Adeviyye meydanına müdahale... Ölümler var...

Adeviyye meydanına müdahale... Ölümler var...

Mısır'da darbeciler katliama başladı. Mısır güvenlik güçleri, Rabiatul Adeviyye ve Nahda Meydanı'ndaki göstericilere müdahale etti. Müslüman Kardeşler şu ana kadar 2200 ölü olduğunu açıkladı.

Mısır güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilere göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etmeye başladı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: 2200'DEN FAZLA ŞEHİDİMİZ VAR

Mısır'da Müslüman Kardeşler sözcüleri yapılan müdahalelerde ölü sayısının 2200'den fazla olduğunu 9 bin civarında da yaralı bulunduğunu açıkladı.

 
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLECEK
 
Mısır İçişleri Bakanlığı, saat 17.00'den sonra sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi konusunun gündemlerinde olduğunu açıkladı.
 
 
 
 
 
 
Rabiatul Adeviyye Basın Merkezinden yapılan açıklamada ölü sayısının yükseldiği kaydedildi. Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yönelik Mısır güvenlikg üçleri tarafından başlatılan müdahale sürüyor. Gerçek mermiler ve gaz bombalarının kullanıldığı müdahalenin sürmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısı her geçen sürede artıyor.
 
Yoğun şekilde gaz bombalarının atıldığı ve silahların kullanıldığı meydandaki yaralıların dışarıya çıkartılmasına izin verilmediği, meydan hastanelerindeki ekipman ve doktorların yetersiz kaldığı, kan kaybından dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.
 

İçinde keskin nişancıların yer aldığı helikopterlerin meydanların üzerinde alçak uçuş yaptığı, özellikle kameramanları hedef aldığı iddia ediliyor. Şiddetli gaz bombası ve saldırılara rağmen meydanlardan ayrılmayan kalabalıklara katılmak için hareket eden kitlelere de ordu birliklerinin müdahale ettiği kaydediliyor.

Rabiatul Adeviyye Meydanına yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından ateş ediliyor.
 
Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.
 
Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki şehit, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı.
 
İhvan Sözcüsü Ahmed Arif de açıklamasında, "Şu an Mısır'da yaşanan bir katliamdır ve bunun sorumlusu Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile darbecilerdir" ifadelerini kullandı.
 
Mısır güvenlik güçleri, erken saatlerden itibaren Nahda ve Rabiatul Adeviyye meydanlarındaki darbe karşıtlarına müdahalesi sürüyor.
 
Olaylarda ilk belirlemelere göre 120 kişinin öldüğü, 2 bini aşkın kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.
 
 

ADEVİYYE VE NAHDA'DA MÜDAHALE VAR

Güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki göstericilere müdahalesi sürüyor. Nahda meydanının kontrolü, güvenlik güçlerine geçti.
 
Mısır güvenlik güçlerinin, Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına yönelik zırhlı birliklerle yaptığı müdahalede, göstericiler alandan uzaklaştırıldı. Bazı göstericilerin gözaltına alındığı Nahda meydanındaki çadırlar, sökülmeye başlandı. Nahda meydanının kontrolü tamamen güvenlik güçlerinin eline geçti.
 
Helikopterlerin alçak uçuşu sürdürdüğü meydandan dumanlar yükselmeye devam ediyor.
 

Çok sayıda yaralının bulunduğu Nahda meydanının etrafında zırhlı araçlar beklemeyi sürdürüyor.
 
ANADOLU AJANSI'NIN YAYINI KESİLDİ
 
Öte yandan Mısır'dan canlı yayın yapan Anadolu Ajansı'nın yayını kesildi. AA muhabirlerinin gözaltına alındığı bilgisi iletildi.

 

Bölgede bulunan İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyükelçilikleri çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda.
 
 
İSKENDERİYE DE AYAKLANDI
 
Mısır'da Rabiatül Adeviye ve Nahda meydanlarına müdahale edilmesinin ardından İskenderiye'de Mursi destekçileri sokaklara döküldü. Darbe yönetimini protesto eden göstericiler yolları trafiğe kapattı.
 

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında, rastgele ateş açılması ve keskin nişancıların ateşiyle başlayan müdahale sürüyor. Meydanlardan dumanlar yükseliyor. Helikopterlerin alçak uçuş yaptığı alanda, darbe karşıtlarının çadırları zırhlı birlikler tarafından sökülüyor.

İLETİŞİM KANALLARI ENGELLENDİ

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarı ile güvenlik kuvvetleri müdahale etmeye başladı. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi. Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifeti ile göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi.

 

GÖRÜNTÜ KESİLDİ SİLAHLAR ATEŞLENDİ
 
Gösterileri organize eden Darbe Karşıtı Koalisyon Sözcüleri, bazı bölgelerden göstericilere rastgele ateş açıldığını ve keskin nişancı ateşinin başladığını kaydettiler.
 
Bölgedeki canlı yayının kesildiği, bölgede mobil telefon şebekesinin sinyal kesici araçlarla engellendiği ve meydandaki canlı yayının da kesildiği bildirildi.
 
Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında müdahale sürerken, helikopterlerlin alan üzerinde alçak uçuş yapıltığı belirtiliyor. Nahda meydanındaki çadırların zırhlı birlikler eşliğinde gelen güvenlik kuvvetlerince yıkılmaya başlandığı öğrenildi.
 
 
HELİKOPTERLER ALÇAK UÇUŞ YAPIYOR
Meydanlar üzerinde alçak uçuş yapan helikopterler, attıkları broşürlerle kadın ve çocukların meydanları terk etmeleri istendi. Broşürlerde, meydanlardan ayrılacak olanların can güvenliğinin sağlanacağı ifade ediliyor.
 
 
MEYDAN BOŞALTILACAK
Mısır İçişleri Bakanlığı, Rabiatul Adeviyye ile Nahda medyalarında gösteri yapan protestocularından sadece haklarında yakalama kararı bulunanları tutuklanacağını açıkladı.

 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sabah erken saatlerinde Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarında, 40 günden fazla süren gösterilerini dağıtmaya başlayan emniyet güçleri, boşaltma işleminden önce çıkmak isteyenlere güvenli çıkışı temin edeceğini duyurdu.
 
 
Açıklamada, Meydanların boşaltılması işlemini kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiğini anımsatan bakanlık, güvenlik güçlerine karşı yapılacak her türlü sorumsuz davranışın, yasal müdafaa çerçevesinde gereken karşılığı verileceğini vurguladı.
 
Öte yandan bakanlık, medya organları ve insan hakları örgütleri ile halkı, meydanların boşaltılma işlemlerinde icra edilen uygulamalarını takip etmeye davet etti.
 
İçişleri Bakanlığı daha önce gösteri yapılan meydanlarının güvenlik güçleri tarafından sonlandırıp, güç kullanarak boşaltılacağını açıklamıştı.
 
 
 

 
Güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki göstericilere müdahalesi sürüyor. Nahda meydanı yakınında yer alan El-Orman Parkı ile Kahire Hayvanat Bahçesi'nde yangın çıktığı, burada bazı ağaçların yandığı, meydanlardaki göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi.
 
Mısır'ın birçok kentinde protestolar yapılıyor
 
 Mısır İçişleri Bakanlığı'nın başkent Kahire'ye giden tüm tren seferlerinin durdurulması yönünde talimat verdiği belirtildi.
 
Mısır Demiryolları yetkilileri, İçişleri Bakanlığı'nın kuzey ve güneyden başkent Kahire'ye giden tüm tren seferlerinin durdurulması yönünde talimat verdiğini ifade etti.
 
Kahire'ye giden tüm yolların da güvenlik güçlerince kapatıldığı bildiriliyor. Bu yöndeki engellemelerle göstericilere katılımın önlenmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.
 
Öte yandan birçok kentte protestoların başladığı, Marsa Matruh kentinde göstericilrin yerel meclisi kuşattığı, Suhac'ta da polis merkezini kuşattığı belirtiliyor.
 
 
Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.
 
MURSİ'NİN BASIN DANIŞMANININ KIZI ÖLDÜRÜLDÜ
 
Mısır'da darbe karşıtlarının kitlesel oturma eylemleri düzenlediği Rabiatul Adeviyye Meydanına Mursi'nin Basın Danışmanı Ahmed Abdulaziz'in kızı Habibe'nin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği, 2 çocuğunun da yaralandığı belirtildi.
 
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden Muhammed Biltaci'nin kızı Esma da göğsüne ve sırtına isabet eden mermiler sonucu hayatını kaybetmişti.
 
Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden alınmasını protesto eden darbe karşıtlarının 47 gündür sürdürdükleri kitlesel oturma eylemlerini dağıtmak için güvenlik güçlerinin bu sabah erken saatlerde başladığı müdahelede 300'ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği ve yaklaşık 7 bin kişinin yaralandığı bildiriliyor.
 
 
Kaynak: AA

k

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.