Açılım için kendi isteğimle döndüm’

Açılım için kendi isteğimle döndüm’

Eve dönüş’ yapan 34 kişiden 29’unun izinsiz sınır ihlalinden, 5’inin de örgüt üyeliğinden tutuksuz yargılanacağı öğrenildi

‘Eve dönüş’ yapan 34 kişiden 29’unun izinsiz sınır ihlalinden, 5’inin de örgüt üyeliğinden tutuksuz yargılanacağı öğrenildi

Önceki gün Türkiye’ye gelen 34 kişi hakkında soruşturma açıldığı, Mahmur’dan gelenler hakkında takipsizlik kararı verilebileceği ancak, Kandil’den gelenler hakkındaysa 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis istemiyle dava açılabileceği öğrenildi. Kandil’deki PKK kampından Türkiye’ye döndükten sonra ifadesi alınıp serbest bırakılan Elif Uludağ, mahkemede verdiği ifadede kod adının Zelal olduğunu ve Kandil’den hiç bir suça karışmadan demokratik açılım kapsamında Türkiye’ye geldiğini söylediği öğrenildi.

34 İSİM HAKKINDA SORUŞTURMA

Habur Sınır kapısından girdikten sonra özel yetkili savcılar tarafından ifadesi alınan 34 kişi arasında yer alan 5 kişi, ifadelerinde ‘Önder’ ve ‘Sayın’ ifadesiyle birlikte Abdullah Öcalan’dan bahsetmesi üzerine, savcı ve hakim tarafından ‘bu ifadenin suç sayıldığı’ konusunda uyarıldığı ve ifade metnine girmediği öğrenildi. ‘Teslim olmaya gelmedik’ diyen grubun, daha sonra yararlanmak üzere ‘Etkin pişmanlık yasasından yararlanma haklarının’da saklı tutulduğu ancak buna yönelik bir talep veya değerlendirme olmadığı da belirtildi. Türkiye’ye gelen 34 kişinin hakkında soruşturmanın sürdüğü ve haklarında daha önceden hazırlanmış arama kararı bulunan 5 ismin tutuksuz yargılanacağı, yargılanamanın ‘örgüt üyeliğinden’ olabileceği belirtildi.

SABIKASI OLANLAR YARGILANABİLİR

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, 34 kişinin tamamının tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldığını ifade ederek, “Soruşturma sürüyor. Bu anlamda hazırlanacak iddianamede Kandil’den gelenler için örgüt üyeliğinden 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezası istenebilir. Mahmur’dan gelenler için ise takipsizlik kararı çıkabilir” dedi.

‘KENDİ İSTEĞİMLE GELDİM‘

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan isimlerden Elif Uludağ’ınsa, 6 yıldır Kandil’de yaşadığını, bir suça karışmadığını söylediği öğrenildi. Uludağ’ın, ifadesinde şunları söylediği öğrenildi: “Ben 2003’e kadar İstanbul’da yaşadım. 2003’te örgüte katılmaya karar verdim. Zelal kod ismini aldım. Askeri eğitim almadım. Bu güne kadar da Kandil kampında kaldım. Ben siyasi alanda çalışmaktayım. Örgüt adına hiçbir suçun işlenmesine iştirak etmedim. Son süreçte yaşanan Kürt sorununa ilişkin siyasi tıkanıklığı aşmak amacıyla kendi isteğimle Türkiye’ye geçtim. Amacım siyasi tıkanıklığın giderilmesidir” dedi.




Etiketler :