PKK ile asla masaya oturmayız.... BDP ile bir şartla!

PKK ile asla masaya oturmayız.... BDP ile bir şartla!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin düzenleneceği Güney Kore'ye hareketinden önce havaalanında bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı ve MİT görevlilerinin ifadeye çağırılmasıyla ilgili süreçte Danıştay Başkanı'nın 'Bize gelirse esastan inceleriz ' açıklamasına, 'Bu konuyla ilgili çıkan yasa belli. Bu yasa çerçevesi içerisinde bana gelen herhangi bir şu anda yazı yok. Bir yazı geldiği zaman Başbakanın iznine tabi olduğu açık ortada. Bana gelen yazıyı göreceğim. Yazıyı gördükten sonra takınacağım tavır ortadadır, bellidir. Bundan sonra nasıl bir süreç oluşur o ayrı mesele ' dedi.

Başbakan Erdoğan, Seul'de düzenlenecek 2. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için Güney Kore'ye gitti. Erdoğan, hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Seul'de gerçekleştirilecek zirve ile ilgili bilgi veren Başbakan Erdoğan, basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

ERDOĞANDAN ASKERE DERS
Erdoğan, 'Harp Akademileri'nde verdiğiniz konferansın başlıklarıyla ilgili bilgi verir misiniz ' sorusuna, 'Genel başlığı şuydu. Büyüyen gelişen Türkiye, 2023 hedeflerimiz üzerindeki her alanda Türkiye'nin alt yapı, üst yapı noktasında attığı adımlar, savunma sanayi ile ilgili gelişmelerimiz. Dün sürekli olarak dışa bağımlı olan ama bugün artık kendi savunma sanayiyle ilgili ihtiyaçlarını karşılama noktasına gelmekte bir Türkiye. Bu noktada attığımız adımlar. Bunları orada geniş bir şekilde anlatma fırsatını buldum. Gayet verimli, güzel bir konferans oldu ' dedi.

BİZE YAZI GELMEDİ
Erdoğan, 'MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer MİT görevlilerinin ifadeye çağırılmasıyla başlayan süreçte Danıştay Başkanı, 'Bize izin başvurusu gelirse esastan inceleme yapabiliriz' açıklaması yaptı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? ' sorusunu şöyle yanıtladı:
'Bu konuyla ilgili çıkan yasa belli. Bu yasa çerçevesi içersinde bana gelen herhangi bir şu anda yazı yok. Bir yazı geldiği zaman Başbakanın iznine tabi olduğu açık ortada. Bana gelen yazıyı göreceğim. Yazıyı gördükten sonra takınacağım tavır ortadadır, bellidir. Bundan sonra nasıl bir süreç oluşur o ayrı mesele '

İRAN İLE BATI ARASINDA ARABULUCULUK
Bir basın mensubunun, 'İran ile Batı arasında yeni bir arabuluculuk girişimi söz konusu olacak mı? ' sorusuna, Erdoğan, 'O zaten hep gündemimizde. Şu an İran özellikle İstanbul'da böyle bir zirvenin yapılmasını kabul ediyor. Onun da bize böyle bir teklifi olmuştu. Bizim arabuluculuk noktasında teklifimiz kendilerine daha önceden yapıldı. Ama nihai kararı burada taraflar verecektir. Eğer Türkiye'yi arabulucu olarak kabul ederler ve İstanbul'da böyle bir zirveyi gerçekleştirmeyi arzu ederlerse biz buna hazırız ' yanıtını verdi.

TERÖRLE MÜCADELE
Erdoğan, 'Terörle mücadelede Oslo görüşmelerinin ardından bir takım bilgiler kamuoyuna yansıdı. Sonrasındaki süreçte bir tıkanma olduğu ve baharla birlikte terörde bir tırmanış dikkat çekiyor. Bundan sonraki süreçte hükümetiniz nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz ' sorusuna, Erdoğan, şu yanıtı verdi:
'Daha önce yaptığım bir açıklama var. Bu bizim hükümetimizin ana ilkesi, stratejisidir. Nedir? Terör örgütü ile sonuna kadar mücadele, siyasi uzantısıyla da müzakere. Biz buna her zaman hazır olduğumuzu söyledik. Tabi ki terör örgütüyle kalkıp bizler siyasi irade olarak herhangi bir masada görüşme asla ve kat'a yapmayız. Fakat parlamento çatısı altında olan uzantıları diyeceğim artık, bunu da biliyorsunuz, onlarla bugüne kadar arkadaşlarımın görüşmeleri olmuştur, bundan sonra da onlarla biz yine görüşme yaparız. Ama dürüst davrandıkları sürece. Eğer onlar da dürüst davranmazlarsa onlarla da tabi ilanihaye görüşecek değiliz. Bizim derdimiz çözümdür. Kendi iradeleri yoksa, kendi iradelerini kullanamıyorlarsa, kendi adlarına konuşmuyorlar da İmralı'nın veyahut Kandil'in ağzıyla konuşuyorlarsa gün gele, artık onlarla da bunları konuşamaz duruma geliriz '

EĞİTİM SİSTEMİNİ SAVUNDU
'CHP lideri Kılıçdaroğlu '4+4+4 eğitim sisteminin Genel Kurul'dan geçmesi durumunda biz halka gideceğiz' dedi. Bunun nasıl değerlendiriyorsunuz ' sorusuna Erdoğan, 'Biz halkın içinden geldik. Onlar halka gitmekte çok gecikmişler, varsın halka gitsinler. Yeni bir şey icat etmiyoruz. Olması gereken, halkın bizden istediğidir. Bu bir eğitim şurasının kararıdır. Son 9 yıl içerisinde atılan adımlar ortadadır. Eğitimde eksiklerimiz yok mu, vardır. Ama geçmişle ve bizden önceki dönemlerle mukayese edilmeyecek derecede ilerdeyiz. Yapılan spekülasyonların hepsi yalandır. Okul öncesi eğitim diyorum. 48 ayda başlıyor. Biz, şimdi 60 ayda başlıyoruz. Bundan sonraki süreci de 4 yıl olarak, 60 ay taban, 72 ay tavan olmak üzere süreci başlatıyoruz. 12 yıl zorunlu eğitim getiriyoruz. Ancak ilk 4'ten sonra bir tercih ortaya koyuyoruz. Kesintili, kesintisizde bu ülkede çok ciddi bir operasyon yaptılar. Bu ülkenin kız evlatları okula gitmekten mahrum edildiler. Beyefendiler bu işi engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Entelektüelleri saygıları olduğunu söylüyorlar. Bunların entelektüellere falan saygısı yok. Entelektüellere saygısı olanlar eline seloteyp tankını alıp Komisyon Başkanına fırlatmazdı. Milli iradeye saygın varsa gelirsin orada konuşmanı yaparsın. Ama ben bunu çıkartmayacağım dersen senin milli iradeye saygın yok demektir. Demokrasi, tekme tokat eline ne gelirse saldırmak değildir. Ama CHP zihniyetinde bu var. Tarihleri hep böyledir. Ama AK Parti'nin tarihinde böyle bir şey sözkonusu değil. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Yumuşak başlı isek kim dedi uysal koyunuz. Onun için hangi dilden anlarlarsa o dilden muamele etmesini biliriz. Meclis Genel Kurulunda atılması gereken adımlar atılacaktır. '

SINIR ÖTESİ HAREKAT
'MHP lideri Devlet Bahçeli terörle mücadele kapsamında Kuzey Irak'a bir harekat istiyoruz. Yetki hükümette dedi. Bunu nasıl değerlendireceksiniz ' sorusuna Erdoğan, 'Sayın Bahçeli'ye daha önce de söyledim. Biz bugüne kadar Kuzey Irak'a, zaten harekat yapılması gerektiği zaman bu harekatları yaptık. Bundan sonra da ne zaman bir harekat gerekirse TSK ile her an bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Genelkurmay Başkanı ile sürekli bu konuları değerlendiriyoruz. Eğer bu konuda istihbari bir bilgi gelmişse, geldiği anda böyle bir operasyon gerekirse bunları yaparız. Sayın Bahçeli merak etmesin. Şu anda Cudi Dağları'nda, kar kış, bugüne kadar olmayan şeyler oluyor. Jandarmamız, özel harekat ile polisle el ele mücadele veriyor. 7 şehit verdik. Bu 7 şehidin karşısında Cudi Dağları'nda 8 tane sağ ve ölü olarak ele geçti. Bitlis'te 5 terörist, Siirt'te 2 terörist etkisiz hale getirildi. Bölücü terör örgütüyle bu mücadelemiz sürecektir. Ama bizimle müzakereye gelmek isteyen siyasi muhataplarda bunların siyasi olarak değerlendirmesini yaparız. Şu anda hükümet teröre karşı bir mücadele veriyor. Şu anda Cudi Dağları'ndaki, Bitlis'teki, Siirt'teki mücadelenin arkasında hangi irade var. Şehitlerimiz de oluyor, tabi ki içimiz kan ağlıyor. Bu mücadelenin maalesef istesek de istemesek de bir bedeli oluyor. Milletimizin, hepimizin başı sağolsun. Ama sonunda er veya geç inanıyoruz inşallah bu işi biz başaracağız ' dedi.

NÜKLEER GÜVENLİK ZİRVESİ
Korede yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi'yle ilgili bilgi veren Erdoğan, Erdoğan, 'Türkiye, nükleer enerjiden barışçı amaçlarla, ayrıca en yüksek nükleer emniyet ve güvenlik standartlarını yerine getirecek şekilde yararlanma hususunda güçlü bir iradeye sahiptir ' dedi.

Türkiye'nin nükleer güç programının başlangıç aşamasında olduğunu belirten Erdoğan, 'Türkiye, nükleer enerjiden barışçı amaçlarla, ayrıca en yüksek nükleer emniyet ve güvenlik standartlarını yerine getirecek şekilde yararlanma hususunda güçlü bir iradeye sahiptir. Bu alanda taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelerle üstlendiğimiz yükümlülüklerin bilincindeyiz. Bunların gereği ne ise bunu da titizlikle yerine getiriyoruz ' dedi.

Seul Zirvesi'nin Türkiye'nin nükleer enerji alanında kaydettiği ilerlemenin muhasebesini yapmak için bir fırsat oluşturacağını belirten Erdoğan, 'Zirveye bu çerçevede bir ulusal ilerleme raporu da sunacağız. Raporumuzda yer alan önemli gelişmelerden biri, nükleer terörizmin önlenmesi sözleşmesinin onaylanmasının TBMM tarafından uygun bulunmasıdır. Nükleer emniyet konularında çalışmalarını sürdürdüğümüz, ulusal mevzuat alt yapımız tamamlanma aşamasına geldi. Önümüzdeki dönemde, Seul zirvesinin somut sonuçları ışığında uygulama hedeflerimize odaklanmayı öngörüyoruz ' dedi.

İRAN ZİYARETİ
Güney Kore'den İran'a geçeceğini belirten Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dini rehber Ayetullah Ali Hamaney, İslami Danışma meclisi Başkanı Ali Laricani ile görüşeceğini bildirdi.

Ziyaret çerçevesinde Tahran'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağını söyleyen Erdoğan, 'Bu ziyaret İran ile ikili ilişkilerimizin yanı sıra ülkelerimizi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslar arası gündem konularında görüş alışverişinde bulunma imkanı sağlaması bakımından önem arz ediyor. İran ile ikili ilişkilerimizde sağlanan genel ilerlemeden memnuniyet duyuyoruz. İki ülke arasında son dönemde gerçekleşen karşılıklı ve çeşitli düzeylerdeki ziyaretlerin sıklığı ilişkilerimizdeki memnuniyet verici gelişmenin bir yansımasıdır. Bunun yanında potansiyellerimizi göz önüne alındığında ekonomik alanda İran ile birlikte kat edeceğimiz daha çok mesafe var. Tabi her şeyden önce özellikle petrol, doğalgaz noktasındaki vazgeçilmezler de konunun ayrı bir başlığıdır ' dedi.

Erdoğan, İranlı yetkililerle her iki ülkenin mevcut potansiyelini en etkin bir şekilde kullanmak için atılacak ilave adımların ele alınacağını belirtti.

Erdoğan, hem Güney Kore hem İran ziyaretinin dünya ve bölge barışı adına çok verimli ve yararlı geçeceğine inandığını söyledi.

144 GÜN SONRA İLK GEZİ
Erdoğan, en son 1 Kasım 2011'de Almanya'ya giderek Türk işçilerinin Almanya'ya göçünün 50. Yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlere katılmış, oradan da 3-4 Kasım 2011'de yapılan G-20 Liderler Zirvesi için Fransa'ya geçmişti. Erdoğan, 17 Ocak 2012'de KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın cenazesi için günübirlik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gitmişti.

MİT MÜSTEŞARI DA GİTTİ
Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.