ABD'nin sinsi Kandil planı

ABD'nin sinsi Kandil planı

ABD Irak’tan çekilmesi öncesinde İran’da ‘Münafıklar’ olarak adlandırılan örgütü Kandil’e yerleştirmek istiyor

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars, ABD yönetiminin PKK’dan, İran’a muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’nün Türkiye-Irak-İran sınırında bulunan Kandil dağında konuşlanması için izin verilmesini istediğini öne sürdü.

“PKK lider kadrosuna yakın bir kaynağa” dayandırılan habere göre, ABD Irak’tan çekilmesi öncesinde İran’da ‘Münafıklar’ olarak adlandırılan örgütü Kandil’e yerleştirmek istiyor.

Adı açıklanmayan kaynak, “ABD’li yetkililer PKK’ya ‘Şartlarımızı kabul ederseniz Türkiye’nin askeri saldırılarını durduracağımıza söz veriyoruz’ teklifinde bulundu. Öneri değerlendiriliyor” ifadesini kullandı. Kaynak daha önce 150 Halkın Mücahitleri üyesinin Bağdat yakınlarındaki Eşref Kampı’ndan alınarak Irak’taki bir ABD üssüne götürüldüğünü, casusluk eğitimi verildiğini de öne sürdü. Kaynağa göre, ABD Halkın Mücahitleri üyelerini sınır bölgesinde ve İran içinde casus olarak kullanmayı ve terör saldırıları düzenlemeyi planlıyor. İran İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar “İddiaları incelemeye aldık” derken, K.Irak Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı sözcüsü Faik Tefik “Irak hükümeti bu örgütün İran sınırındaki dağlık bölgelere transferi için herhangi bir teklif almadı” dedi. Peşmergelerin sözcüsü Cabbar Yaver iddiayı yalanladı. Pjak’a destekle suçlanan ABD’nin, aynı şekilde İran rejimini istikrarsızlaştırmak için Halkın Mücahitleri militanlarını kullandığı iddia ediliyor.

Listeden çıkarmıştı

Örgüt, 1965’te Şah rejimine muhalif olarak kurulan silahlı bir oluşumdu. Ancak İslam Devrimi’nin ardından mollalar tarafından ‘münafık’ olarak nitelendirilerek düşman ilan edildi. Örgütün lider kadrosu Paris’e kaçtı ve bugüne kadar da orada hayatlarını sürdürüyorlar. AB, 2009’da örgütü terör örgütleri listesinden çıkardığını açıkladı. 16 Temmuz’da ABD Temyiz Mahkemesi tarafından alınan kararla ABD Dışişleri Bakanlığı’nın örgütü “haksız yere terörist olarak nitelendirdiği” görüşü açıklandı

Etiketler :