Ahmet Hakan 35 kişinin ölümünü yazdı

Ahmet Hakan 35 kişinin ölümünü yazdı

Türkiye Irak sınırında 35 köylünün bombalanarak hayatını kaybetmesi Hürriyet yazarı Hakan'ın da gündemindeydi..

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Şırnak Uludere'de F-16'ların PKK'lılara yönelik düzenlediği saldırı sonucu yaşamını yitiren 35 kişiyi bugünkü köşesine taşıdı. Uludere'de yaşananları 7 maddede açıklayan Hakan, güvenlik politikalarına abanmanın 35 kişinin canına mal olduğunu ifade etti.

İşte Hakan'ın o yazısı:

BİR:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil hükümetin emrinde olmadığı algısının iyi bir tarafı vardı:

Yanlışlıkla bombalanan sivil hedefler söz konusu olduğunda hükümet, en azından "olay çok vahim, soruşturulmalıdır" falan derdi. Ortaya çıkan vahim tabloyu da pek üzerine alınmazdı.

İKİ:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil hükümetin emrinde olduğu algısının iyiden iyiye yerleşmesinin ise çok kötü bir tarafı oldu: Uludere olayı karşısında hükümet sustu kaldı. Etkili bir çıkış yapmadı. Kısacası ortaya çıkan vahim tabloyu hafiften üzerine aldı.

HÜKÜMET YANLISI MEDYA NE YAPACAK?

ÜÇ:

En çok şunu merak ediyorum: Hükümet yanlısı medya ne yapacak? Eskiden olduğu gibi yine "Ordu'nun beceriksizliği" ya da "Ergenekon'un oyunu" gibi teoriler üretecek mi? Yoksa "öldürülenler PKK yanlısı kaçakçılardı" falan mı diyecek?

DÖRT:

Bir kez daha anladık: Güvenlik politikalarına abanmanın tehlikeli sonuçları olabiliyor. Hele azıcık başarı sağlanınca bir havaya girme durumu söz konusu oluyor ve dikkat elden kaçıyor. Dikkatin elden kaçması ise 35 cana mal oluyor.

YASI ULUSÇA TUTMALIYIZ

BEŞ:

Bazıları çocuk yaşta 35 köylü, F-16'lardan atılan bombalarla hayatını kaybetti. Bu olay nedeniyle sadece Kürtler mi yas tutacak? Yanlışlıkla öldürülenler bizim bir parçamızsa yası ulusça tutmalıyız... Bırakalım Kürt'ü, Türk'ü, PKK'yı, siyaseti falan... Hep birlikte yas tutalım.

ÖZÜR DİLEMEK İÇİN 40-50 SENE Mİ GEÇMESİ GEREKİR

ALTI:

Yapılan bir hatadır. Hem de çok vahim bir hata... Peki yetkililerimiz, neden bir özür bile dilemezler? Neden hatayı açıkça ifade etmezler? Hatayı itiraf etmek ya da özür dilemek için ille de olayın üzerinden 40-50 sene mi geçmesi gerekmektedir? "Vahim olaylarla ancak üzerinden yıllar geçtikten sonra yüzleşme yaşanır?" diye bir kural mı var?

SORGUSUZ SUALSİZ BOMBALANAN 35 KÖYLÜ

YEDİ:

Öldürülenlerin sayısından mı, yoksa haberlerde "kaçakçı" sözcüğünün fazlaca vurgulanmasından mı bilinmez, Uludere olayının duyulmasının ardından herkesin diline düştü Ahmed Arif'in "33 Kurşun" şiiri... Sorgusuz sualsiz kurşuna dizilen 33 köylü... Sorgusuz sualsiz bombalanan 35 köylü... Tek eksik: Olayın şiirini yazacak Ahmed Arif gibi bir şair...

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.