Cephanelikte 2 bin bomba aynı anda patladı

Cephanelikte 2 bin bomba aynı anda patladı

25 askerin şehit olmasına neden olan patlamada 2 bin el bombasının infilak ettiği belirlendi.

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasında olay yeri inceleme çalışmaları sabaha karşı tamamlandı. İlk belirlemelere göre, ihmaller zinciri sonrasında cephanelikte 2 bin bomba aynı anda patladı.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kışlası'nda meydana gelen patlamada, 100 binin üzerinde mühimmatın çevreye yayıldığını söyledi. Cuma hutbelerinde ve sokaklara asılan afişlerle vatandaşlar çevreye saçılan mühimmata dokunmamaları konusunda uyarıldı.

CENAZELER ANKARA ADLİ TIP'TA

Star gazetesinin haberine göre; Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda olay yeri incelemeleri sabah saatlerine kadar sürerken, şehitlerin cenazeleri ile birlikte geniş bir alana yayılmış doku parçaları büyük bir titizlikle toplanarak DNA testi yapılmak üzere Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Adli Tıp'ta şehitlerin DNA testi çalışmaları sürerken, aile yakınları GATA misafirhanesinde tutuluyor. Cenazelerin bir aksilik çıkmaması halinde pazar günü ailelere teslim edileceği öğrenildi. 16 Mart 2012 tarihinde, Afganistan'da meydana gelen helikopter kazasında şehit olan 12 askerin DNA testleri Ankara Adli Tıp Kurumu'nda 3 günlük bir çalışmayla tamamlanmıştı.

 

ASKER VE SİVİLER ÇİFTE SORUŞTURMA

Enkazdaki cenaze ve doku toplama çalışmasının ardından adli soruşturma için delil toplama çalışması başlatıldı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı ile Genelkurmay Askeri Savcılığı sabaha kadar olay yerinde patlamanın sebebini bulabilmek için delil toplama çalışması yürüttü. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir heyet de idari soruşturma için bölgeye geldi. Savcıların çalışmalarını bitirmesiyle kışla çevresindeki güvenlik kordonları da kaldırıldı. Savcıların soruşturmasında elde ettiği bilgiler patlamanın sebebi hakkında henüz bir görüş oluşturmazken mühimmat deposunun durumu hakkında bazı unsurlar aydınlatıldı.

O DEPODA 3 BİN EL BOMBASI VARDI

Patlamanın meydana geldiği 4 numaralı depoda yaklaşık 3 bin el bombasının bulunduğu ve buların bir çoğunun fünye-tapa grubunun hazır halde tutulduğu öğrenildi. Çevreye saçılan el bombası miktarının yaklaşık bin adet olduğu değerlendirildiğinde 2 bin el bombasının aynı anda patlayarak bu felakete neden olduğu düşünülüyor. Depoda 1930-1940 tarihlerine ait el bombalarının bulunduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.

TÜM SORU İŞARETLERİ ARAŞTIRILIYOR

25 askerin şehit olduğu birliğin içinde ve çevresinde patlamamış mühimmat alarmı dün de sürdü. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, patlamanın ardından 100 binin üzerinde mühimmatın çevreye yayıldığını söyledi. Patlamanın ardından, hem askeri hem de sivil makamların olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlattığını keydeden Balkanlıoğlu, "Olayda kusuru olan personel varsa soruşturma sonunda ortaya çıkacak. Ancak şu anda bir suçlu aramak, kusuru aramak doğru değil. Soruşturmanın sonucunu beklemek zorundayız. Bombaların kullanım süreleri, neden o saatte tasnifleme yapıldığı yönündeki tüm soru işaretleri askeri makamlar tarafından sorgulanıyor. Kışlada 100'ün üzerinde asker görev yapıyor" dedi.

SOKAKTAN 852 BOMBA TOPLANDI

Afyonkarahisar'da dün gün boyu polis ve jandarma ekipleri çevre köylere saçılmış mühimmatı topladı. Bu kapsamda güvenlik birimlerine 362 ihbar geldi, toplam 852 el bombası toplanarak kontrol altına alındı. Sabah erken saatlerden itibaren Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü tarafından el bombalarının fotoğraflarının bulunduğu broşürler halka dağıtılarak uyarıldı. Aynı bildiriler toplu taşıma araçları ve kalabalık alanlara da asılarak halkın bilgilendirilmesi sağlandı. Cuma hutbesinde de vatandaşlar etraftaki el bombalarına karşı uyarıldı.

Başbakanlık'tan 500 bin lira tamirat desteği

Öte yandan Kocatepe sırtlarına kurulu kışlanın hemen eteklerinde yer alan, merkeze bağlı 3 bin 500 nüfuslu Ataköy Mahallesi sakinleri, patlamayla birlikte fırlayan kayaların çökerttiği çatılarını onarmaya başladı. Afyonkarahisar Valiliği, patlamadan etkilenen Ataköy Mahallesi ve hemen yakındaki Kışlacık Köyü'nde henüz hasar tespit çalışmasını başlatmadı. Ataköy'de vatandaşlar muhtarlığın hoparlörlerinden sürekli olarak patlamamış mühimmat konusunda dikkatli olmaları için uyarılırken, hasar tespit çalışmalarının da en kısa sürede başlayacağı ilan edildi. Vali Balkanoğlu, "Bölgede hasar gören evler ile ilgli Başbakanımızın talimatıyla valiliğimiz emrine şimdilik 500 bin lira istemiştik, o para gönderildi. İhtiyaç halinde ucu açık" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum