Türkiye Esad'ın üstünü neden çizdi?

Türkiye Esad'ın üstünü neden çizdi?

Türkiye Esad'ın üstünü neden çizdi? Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin Kızılcahamam kampında bu soruya bakın ne cevap verdi...

Kızılcahamam'da milletvekillerine dış politika hakkında bilgiler veren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'ye 61 kez gittiğini son ziyarette ise yönetimi uyardığını hatırlatarak, "Türkiye kendi halkına zulmeden hiçbir ülke ile ittifak içinde olmaz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin Kızılcahamam kampında Türkiye'nin dış politikasına ilişkin brifing vererek milletvekillerinin sorularını cevapladı. Davutoğlu, brifingde komşular ile sıfır sorun politikasının bitmediğine dikkat çekerken "Biz göreve geldiğimizde komşular ile sıfır sorun dedik. Bu politikamız devam ediyor. Sadece Suriye ile sorun yaşıyoruz. Diğer komşularımız ile ilişkilerimiz çok iyi" dedi.

61 KEZ SURİYE'YE GİTTİM

Suriye lideri Beşşar Esad ile görüşmelerini aktaran Davutoğlu, Beşşar Esad Beşşar Esad şunları söyledi: "Türkiye kendi halkına zulmeden hiçbir ülke ile ittifak içinde olmaz. Ben bugüne kadar Suriye'ye 61 ziyarette bulundum. Son olarak Suriye'yi uyardık ve 14 maddelik bir yol haritasında anlaştık. Özgürlük alanlarını genişletme, serbest seçimlerin yapılması, Kürt kimliğini tanıma konularında adım atacaklardı ama hiçbirini yerine getirmediler. Sırplar Bosna'da camileri yıktıklarında, İsrail Filistin'de cami yıktığında nasıl tepki gösterdiysek bir Müslüman ülke olsa da Suriye'de camilerin yıkılmasına aynı tepkiyi gösterdik, gösteririz."
2023'TE KÜRESEL GÜCÜZ

Davutoğlu, ekonomik krizi fırsata çevirdiklerini belirterek, "1911'de Trablus'tan çekildik. 100 yıl sonra ise gemilerimizi gönderip, vatandaşlarımızı kurtardık. Cumhuriyetin 100. yılında, 2023'te Türkiye'yi dünyada küresel bir güç haline getireceğiz. Siyasi sınırlarımız değiştirmek istemiyoruz ama ekonomik ve ticari ilişkilerde sınır tanımayız" dedi.

İSTANBUL BM ÜSSÜ OLACAK

Davutoğlu, Türkiye'nin uluslararası örgütlerde etkin rol oynadığını, AKPM başkanı ile İKÖ Genel Sekreteri'nin Türk olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine büyük bir destekle ilk defa seçildik. Tekrar aday olduk. İstanbul'u BM'nin bir merkezi haline getireceğiz. BM'nin birçok ofisini İstanbul'da açacağız" bilgisini verdi.
MÜFTÜ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Edinilen bilgiye göre Türkiye devreye girerek Sırbistan'ın Sancak Bölgesi'ndeki müftü krizini de çözdü. Davutoğlu, Sırbistan Hükümeti ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Müslümanların yoğun yaşadığı bölgede halkın Sırbistan hükümeti tarafından atanan müftüyü kabul etmediğini, halkın istediği müftüyü ise hükümetin onaylamadığını anlattı. Sancak'ta 2 müftü bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, yaptıkları görüşmeler sonrasında halkın istediği kişinin müftü olarak atanacağını söyledi. Müftü idari olarak Sırbistan'a, ruhani olarak ise İstanbul ve Saraybosna'ya bağlı olacak.

KONUK BAKAN'A NİKAH SÜRPRİZİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi temaslar için Ankara'da bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'e görüşmelerin ardından düğün sürprizi yaptı. Dünya gündemi ile ilgili görüşmelerin ardından konuk bakan Bildt'e "Bunlardan daha önemli bir konu var, seni oraya götüreyim" diyen Bakan Davutoğlu, misafirini Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü (BYEGM) Murat Karakaya'nın düğününe getirdi. Düğünde nikah şahidi de olan Bildt, Çiğdem Çiğnitaş-Murat Karakaya çiftine mutluluklar diledi. Nikahtan sonra açıklama yapan Davutoğlu bu nikahın Bildt'in katılımıyla uluslararası bir nikaha dönüştüğünü söyledi.
OBAMA'YA İSRAİL UYARISI

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın, Kanada'daki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Obama ile yaşadığı ilginç bir diyalogu da aktardı. Davutoğlu, İran ile yaşanan nükleer krizle ilgili Obama'nın Başbakan Erdoğan'a, "İran'ı neden destekliyorsunuz?" dediğini, Erdoğan'ın ise "Biz İran'ı desteklemiyoruz ama siz bölgede İsrail'le ortak gibi hareket ediyorsunuz" karşılığını verdiğini kaydetti. Türkiye ABD ilişkilerinin her geçen gün geliştiğini ifade eden Davutoğlu, "ABD daha önce Türkiye ile Yunanistan'ı aynı kefeye koyuyordu. ABD başkanları önce Yunanistan'a sonra Türkiye'ye gelirdi. Obama, Türkiye'ye geldi ama Yunanistan'a uğramadı bile. Son 9 ayda Obama Erdoğan'ı 11 kez aradı" şeklinde konuştu.

HAVA HAREKATINA HERKES HAK VERDİ

Milletvekilleri, PKK terör örgütüne yönelik olarak yürütülen diplomatik çabaları sordu. Davutoğlu'nun cevabı ise şu şekilde oldu: "PKK'yı bitirmek için yoğun diplomatik çaba yürütüyoruz. Irak ve Suriye artık PKK'ya destek vermiyor. PKK bölgede yalnız kaldı. Kandil dağına sıkışıp kaldı. Irak'tan Kuzey'e asker göndererek PKK'ya müdahale etmesini istiyoruz. PKK'nın Avrupa'daki finans kaynaklarını kurutmak için yoğun diplomatik çaba harcıyoruz. Havadan Kuzey Irak'a harekat yaptık ama kimse tepki göstermedi. Haklılığımızı herkes görüyor." 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.