ABD, karıncaların istilası altında

ABD, karıncaların istilası altında

ABD’nin güneyi ile Güney Amerika ülkelerinde ‘çılgın karınca’ alarmı verildi.

ABD karınca istilasıyla mücadele ediyor. ABD’nin güneyi ile Güney Amerika ülkelerinde ‘çılgın karınca’ alarmı verildi.

Ateş karıncalarını yaşadıkları topraklardan dışarı süren ‘Nylanderia fulva’ karıncaları, yerleşimcileri de rahatsız ediyor.

ABD’nin Texas Üniversitesi’nde araştırmacı olan Edward LeBrun, “Çılgın karıncaların işgal ettiği topraklarda yaşayan insanlar, ateş karıncalarının geri dönmesini istiyor... Ateş karıncaları birçok yönden oldukça sakin canlılardı. Bahçenizde bir yuva açar ve siz bölgelerine girmediğiniz sürece size bulaşmadan oldukları yerde kalırlardı” dedi.

Karıncalar ise sadece ateş karıncalarının yaşadığı kolonileri ele geçirmekle kalmıyor, insanların yaşam düzenini bozacak şekilde yerleşim birimlerine sızıyor. Çılgın karıncalar, evlere giriyor, duvarlara yuva kuruyor, tesisatları bozuyor, elektrik kablolarını ve donanımlarını kullanılmaz hale getiriyorlar. 

Biological Invasions dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, çılgın karıncaların işgal ettiği bölgelerde çok az ateş karıncası bulunuyor veya tümü gözden kayboluyor. Araştırmacılar, ateş karıncaların nasıl evlerinden atıldıklarını kesin olarak bilmediği gibi, yaşadıkları yere özgü olan karınca türlerinin de işgal nedeniyle yok olduklarını belirtti.

GÜNEY AMERİKA İSTİLA ALTINDA

Acı veren iğneleriyle bilinen ateş karıncaları, 1930’lu yıllarda Güney Amerika’dan yayılmaya başladı. Çılgın karıncalar ise ilk kez 2002 yılında Texas’ın Houston kentinde tespit edildi. Araştırmacılar, işgal kuvvetinin çoktan Texas’ın kıyı şeridi ve Atlantik’in ucundaki Florida eyaletine kadar yayıldığını belirtti.

LiveScience’ın haberine göre, çılgın karıncalar ateş karıncaları kadar acı veren iğnelere sahip değil. Özellikleri, çok daha hızlı çoğalmaları ve ateş karıncalarını avlayan zehirlere daha dayanıklı olmaları.

PLoS ONE dergisinin verdiği bilgiye göre Arjantin’in kuzeyinden Brezilya’nın güneyine kadar Güney Amerika’da da yer edinen çılgın karıncalar, geçtiğimiz yıl ‘Nylanderia fulva’ olarak adlandırıldı. Çılguın karıncalara, bu türü keşfeden Tom Rasberry adlı böcek imha uzmanının anısına Rasberry karıncaları da deniyor. ‘Çılgın’ olarak nitelendirilmelerinin sebebi ise çok hızlı hareket etmeleri ve ani manevraları.

Sayıca daha hızlı çoğalmalarına rağmen ateş karıncaları kadar hızlı yayılmayan çılgın karıncalar, her yıl kendi başlarına sadece 200 metre mesafe kat ediyor. Bu durum, bu canlıların ulaşım yoluyla büyük yerleşim birimlerine taşınmalarını da zorlaştırıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.