"Bir kez daha reddedildi"

"Bir kez daha reddedildi"

Albay Zeki Üçok'un talebi mahkeme tarafından reddedildi...

İşkence yapma suçundan yargılanan eski Hava Kuvvetleri askeri hakimi albay Ahmet Zeki Üçok'un avukatları, Üçok'un suçun işlendiği tarihte birinci sınıf askeri savcı olduğunu, askeri savcıların anayasaya göre Askeri Yargıtayda yargılanması gerektiğini belirterek itirazda bulundu.

Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığında görevli üç astsubayın ''hipnoz ve işkenceyle'' ifadelerini almakla suçlanan eski Hava Kuvvetleri askeri hakimi Ahmet Zeki Üçok'un Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi.

Duruşmaya, mağdur astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın avukatları katıldı. Üçok'un katılmadığı duruşmada, avukatları Hüseyin Ersöz ve Serkan Güner hazır bulundu. Duruşmaya katılmayan Üçok'un sağlık sorunları olduğu yönünde rapor aldığı belirtildi.

Mağdur astsubayların avukatlarından Mustafa Dokumacı, sanık Üçok'un sürekli sağlık sorunlarını bahane ederek duruşmaya gelmediğini ifade ederek, sağlık raporu veren kurum ve doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Avukatlar, sanığın gelecek duruşmada mahkemede atılı suçla ilgili ifade vermesini istedi.

Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz ise askeri personel olan ve suçun işlendiği tarihte birinci sınıf savcı durumundaki müvekkilinin askeri Yargıtayda yargılanması gerektiğini savundu.

Ersöz, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, isnat edilen suçla ilgili yargılamanın burada yapılması yönünde talepte bulundu. Avukatlar, astsubayların 13 gün boyunca gözaltında tutulduklarına dair suçlamaları da kabul etmeyerek, 4 günlük gözaltı süresi olduğunu ifade etti.

Üçok'un avukatları, ayrıca, müvekkillerinin Balyoz davasında da sanık durumunda olduğunu ve yorucu bir mahkeme süreci yaşamasından dolayı sağlık sorunları yaşadığını ileri sürdü.

Savcı ise sanığın mahkemede atılı suçla ilgili ifade vermesi talebinde bulundu. Savcılık, sanık avukatlarının taleplerine de itiraz ederek, kamu çalışanlarının işkence yapma gibi bir görevleri olmadığını kaydetti, işkence suçlarının sivil mahkemeleri ilgilendirdiği ve görev suçlarının sadece askeri mahkeme ve Askeri Yargıtayda görülebileceğine dikkati çekti.

Sanık avukatlarının taleplerinin reddine karar veren mahkeme heyeti, sanık Üçok'un gelecek duruşmada mahkemede hazır bulundurulmasını istedi.

Astsubayların gözaltı ve disiplin suçları ile ilgili olay tarihinde tutuklu bulundukları Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı ile Kayseri 12. Hava Üs Komutanlığından bilgi alınması yönünde yazı gönderilmesine karar verildi.

Duruşma, eksik evrakın tamamlanması için aralık ayına ertelendi.

HİPNOZLU SORGU DAVASI

Hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan, ''Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç'in sorgusuna, dönemin Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler ile Askeri Savcı Üçok'un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim'' demiş, emekli yarbay Gürol Doğan hakkında açılan ''işkence'' davasının son duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame, 9 Aralık 2010'da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesince oy birliğiyle kabul edilmiş, Doğan'ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorgulayan savcı Üçok'a açılmıştı. (AA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.