Afganistan'a 30 bin asker

Afganistan'a 30 bin asker

ABD Kongresi, Afganistan'daki asker sayısının artırılması için fon ayrılmasını onayladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki birliklerini 30 bin daha arttıracak. Obama, Kongre'den, Afganistan'daki birliklerin arttırılması için yaklaşık 37 milyar doları onaylamasını istemişti.

Senato'da önceden kabul edilmiş olan ek kaynak yasası Temsilciler Meclisi'nde 102'ye karşı 114 oyla kabul edildi. Böylece, Obama'nın lideri olduğu Demokrat Parti tarafından kontrol edilen Kongre, Afganistan'a gönderilen ek 30 bin asker için ayıracağı 37 milyarlık bütçeyi ek asker gönderme kararından altı ay sonra onaylanmış oldu.

Demokrat Parti Afganistan savaşı üzerinde büyük bir ayrılık yaşarken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, paranın Ağustos'a kadar sağlanmaması halinde kamudan kesilmesi gerekeceğini savundu.

Kabul edilen ek bütçenin oluşturduğu paranın 33 milyar doların Afganistan'daki operasyonlara, 4 milyar doların ise Irak'a aktarılması bekleniyor.

Kabul edilen 37 milyar dolarlık ek yardım, bugüne kadar Afganistan ve Irak savaşları için Kongre'nin onayladığı 130 milyar dolarlık bütçenin dışında kalıyor. Kongre'nin 2001 yılından bu yana iki savaş için 1 trilyon dolardan fazla para tahsis ettiği tahmin ediliyor.

Tasarının yasalaşması için Başkan Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor.

Etiketler :