"Oslo'ya Öcalan'da dahil olabilir"

"Oslo'ya Öcalan'da dahil olabilir"

Balyoz davası ve terörle mücadeleyle ilgili soruları cevaplayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den, Oslo tartışmalarına yönelik dikkat çeken açıklamalar...

Adalet Bakanı Ergin, Oslo tartışmalarıyle ilgili, “Öcalan da sürece dahil olabilir. Bunu yapmamaları bir eksikliktir. Bu milleti, bu devleti bu illetten kurtarmak için gerekli görülen adımları atmak bir görevdir” dedi.

Ergin NTV’de şu değerlendirmeleri yaptı:

- Yargıtay, tutuklu sayısının fazla olduğu bir dosya olması açısından gereken hassasiyeti gösterecektir. Balyoz davasında birden çok savcı görevlendirilecektir. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, bu kadar sanığın olduğu bir davanın normal sırada beklemesine rıza göstermeyecektir. Ama 4-5 aydan önce olması kolay gözükmüyor. Mahkeme, yargılamalara ilişkin kısa kararını verdi, henüz gerekçeli karar yok.

- Karardan sonra artçıları oldu. Babalık ve eşlik haklarının sınırlanması konusu kararın beraberinde getirdikleri. Mahkeme, eski yasaya göre yargılama yaptı. Belki açık yazmayabilirdi, kimseyi rahatsız etmeyebilirdi.

- Türkiye’de bir sivil mahkemede ilk kez darbe girişimi yargılandı. Karar aşamasına kadar çok üst perdeden tartışmalar yaşandı. Yargı süreci devam ederken değerlendirme yapamam. Yapılan değerlendirmelerin yüzde 90’ı konuya vakıf olmayanların hissi olarak yaptığı değerlendirmelerdir. Gazetelerde, televizyonlarda magazin programları, spor yazarlığı yapanlar bu yorumlara giriyorlar. Bu teknik bilgi isteyen bir alan.

ÖCALAN AİLESİYLE GÖRÜŞÜYOR

- Öcalan’ın görüşmeyi kendisinin istememesi de söz konusudur. Ailesiyle zaman zaman görüşüyor. Ancak avukatlarıyla görüşmüyor.

- Oslo tartışmaları benim içimi kanatıyor. Çünkü terör, yakıcı, yıkıcı ve tahripkâr bir sorun. Bu sorunun tartışılmasında siyasetçilerin, medya mensuplarının, STK temsilcilerinin ‘Benim düşüncem, sözüm var’ diyen herkesin siyaset ve demagoji yapmadan, doğru zeminde konuşmamız gerekiyor. Sadece siyaset olsun diye yapılan bu eleştiriler maalesef bu problemin çözümüne katkı sunmuyor, farkında olmadan sadece kısır bir çekişmenin tarafı oluyoruz. Bir devlet, karşı karşıya olduğu bir sorunu çözmek için elindeki enstrümanların hepsini kullanır. Bu çalışmaların bu tür polemiklere kurban edilmemesi gerekir.

- Abdullah Öcalan’ın da bu sürece girmesi konusunda ayrım yapmıyorum. Bu sorunu çözecek tüm enstrümanlar vardır. Değişen şartlar ve ortama göre, istihbarat birimi, siyaset kurumu, güvenlik bürokrasimiz oturup karar verirler. Hangi enstrümanı kullanmayı kararlaştırırlarsa onu kullanırlar. Bunu yapmamaları bir eksikliktir. Bu milleti, bu devleti bu illetten kurtarmak için gerekli görülen adımları atmak bir görevdir.”

Yargıya ucuz silah

“Hakim ve savcıların ruhsatlı silah bulundurma hakları mevcut. Maliyet nedeniyle bakanlık üzerinden edinme talepleri geliyor. Hâkim ve savcılarımıza uygun fiyatla silah temin edilecek. Satış fiyatının üçte biri olacak.”

Kaynak: Hürriyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.