ABD'li pilottan itiraf: Çocuklar meşru hedeftir

ABD'li pilottan itiraf: Çocuklar meşru hedeftir

Alman Federal Parlamentosu NSA Komisyonunda ifade veren Amerikan drone pilotu, bıraktığı görevinin acımasız yönlerini anlattı

Almanya'da ABD Ulusal Güvenlik Servisi (NSA)'nin ülke içindeki faaliyetlerini araştırmak için kurulan komisyona konuşan Amerikalı pilot ilginç bilgiler verdi. Amerikalı pilot ifadesinde, 12 yaşındaki çocukların bile meşru hedef sayıldığını itiraf etti.

Komisyona ifade veren 29 yaşındaki drone pilotu Brandon Bryant, insansız hava araçlarıyla, kullanan ekip arasındaki ayrıntılı bilgi alışverişini anlattı. Geçen yıl Amerikan İHA saldırılarında, Almanya'nın Ramstein şehrindeki Amerikan askeri üssünün kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Bryant, Ramstein üssünün dronelerin doğrudan yönetimi için kullanılmadığını bildirdi.

Amerikan pilot Bryant, dronelerin kullanımında yardımcı pilot ve resim analisti görevlerini yerine getiren 'Sensor Operator' olarak 5 yıldan fazla çalışmış. Kendisinin de katıldığı drone saldırılarının Irak, Afganistan, Pakistan, Somali ve Yemen'de yapıldığını belirtti.

ÇOCUKLAR MEŞRU HEDEF

İnternetteki haber portalı 'Netzpolitik.org', NSA Komisyonundaki sorgulamadan önemli ayrıntıları aktardı. Bu bilgiler arasında, saldırılar sırasında çevrede bulunan insanlara ne gibi zararlarının olduğu da yeraldı. Bryant, verdiği cevaplarda drone operasyonlarında asıl hedefin etrafında bulunanlara her seferinde mutlaka zarar verildiğini ve bunun normal görüldüğünü söyledi.

Yaşları 12'den itibaren tüm erkeklerin 'savaşabilecek yaşta' oldukları gerekçesiyle meşru hedef sayıldığını ifade eden Bryant, kendilerine de Alman devletiyle ortak çalışıldığının söylendiğini kaydetti. Amerikan pilot, 'Eğer Alman yetkililer bir telefon numarasının kime ait olduğunu biliyorlarsa ve onu Amerikan yetkililere veriyorlarsa, bu bilgi o kişinin infazı için kullanılıyordu.' dedi.

Daha önce Alman televizyonu ARD ile bir röportaj yapan Bryant, görevi sırasında emirlere karşı çıkanlara büyük baskı yapıldığını bildirmişti. Bryant, ülkesinde bu konuyla ilgili hakkında soruşturma başlatılmasından korkmadığını, kendisinin sorumluluk üstlendiği gibi ülkesinin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savundu.

Bryant, Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal Silahlara Karşı Alman Hukukçular Derneği ve Alman Bilim İnsanları Birliği tarafından, gizli bilgileri yetkililere duyuranlar için verilen 'Whistleblower Ödülü' ile ödüllendirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.