’Aile hekimliği ücretli mi?’

’Aile hekimliği ücretli mi?’

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yarın başlayacak Aile Hekimliği’ndeki randevulu sistemle ilgili sorularını yanıtlarken 'Aile Hekimliği’nde bir ücret alımı söz konusu değil.

 Aile Hekimliği’ne halkın başvurularında istenen tahlillerin laboratuarlara geliş- gidişlerdeki ücretlendirme aile hekimlerimizin maaşlarından kesiliyordu. Onu halk sağlığı müdürlüklerimiz ödeyecek. Aile hekimliğine müracaat eden herhangi bir hastamızdan bir ücret alınması söz konusu değildir" dedi.


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Batı Trakya Dayanışma Derneği’nin bu yıl 15’incisi Gündoğdu Mesire Alanı’nda düzenlediği Panayır ve Yağlı Güreş Şenliği'ne katıldı.

Bakan Müezzinoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine yarın başlayacak Aile hekimliğinde randevu sisteminde ücret alınmasının söz konusu olmadığını söyledi. Müezzinoğlu, şöyle dedi:

"Aile hekimliğine vatandaşların müracaatlarında istenilen tahlillerin laboratuarlara geliş gidişlerdeki ücretlendirme aile hekimlerimizin maaşlarından kesiliyordu. Onu halk sağlığı müdürlüklerimiz ödeyecek. dolayısıyla bu anlamda aile hekimliğine müracaat eden herhangi bir hastamızdan bir ücret alınması söz konusu değildir."

Randevu sistemiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Müezzinoğlu, her iyinin mutlaka bir zorluğu olduğunu, iletişimin üst düzeye geldiği bir noktada zamanın herkes için çok değerli olduğunu söyledi. Aile hekimlerden verimli yararlanmak hem de hastaların zamanlarını doğru planlamak amacıyla telefon veya internet aracılığıyla randevu alınacağını kaydeden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Elindeki telefon veya internet aracılığıyla randevusunu alacak, 15.00’te gidecekse 15.00’te orada olacak. Dolayısıyla aile hekimimizin önünde sabahtan 25 kişinin bekliyor olması 25 kişiden en az 20’sinin zamanını heba olması demektir. Bizim arzumuz kimseye haksızlık etmek veya kimseye eziyet etmek değil, tam aksine daha medeni daha çağdaş ve zamanı doğru kullanan, hasta haklarını, hastanın zaman hakkını da planlamasını ona veren bir uygulamadır. Bunu kamu hastaneleri yapıyoruz. Yüzde 75 başarı yakaladık. Burada da bunu başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar yer yer sorunlarımızın çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Ama zaten sorunsuz hiçbir yeni yapılanmanın söz konusu olduğunu söylemek mümkün değil. Bazen alışkanlığımızı değiştirmek zor. Bazen iletişi kullanmakta zorluğumuz var. Bazen iletişimin aksaklıklarının bize getirdiği sıkıntılar var. Ama şuna inanın ki bir 6 ay sonra fevkalade oturmuş yüzde 90 verimli çalışan bir sistem olacak. Ve aile hekimliğinden hizmet alan vatandaşlarımızda bundan son derece memnun olacak."

Uygulamanın bakanlığının inisiyatifinde olduğunu ve halkın hizmet alma kalitesini teknolojik altyapı ölçüsünde planlamak istediklerini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "Medeniyetin gerekliliğiyle yapmıyorsak bizim eksiğimiz ayıbımız olur" dedi.

Bir gazetecinin halk sağlığı müdürlükleri ile il sağlık müdürlüklerinin birleştirileceği söylentileri ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu şöyle konuştu.

"Hayır böyle bir şey yok. Önümüzdeki dönemde halk sağlığı müdürlüklerimizi çok daha güçlü hale getirmeyi planlıyoruz. Türkiye artık sağlık hizmetleri sunumunda önemli bir mesafe kaydetti ve yakaladı. Bunun standardını korumak ve geliştirmek için planlamamız mutlaka güçlü bir şekilde devam edecek. Önümüzdeki dönemde, önemsememiz gereken başka bir hadise de koruyucu sağlık hizmetleri. Toplumun sağlıklı hasta olmadan önceki dönemini güçlü hale getirmeliyiz. Biz yalnız hasta olanları tedavi etmekle sorumlu değiliz. 75 milyonunun sağlıklı yaşam sürmesiyle ilgili önemli bir görevimiz var. O nedenle halk sağlığı müdürlüklerimizin bu alanda, çocuklarımızla ilgili gençlerimizle ilgili ailelerle ilgili toplumun tüm katmanlarıyla ilgili sağlıklı nesiller adına önemli sorumlulukları olacak. Bunların başında da aktif yaşam, sosyal yaşamın daha sağlıklı olmasıyla ilgili bir çok projede halk sağlığı müdürlüklerimiz çok daha önemli görevler üslenecektir."

Bakan Müzeizinoğlu daha sonra panayırda pilav dağıttı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.