Davutoğlu: Esed için yer buluruz

Davutoğlu: Esed için yer buluruz

Ahmet Davutoğlu ile Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Seyda, Esad'a yer bulunması konusunda anlaştı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Suriye Ulusal Konseyi'nin Kürt asıllı başkanı Abdülbasid Seyda, 'sonu Kaddafi gibi olmadan ' Suriye Devlet Başkanı Esad'a yer bulunması konusunda anlaştı. Davutoğlu, Seyda'dan Suriye'nin kuzeyinde asılan Kürdistan bayraklarının indirilmesini istedi.

Suriye'de muhalefet güçlerini tek çatı altında toplayan Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ile Türkiye, kendisinin talep etmesi halinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bundan sonraki yaşamını sürdürebileceği ülke bulunmasında arayışa girebileceklerinin sinyalini verdi.

KADDAFİ GİBİ OLMASIN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün SUK'un Kürt asıllı başkanı Abdülbasid Seyda başkanlığındaki heyetle görüşmesinde, Esad sonrasına ilişkin senaryolar, Suriye'deki mevcut durum, Esad'ın akıbeti ve Türkiye-Suriye sınırında yaşananlar ele alındı.

Ankara ile SUK, Esad'ın sonunun Libya eski lideri Muammer Kaddafi gibi olmasının arzu edilmediği görüşünde birleşti. Suriye'de son derece dinamik bir sürecin yaşandığını, bu nedenle herkesin üzerinde mutabık kalacağı bir yol haritası belirlemenin zor olduğunu ifade eden bir Türk yetkili, şunları söyledi:

'Suriye'de Ulusal Güvenlik Binasına yönelik bombalı saldırı öncesi Esad'ın gidişinin ayları bulacağını söylüyorduk. Ancak bu saldırı sonrası ve hemen ardından yaşananlar, bu sürecin hızlanacağını gösterdi. Artık haftalardan bahsediyoruz. Soğukkanlı olmakta fayda var. Kimse kanlı bir değişimi arzulamıyor. Esad'ın SUK'a veya bir başka yere mesaj iletmesi halinde, Türkiye'nin de sağlayabileceği katkılarla kendisine ve ailesine tatmin edici bir yer bulunabileceğinde hemfikiriz. Hemen herkesin aklına önce Rusya geliyor ama şimdiden bir ülke ismi vermek doğru olmaz.

TEK SURİYE KALSIN

Suriye'nin demokratik bir anayasa çerçevesinde tek bir ülke olarak kalmasının bölge için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlattık. Esad sonrası, Nusayri, Sünni, Hıristiyan, hangi dini veya etnik köken olursa olsun her kesim Cumhurbaşkanı adayı gösterebilmeli. Mısır veya Libya'da olduğu gibi sadece Müslümanlar devlet başkanı olabilir anlayışı olmamalı. '

O BAYRAKLAR İNSİN

Davutoğlu da, Suriyeli Kürtlerin Türkiye sınır bölgesinde bir çok şehri ele geçirip, sınıra ve devlet binalarına PKK ve PYD bayrakları çekilmesinden duyulan rahatsızlığı Seyda'ya 'O bayraklar inmeli ' mesajıyla iletti. Ankara'nın sınırda yaşananlarla ilgili değerlendirmesi de şöyle oldu: 'Suriye'de çatışmalar daha bu boyuta ulaşmadığında, Esad'ın zor durumda kaldığında PKK kartını oynayacağı biliniyordu. Esad bunu Türkiye ve Türk halkını kızdırmak için yapıyor. Muhaliflerin bu oyuna gelmemesi gerekiyor. Bunu açık şekilde kendilerine ilettik? '

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.