Görülmemiş sıcak yakıyor...

Görülmemiş sıcak yakıyor...

Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası Türkiye'yi kavurmaya devam ediyor.

ANTALYA'DA TERMOMETRELER 52 DERECEYE ÇIKTI
Hava sıcaklığının 42 dereceye kadar yükseldiği Antalya'da cadde ve sokaklar boşaldı, plajlar doldu.

Antalya Meteoroloji Bölgesel Tahmin Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Antalya'da günün en yüksek hava sıcaklığı 42 derece olarak ölçüldü. Deniz suyu sıcaklığının 28 dereceye yükseldiği kentte nem oranı yüzde 13'lere kadar geriledi. Kentteki bazı termometrelerde, sıcaklığın 52 dereceye kadar çıktığı görüldü.

Sıcak hava nedeniyle cadde ve sokaklar sessizliğe büründü. Günün her saati kalabalık olan Cumhuriyet Meydanı'na süs havuzundaki suyun sesi hakim oldu. Sıcak havadan bunalan vatandaşlar Konyaaltı ve Lara plajlarını doldurdu.

Antalya'da sıcak havaya rağmen görevinin başında olmak zorunda olanlar, zor anlar yaşadı. Belediyenin temizlik görevlisinin yerleri süpürürken mümkün olduğunca ağaç gölgesinde çalışmaya özen gösterdiği görüldü.

ŞANLIURFA'DA TERMOMETRELER ÇILDIRDI
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde hayat durdu. İlçe halkı betonun üzerinde yumurta pişirdi.

Türkiye'nin en sıcak ilçesi konumunda bulunan Ceylanpınar ilçesinde aşırı sıcaklar yüzünden hayat durdu. Gölgede 50 derece olarak ölçülen hava sıcaklığı nedeniyle ilçe halkının bir kısmı klima veya vantilatör altında serinlemeyi tercih ederken, ilçe halkının bir kısmı ise ilçe belediyesine ait parklara akın ederek serinlemeye çalıştı. Belediye parkında bulunan ördekler aşırı sıcaklardan etkilenince gölgelik alanlarda serinlerken, çocuklar ise parkın içerisindeki süs havuzuna elbiseleri ile dalarak suda yüzmenin keyfini çıkardılar. İlçede hava sıcaklığının dayanılmaz boyutta olması nedeniyle 45 bin nüfuslu ilçe hayalet şehir görünümünü aldı. Hava sıcaklığının dayanılmaz boyutta olduğunu ispatlamaya çalışan güvercin yetiştiricisi Hüseyin Yılmaztaş iş yerinin çatısında hiçbir elektrikli alet kullanmadan tava içerisindeki üç adet yumurtayı 10 dakika içerisinde pişirmeyi başardı. Havanın aşırı derecede sıcak olduğunu pişen yumurtlardan daha iyi anlatmaya çalıştığını ifade eden Yılmaztaş ' Şu an elimde bulunan dijital termometrede güneş ısısını 60 derece olarak gösteriyor. Güneş ısısıyla 10 dakika içerisinde üç adet yumurta pişirmeyi başardık. Allah güneşin altında ekmek mücadelesi veren insanların yardımcısı olsun' dedi.

ADANA'DA SICAĞA KARŞI ÖLÜMÜNE SERİNLİK
Adana'da sıcak ve güneli havadan bunalan ve yaşları 5 ile 7 arasında değişen çocuklar, adeta ölümüne serinliyor. Cadde ortasındaki süs havuzunda tehlikeye aldırış etmeden serinlemeye çalışan çocuklar, olası bir kazaya da davetiye çıkartıyor.

Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine giren Türkiye'de, havalar sıcaklığı Doğu bölgelerinde mevsim normallerinin 2 ile 5, İç ve Batı bölgelerinde ise 5 ile 9 derece arttış gösterdi. Artan hava sıcaklığı, Türkiye genelinde olduğu gibi Adana'da da vatandaşı evine hapsetti. Sıcaktan bunalan çocuklar ise, serinlemek için değişik yöntemler buluyor. Çocuklar, bunaltıcı Adana sıcaklarına cadde ortasında yer alan süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışırken, tehlikeli bir alternatif de oluşturuyor.

Suyun kirli olmasının yanında süs havuzunda bulunan elektrik kabloları ve akan araç trafiğine aldırış dahi etmeyen çocuklar, suda yüzerek gönüllerince eğleniyor. Yaşları 5 ile 7 arasında değişen çocuklar, süs havuzu etrafında bulunan 'Süs havuzuna girmek tehlikeli ve yasaktır' yazısını da umursamıyor ve adeta ölümüne suya dalış yapıyor. Hatta başlarına gelecek tehlikenin farkında olmayan çocuklar, yazının bulunduğu tabelanın üstüne çıkarak, buradan yarım metrelik havuza balıklama atlıyor.

Polisleri gördüklerinde mahalleye kaçtıklarını belirten çocuklar, 'Annemiz babamız bizi havuza göndermiyor. Pahalı diyor. Bizde burada yüzüyoruz. Ailemiz bilmiyor' ifadesini dile getirdi. Yetkililer de, yüksek hava sıcaklığı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı; özellikle yüksek sıcaklığa karşı hassas ve kronik hastalığı olanlar ile birlikte yaşlı ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşte kalma süresini, en aza indirmesi ve koruyucu tedbirlerin alması konusunda uyarıyor.

TERMOMETRE 43 DERECEYE KADAR ÇIKTI
Adanalı Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcaklarından bunalarak Seyhan Baraj Gölün'nde serinledi. Sıcaktan bunalan kızlar göle kıyafetleriyle birlikte girerek serinlemeyi tercih etti.

Türkiye'yi etkisi altına alan Afrika sıcakları bugün kendini iyice hissettirdi. Adana'da Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre gölgede sıcaklık 38 derece, nem ile birlikte hissedilen sıckalık ise 40 derece. Ancak termometre sıcaklığı öğle saatlerinde 43 derece olarak ölçtü. Afrikadan gelen sıcak havadan ve nemden bunalan vatandaşlar ise ailelerini alarak Seyhan Baraj Gölü'nde serinledi. Çocuklar üzerlerinde kıyafet olmadan göle girerken özellikle genç kızlar kıyafetleriyle birlikte göle girerek serinlemeyi tercih etti. Sıcaktan bunaldıklarını söyleyen vatandaşlar haftada birgün tatil yaptıkları için denize gidemediklerini bu nedenle Seyhan Baraj Gölü'ne gelerek burada serinlediklerini söyledi.
Bazı çocukların ise süs havuzuna girerek serinlediği görüldü.

Meteorolojiye göre Adana'da yarında gölgede 39-40 derece sıcaklık olacak, sıcaklar Salı'dan itibaren mevsim normellerine dönecek.

ULUDAĞ DOLDU TAŞTI
Çöl sıcaklıklarının Marmara bölgesini etkili olmasıyla birlikte vatandaşlar, Uludağ'a kaçtı.

Hafta sonu tatilini fırsat bilen vatandaşlar, günübirlik de olsa serinlemek için Uludağ'a çıktılar. Çobankaya ve Sarıalan'daki camilerde insanlar, vakit namazlarında dışarıya taştı. Yüzlerce vatandaşın Uludağ'a akın etmesi sebebiyle tuvaletlerde uzun kuyruklar oluştu. Ormanın içinde vatandaşlar piknik yapmak için yer bulmakta güçlük çekti. Uludağ Milli Parkı'na girmek için Karabelen gişelerinde yarım saat kuyrukta bekleyen vatandaşlar Pazar günü gişe sayısının 2'den 3'e çıkartılmasını istediler. Ayrıca gişelerden günde yaklaşık 10 bin aracın giriş yaptığı öğrenildi. Çobankaya ve Sarıalan gibi kamp yerlerinin bulunduğu alanlara gelen vatandaşlar, su ve tuvalet ihtiyacını gidermek için kuyrukta bekledi.

Havaların sıcak olması sebebiyle çadıra olan talep de arttı. Sarıalan'da Milli Park Müdürlüğü'nün kurduğu örnek çadırları beğenen vatandaşlar, çadır kiralama uygulamasının bu sene hizmete alınmasını istedi. Uludağ'da da esintiyle birlikte gölgede sıcaklık 20 derece civarında seyrederken, Oteller bölgesinde 4 açık otelde kişi başı 90 TL-150 TL arasında konaklama imkanı sunuluyor. Ayrıca Kızılay'da kişi başı 65 TL'den tam pansiyon ile misafirlerini ağırlıyor. Bu arada Milli Park gişelerinden ve çadır kiralarından elde edilen gelirin en az yüzde 50'sinin bölgeye hizmet olarak dönmesini isteyen çadırcılar, bu konuda Orman ve Suişleri Bakanlığı'nın genelge çıkartmasını istediler.

MUĞLA'DA TERMOMETRE ÇILDIRDI: 48 DERECE
Meteoroloji tarafından yapılan sıcak hava uyarısı vatandaşları ya sabah erken saatlerde sahil kenarına, ya da evde oturmaya mahkum etti.

Muğla merkezde sabah erken saatlerde başlayan yoğun sıcak hava, öğle saatlerinde doruğa çıktı. Saat 11.00 sıralarında Muğla Cumhuriyet Meydanındaki termometre hava sıcaklığını 45-48 derecede arasında sürekli değişim gösterdi. Öğle saatlerinde başlayan sıcak hava dalgasının öğleden sonra daha da artması beklenirken, sokaklarda araçlar haricinde insana rastlanmadı.

BATMAN'DA SICAKTAN BUNALAN DİCLE'YE KOŞTU
Sıcaktan bunalanlar, Dicle Nehri'ne girerek serinlemeye çalıştı.

Batman'da aniden yükselen hava sıcaklığının 41 dereceye ulaşması, vatandaşları bunalttı. Sıcak havadan etkilenen özellikle çocuklar Hasankeyf ilçesinde Dicle Nehri'ne girerek serinlemeye çalıştı. Batman'da hava sıcaklığı, son günlerde hızlı bir artış göstererek 41 dereceye ulaştı. Aniden bastıran bunaltıcı sıcak nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar daha serin olan tarihi surların gölgesi ve parklara akın etti. Sıcakların etkiliği bazı çocuklar ise Dicle Nehri'ne girerek serinlemeye çalıştı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.