ABD'nin Afganistan'a yardımlarının yarısı yağmalandı

ABD'nin Afganistan'a yardımlarının yarısı yağmalandı

ABD ordusunun 2002'den beri Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi için yaptığı 76 milyar dolarlık yardımın yarısından fazlası yağmalandı.

Eski Afgan istihbarat yetkilisi ve güvenlik uzmanı Kabil Han Tedbir, ABD Sayıştayı'nın kısa süre önce yayımlanan raporunda sözü edilen, 2002'den bu yana yapılan 76 milyar dolarlık para ve silah yardımının "hortumlandığını" ileri sürdü.

"AFGANİSTAN'IN 40 YIL İÇİNDEKİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİRDİ"

Tedbir, Taliban'ın devrilmesinden sonra iktidara geçen güçlerin, özel milisleri silahlandırdığını, çeşitli silah ve mühimmatı zimmetlerine geçirdiğini iddia ederek, 76 milyar dolarlık askeri teçhizatın, yolsuzluk yapılmamış olsaydı Afganistan'ın gelecek 40 yıl içindeki ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

SİLAHLAR ÇALINARAK KARA BORSADA SATILIYOR

Bir diğer güvenlik uzmanı, eski Tuğgeneral Muhammed Arif de küçük silahların kolayca çalınıp kara borsada satıldığını, bu silahların bazen güvenlik güçleriyle çatışan militanların eline geçtiğini dile getirdi.

ABD'nin Afganistan'a yardımlarının yarısı yağmalandı

ABD Sayıştayı'nın denetimi, bu yardımın 26 milyar dolardan fazlasının, maaş, cephane, ekipman bakımı, enformasyon teknolojisi ve giyim olmak üzere "idame" kalemine, 18 milyar dolarının da ulaştırma, alt yapı projeleri, operasyonlar ve eğitime harcandığını gösteriyor.

Afgan güçlerine sağlanan donanım arasında 600 bin küçük silah, 163 bin telsiz, 76 bin araç ve 30 bin bomba imha teçhizatı, 16 bin istihbarat ve keşif aleti ve 208 uçak bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.