Korkunç iddia ortalığı karıştırdı

Korkunç iddia ortalığı karıştırdı

Türkiye sınırındaki Cisr Eş Şuğur’da 120 polis öldürüldü. Şam yönetimi intikam tehdidi savurdu. Muhalifler halka ‘Bölgeden kaçın’ çağrısı yaptı

Suriyeli muhaliflerin internetten yaptığı çağrının ardından 200 kadar Suriyeli geceyi Türkiye sınırında geçirdi.

Haftasonu toplam 40 Suriyelinin de Türkiye’ye kaçtığı açıklandı Suriye’nin Türkiye sınırına sadece 20 kilometre uzaklıktaki kasabası Cisr eş Şuğur’u “misilleme” korkusu sardı.

Önceki gün Suriye Devlet Televizyonu’nun kasaba çevresinde kurulan pusuda 120 Suriyeli polisin öldürüldüğünü duyurmasının ardından bölgede üç gündür devam eden gerilimi artırdı.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim El Şar, polislerin ölümünden “silah çeteleri” sorumlu tutarken, bu grubun bölgedeki bir askeri depodan 5 ton dinamit çaldığını da öne sürdü. Bunun ardından hükümete bağlı El Vatan gazetesinde “bölgede bir güvenlik operasyonu başlatılacağı” duyuruldu. Gazetecilere izin yok Bölgeye yabancı gazetecilerin girmesine izin verilmediğinden sağlıklı bilgi alınamazken, muhaliflerin sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kurduğu “Suriye Devrimi 2011” isimli grupta Cisr eş Şuğur’da yaşayanlara “Türkiye’ye kaçın” çağrısı yapıldı. Sitede, “Pazartesi gecesi 10 helikopter sivillere ateş açtı. Büyük bir askeri saldırı bekliyoruz. Mümkün olan en kısa sürede Türkiye’ye kaçın” ifadesi kullanıldı. Çağrının ardından yaklaşık 200 kişilik bir grup Türkiye sınırına gelerek geceyi burada geçirdi. Geceyi sınırdaki ormanlık alanda kurdukları çadırda geçiren Suriyelilerin henüz Türkiye’ye bir sığınma talebinde bulunmadığı belirtildi.

Sınırı geçerken öldürüldü AFP’ye konuşan bir Türk diplomat da haftasonu 41 kişinin Türkiye sınırını geçtiğini bunlardan 20’sinin yaralı olduğunu ve tedavi altına alındığını söyledi. Diplomat sınırı geçerken Suriye tarafından açılan ateşte ağır yaralanan bir Suriyelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Hatay’ın Yayladağ ilçesine kurulan Kızılay kampında 200 kadar Suriyeli mülteci kalıyor. 40 kadar Suriyeli de Türkiye’de tedavi altına alındı.

Tampon gündemdeydi İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent’ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, geçen hafta Suriye’den yönelebilecek bir mülteci akınından kaygılanan Türkiye’nin Suriye topraklarında bir tampon bölge oluşturmayı planladığını yazmıştı. Fisk Türkiye’nin benzer bir sıkıntıyı Körfez Savaşı’nda Iraklı mültecilerin sınıra yığılmasıyla yaşadığını hatırlatarak, “Türkiye bu kez önlem alabilir”?demişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.