı belirtilmişti.

KERRY'NİN SÖZLERİ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bir televizyona verdiği röportajda söylediği"Suriye'nin kuzey sınırının yüzde 75'i kapanmış durumda. Türklerle geri kalan 98 kilometreyi kapatmak için operasyona giriyoruz" şeklindeki sözler de ABD Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, operasyonel detaylar hakkında bilgi vermedi ancak sınır güvenliği konusunun Türkiye için büyük endişe kaynağı olduğunu ve DAEŞ'in Türkiye'nin sınır güvenliğini tehdit etiğini belirtti.

Toner, "Kalan son kısmı nasıl temizleyeceğimiz konusunda görüşme içindeyiz" dedi.

Bir süre önce durdurulduğu açıklanan eğit-donat programından sonra sahada başarılı olan grupları destekleme kararı aldıklarını hatırlatan Toner, "İşe yaradığını düşündüğümüz formül bu. Yatırım yapmaya devam edeceğimiz formül de bu. Bütün bunlar hakkında Türkiye ile yakın çalışacağız ve diyaloğu sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.