Davutoğlu'ndan Boşnaklara söz

Davutoğlu'ndan Boşnaklara söz

Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek'te seslendiği 10 bin kişiye "150 yıldır sizi bekledik" diyen bir Boşnak'ın sözlerini hatırlattı ve söz verdi...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ramazan Bayramı'nı Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da geçirdiğini anımsatarak, ''Bizde adet, bayramlar sılada geçirilir. Bizim ruhumuzun sılası Saraybosna'dır, ailesi ise Bosnalı kardeşlerimizdir'' dedi.
 
Bakan Davutoğlu, Bosna-Hersek'teki temasları kapsamında İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından Saraybosna'daki Skenderiya Kültür Merkezi'nde geleneksel bayram konserine, Reis-ul Ulema Dr. Mustafa Ceriç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eşi Sare Davutoğlu ile katıldı.
 
Konserin düzenlendiği salona 10 bini aşkın kitlenin büyük sevgi gösterileri eşliğinde giren Bakan Davutoğlu, ülkedeki değişik ilahi gruplarının ve sanatçıların seslendirdiği parçaları dinledi.
 
Bakan Davutoğlu, daha sonra konseri organize eden yetkililerin ricası üzerine, salonda bulunan kalabalığa hitap etti.
 
Boşnakların geleneksel bayram tebriği sözü olan ''Bayram Şerif Mübarek Olsun'' diye konuşmasına başlayan Davutoğlu, salonda bulunanlara İstanbul'dan, Ankara'dan, Erzurum'dan, Hakkari'den, Anadolu'nun dört bir yanından selam getirdiğini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bayram tebriklerini salondakilere ileten Davutoğlu, bu yıl yaz programını hazırlayan arkadaşlarına ''Ramazan Bayramı'na bir program ayarlamayın'' şeklinde uyarıda bulunduğunu ifade etti.
 
Kendisine, programını hazırlayan arkadaşlarının, ''Ramazan Bayramı'nı sılada, ailenizin yanında geçirmeyecek misiniz?'' şeklinde soru yönelttiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, ''Çünkü bizde adet bayram sılada, ailenin yanında geçirilir. Ancak, bizim ruhumuzun sılası Saraybosna'dır, ailesi ise Bosnalı kardeşlerimizdir'' dedi.
 
Bakan Davutoğlu, Saraybosna'da bayramın bir kez daha ayrı ve farklı bir tadı olduğunu anladığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
''Bugün bayram namazında Gazi Hüsrevbey Camisi'nde cemaatle bayramlaşırken, bir Boşnak kardeşim bana sarılarak, 'Biz 150 yıldır bu anı bekliyorduk' dedi. Buralara gelmeye geç kaldık. Ama bir daha geç kalmayacağız inşallah. Bir daha ebediyete kadar sizleri terk etmeyeceğiz. Her zaman yanınızda olacağız. Bayram ruhu sevgidir, kardeşliktir, kucaklaşmadır. İnşallah bundan sonra Saraybosna, Bosna-Hersek hep bir olacaktır. Bölünmeye asla izin vermeyeceğiz.''
 
-''SARAYBOSNA RUHU İNSANLIK ONURUDUR''-
 
Bakan Davutoğlu, konserde sanatçı Aziz Halili'nin, ''Mekke, Medine nerededir?'' sözlerine atıfta bulunarak, ''Medine ve Mekke'nin ruhu Saraybosna'dadır'' dedi.
 
Saraybosna'nın ruhunun insanlığın onuru olduğunu vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
''Çünkü Saraybosna, Avrupa'nın kalbinde, barışın, sevginin, değişik dinlerin bir arada yaşamasının asırlar boyu hep sembolü olmuştur. Dünyadaki bütün şehirler yıkılsa, Saraybosna ayakta kalsa, Saraybosna ile insanlık yeniden kurulur. İnsanlık bu şehirle yeniden hayat bulur.''
 
Bakan Davutoğlu, bugün bayram namazının ardından Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Reis-ul Ulema Dr. Mustafa Ceriç'le, merhum lider Aliya İzzetbegoviç'in Kovaçi Şehitliği'ndeki mezarını ziyaretinde, tefekkür ettiğini söyledi.
 
Kovaçi Şehitliği'nde merhum Aliya İzzetbegoviç'in 20'li yaşlarda şehitlerle birlikte yattığını, ancak Saraybosna'nın ruhunu teslim etmediğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
''Saraybosna ruhunu hiç teslim etmedi. Bundan sonra da bu ruh teslim olmayacaktır. İnsanlık Saraybosna'ya çok şey borçludur. Bizler sizlere çok şey borçluyuz. Ahlakın, erdemin nasıl korunacağını hepimize öğrettiniz. O nedenle Saraybosna'ya ve Bosna'yı savunan şehitler önünde bir kez daha eğiliyorum. Aziz şehitler ruhunuz şad olsun. Sizler şehit düşerken kutsal değerleri korudunuz. Sizler bu bayramları göremediniz. Ama buralar hep bayram görecek. Kutsal emaneti ebediyete kadar taşıyacağız. Saraybosna, Bosna bizim ruhumuzdur. Sizler ise bu ruhun temsilcilerisiniz.''
 
Bakan Davutoğlu, konuşmasını tamamlamasının ardından, salonda dakikalarca ayakta alkışlandı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.