Ahmet Hakan'dan Başbakan'ın sözlerine övgü

Ahmet Hakan'dan Başbakan'ın sözlerine övgü

Erdoğan'ın laiklik konusundaki açıklamaları Ahmet Hakan'ı mest etti.

Başbakan Erdoğan'ın önce Mısır ardından Tunus'ta yaptığı laiklik açıklamalarını köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan 'Tayyip Erdoğan’ın Mısır’a laiklik tavsiye etmesini avuçlarım patlarcasına alkışlıyorum' diye yazdı.

İşte Hakan'ın 'Erdoğan’ın laiklik tavsiyesine güzelleme' başlıklı o yazısı:

TAVSİYE EDEN DİLLERİ DERT GÖRMESİN

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Mısır’a laiklik tavsiye etmesini avuçlarım patlarcasına alkışlıyorum. “Tavsiye eden dilleri dert görmesin” diyorum. “Çok klas bir tavsiye” diyorum. Övüyorum, övüyorum, övüyorum. Neden mi? Anlatayım: “Din” adına oluşturulmuş bir yönetim, “dini bir yönetim” olamaz. Olsa olsa “bir din yorumunun oluşturduğu yönetim” olur.

Çünkü...

DİNİ YÖNETİM DENİLEN ŞEY

Tek bir din algısı, tek bir din anlayışı, tek bir din yaklaşımı yoktur. “Dini yönetim” denilen şey, yönetimi oluşturanların dinden anladıklarıdır. Bu da dinin herhangi bir yorumunun, topluma egemen olması anlamına gelir. Eğer tek bir din yorumu yönetime egemen olursa, bırakın herhangi bir muhalefeti, farklı din anlayışları bile “gık” diyemez hale gelir.

ŞİİR GİBİ TAVSİYE

Çünkü itiraz edenlere, “dine itiraz etmiş” muamelesi çekilir. Böylece... Elinde “din” gibi kutsal referanslı bir araca sahip olan yönetim, o aracı bir baskılama aracına çevirip yeryüzünün en zalim ve en otoriter yönetimini oluşturabilir. Düşünün: En küçük bir muhalefet hareketi bile “kâfirlik” olarak nitelenebilecek. Hafazanallah! Hafazanallah! Başbakan Erdoğan’ın “laiklik tavsiyesi”, işte bu yüzden “şiir gibi” bir tavsiyedir.

Peki Erdoğan, Mısır’a “laik olun” derken... Laiklik adına otoriter bir yapı kurun mu demek istemektedir? Laiklik adına dini inançların kamusal alanda özgürce yaşanmasına yasak koyun mu demek istemektedir? Laiklik adına dini örgütlenmelere izin vermeyin mi demek istemektedir? Laiklik adına kıyafet zabitliği yapın mı demek istemektedir? Laiklik adına “Dini olan her şeyi kapı dışarı edin” mi demek istemektedir?

AK PARTİ DEMOKRASİSİNE İTİRAZ EDECEĞİMİZ HUSUSLAR VAR AMA

Hayır, hayır! Erdoğan’ın tavsiyesi bu değil. Çünkü hem kendisi hem de arkadaşları, ömürlerini böylesi bir laiklik anlayışına itiraz ederek geçirdiler. Tamam, AK Parti deneyimine baktığımızda... Arkasında duracağımız sağlam bir demokrasi hevesi görmüyoruz. İtiraz edebileceğimiz sayısız husus var.

Ama şunu da kabul edelim: AK Parti deneyimi, “otoriter laiklik” anlayışına saplanıp kalmış olan Türkiye’yi, “demokratik laiklik” anlayışı ile barıştırdı. Bu açıdan... Başbakan Erdoğan’ın, Mısır ve benzeri ülkelere “laiklik” telkininde bulunmasında herhangi bir çelişki yok. Aksine... Türkiye bu açıdan o ülkeler için tam bir “model ülke” haline gelmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.