ABD Büyükelçisi seçim sonrası ilk kez konuştu

ABD Büyükelçisi seçim sonrası ilk kez konuştu

AK Parti Cemaat kavgasında yaptığı açıklamalarla açıkça hükümetin düşmesi gerektiği fikrini destekleyen Ricciardone, ağız değiştirdi.

17 Aralık'ın hemen ardından AK Parti-Cemaat kutupları arasındaki kavgada birçok kesim kendi yerini konumlandırdı. Bunlardan biri de ABD Büyükelçisi Ricciardone'ydi.

"BİR İMPARATORLUĞUN ÇÖKÜŞÜNÜ İZLEYECEKSİNİZ"

Ricciardone, 17 Aralık operasyonundan yalnızca 3 gün sonra gazetecilere demeç vermişti. Türkiye'yi İran'la olan ilişkileri ve Halkbank konusunda uyardıklarını belirten Ricciardone"Uyarılarımız dikkate alınmadı, şimdi bir imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz" demişti.

AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

Hürriyet'e verdiği röportajda "bu röportaj için yerel seçimlerden önce sözleşmiştik."şerhiyle konuşan ABD'li Büyükelçi Ricciardone, "Hepimizin yeteri kadar gerçek düşmanı var, dostlarımızı düşman ilan etmeye ihtiyacımız yok." dedi.

SEÇİM SONUÇLARINA ŞAŞIRMADIK

- Seçim sonuçları sizi şaşırttı mı?

Büyükelçilik içinde net bir rakamsal tahmin yapmadık. Ama Türk muhataplarımızın geniş bir spektrumdaki tahminlerini rapor ettik. Sonuçlara şaşırdığımızı söyleyemem. Zira tahmin aralığı çok genişti.

BÖYLE BİR İLİŞKİMİZ YOK

- ABD ile Gülen hareketi arasındaki ilişkiyi nasıl tanımlarsınız?

Böyle bir ilişkimiz yok. Bizim devletlerle resmi ilişkimiz vardır. Türkiye Cumhuriyeti ile hükümetiyle ve kurumlarıyla ilişkimiz var. Demokrasi olduğunuz için de yasal muhalefetle, hukuka bağlı olarak kurulmuş topluluklarla ve sivil toplumla da düzenli iletişim halindeyiz.

YETERİ KADAR DÜŞMANINIZ VAR, DOSTLARINIZI DÜŞMAN İLAN ETMEYİN

Amerikan Büyükelçisi olarak arzum Türkiye’nin yüzde 100’ünün Amerika’yı kendi aileniz içinde hiddetli bir kavga sürerken şu ya da bu tarafı tutan bir dış güç olarak değil, dostunuz ve güçlü, değerli bir ortağınız olarak görmesi. Komşularınız arasında gerçek tehditler var. Hepimizin yeteri kadar gerçek düşmanı var, dostlarımızı düşman ilan etmeye ihtiyacımız yok.’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.