İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Türkiye bu akşamdan itibaren Balkanlar’dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine giriyor. İstanbul'da ise güne sağanak yağışla başladı. Kentte öğleden sonra karla karışık yağmur ve kar bekleniyor.

İstanbul'da aralıklarla devam eden yağmur, akşamın ilerleyen saatlerine yerini karla karışık yağmura bıraktı. Karla karışık yağmur özellikle Avrupa Yakası'nda etkili olurken, yağışların gece ilerleyen saatlerde etkisini arttırarak sürdürmesi bekleniyor.

Yetkililer zorunlu olmadıkça vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkmamasını zorunlu hallerde ise yanlarında mutlaka zincir bulundurmaları konusunda uyardı.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan duyuruya göre, karla karışık yağmurun, sabah saatlerinden itibaren de il genelinde kara dönüşecek.

Kar yağışının Perşembe sabah saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. Bu gece ile Çarşamba öğle saatleri arasında kuvvetli yağacağı (kar kalınlığı: 5 ila 20 cm aralığında) tahmin ediliyor.

TOPBAŞ'TAN UYARI!..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte bu geceden itibaren beklenen kar yağışı nedeniyle oluşacak trafiğe dikkat çekerek, yarın trafiğe çıkacakların toplu taşım araçlarını tercih etmelerini istedi.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da bu akşamdan itibaren beklenen kar yağışına ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili AKOM'da basın toplantısı düzenledi. Kentte bu geceden itibaren tipi şeklinde kar yağışının beklendiğini anlatan Başkan Topbaş, 'AKOM olarak, Büyükşehir Belediyesi olarak biz hazırlarımızı yaptık, bir problem yok. Yalnız şunu özellikle altını çizerek söylemek istiyorum; esasında belediyenin karla mücadelesi, trafik güvenliği için yapılan bir mücadeledir, toplu taşıma içindir diyebiliriz.

Özellikle biz yine trafiğe bireysel araçlarıyla çıkan sürücülerimizi uyarmak istiyoruz; kar lastiği mutlaka bulundursunlar. İnanıyorum ki gelecekte kış aylarında kar lastiği takma zorunlu hale gelecektir. Çünkü İstanbul'da trafikte yaşadığımız sıkıntıların temelinde lastik sorununun olduğunun altını çizmek istiyorum 'diye konuştu.

870 araç ve 2 bin 406 personelle İstanbul'un her noktasında önlem aldıklarını an latan Başkan Kadir Topbaş, vatandaşlardan da karla mücadele çalışmalarına destek vermelerini istedi. Topbaş, 'Biz karla mücadeleyi yapıyoruz ama vatandaşımızın katılımı, beraber olmaları, bu mücadelede yardımcı olmaları bizi başarıya götürebilir ve kentte bir kar kaosu yaşamayız. Geçmişte bunu başardık. Yine gelen yağışın cumaya kadar devam edeceğinden bahsediliyor. Bu doğrultuda bize destek olunursa, toplu taşıma araçları daha çok tercih edilirse, bireysel araçlarda mutlaka kar lastiği olması koşuluyla dışarı çıkılırsa sıkıntı yaşamayabiliriz 'dedi.

Başkan Topbaş, yarın karla birlikte beklenen fırtına nedeniyle deniz ulaşımında aksamalar yaşanabileceğinin ve bunun da kara taşımacılığını yoğunlaştırabileceğini ifade ederek, 'Bir iki gün daha dikkatli olmamız gerektiğinin altını çiziyorum. Bizim karla mücadelemiz esasında toplu taşım için ve trafik güvenliği için yaptığımız bir çalışmadır. Sadece belediyeleri görevli olarak görmemek gerekiyor. Vatandaşlarımızın da katılımı, bizimle birlikte olmaları başarıya götürür. İnşallah sıkıntısız, kazasız, belasız ve hayatımızı aksatmayacak, sekteye uğratmayacak bir dönemi geride bırakırız.'

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, önceki kar yağışı sırasında yaşanan sıkıntıların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

'Bizim yaptığımız tespitlerde geçen günlerde yağan karları dikkate aldığımız zaman kar lastikli araçlar hiç problem yaşamadan, bizim mücadele etmemize gerek duymadan araç sürebilirlerdi. Karla mücadelemizi biz yaptık. Ama trafikte kalanlar ve sıkıntıyı yaşatanlar maalesef lastikleri müsait olmayan araçların getirdiği veya karlı havada araç sürücülüğünün deneyim sahibi olmayanlar tarafından yapıldığından dolayı. Yarın mesai saati var, okullar var. Bunun ben kentte problem olacağını düşünmüyorum. Bu uyarılarımıza dikkat edilirse zaten hiçbir problem yaşanmaz. İstanbul'un her noktasında konuşlanmış ekibimiz 24 saat esaslı göre karla mücadeleyi yapmakta. Son karla mücadelemizde 3 bin kilometre toplamda ana ve ara arterlerde çalışma yaptık. Ara sokaklarda ilçe belediyeleri tarafından çalışma yapılmaktadır. Birçok gelişmiş ülkelerde, kentli kendi kapısının önündeki karla mücadeleyi yapmaktadır. Bizim de ilçelerde sadece belediyelere bırakmak değil, vatandaşlarımızın da yardımcı olması günlük yaşantımızı rahatlatır diye düşünüyorum.'

TİPİ NEDENİYLE ONLARCA ARAÇ MAHSUR KALDI

Yolda mahsur kalan araçtaki 3 aylıkbebek ve 4 kişi, ekipler tarafından kurtarıldı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde, kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan araçta bulunan 3 aylık bebek ve 4 kişi,ekiplerin çalışması sonucu kurtarıldı.İlçeye bağlı Karayonca köyünden Topuzlu köyüne giden Topuzlu köyü muhtarı Haydar Topuz'un da içinde bulunduğu otomobil, yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı.

Muhtar Topuz'un durumu bildirdiği İlçe Kaymakamı Ahmet Türköz, belediyeye ait iş makinesi eşliğinde makam aracıyla yola çıktı. Türköz ve ekipler, yaklaşık 3 saat süren çalışma sonucu içinde 3 aylık bebek ve 2'si kadın 4 kişinin bulunduğu araca ulaştı.

Kaymakam Türköz, yanında götürdüğü gıda maddelerini de araçtaki vatandaşlara verdi.

Muhtar Topuz ve beraberindekiler, kendilerine ulaşan Kaymakam Türköz ile ekiplere teşekkür etti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.