Parlamenter Sistem Krizde

Parlamenter Sistem Krizde

Başarısızlık krizler doğurur. Başarısızlık yazgıya dönüşürse kriz de yazgıya dönüşür. Doğa başarısızlığı affetmez. Toplum denen ikinci "doğa" hiç kabul etmez. Hayat başarısızlıktan nefret eder.

Parlamenter sistemimiz CHP'ye yaramadı. 1960 darbesinden beri gün yüzü görmüyor.MHP dünyanın ve Türkiye'nin yeni koşullarına uyum sağlayamadı, kendisini dönüştüremedi ve intihar etti, şimdi krizlerle boğuşuyor. Parlamenter sistemimiz Türkiye'de seküler "faşist" partiler doğurmuştur. HDPKK Kürt faşizminin adıdır. Etnik faşizm, solcu faşizm. Fark etmez. Faşizm.

Başarısızlık krizler doğurur. Başarısızlık yazgıya dönüşürse kriz de yazgıya dönüşür. Doğa başarısızlığı affetmez. Toplum denen ikinci "doğa" hiç kabul etmez. Hayat başarısızlıktan nefret eder.

         Politik partilerimiz krizde. CHP partiler hiyerarşimizde %20'ler basamağına takıldı. CHP gemisi kaç seçimdir su alıyor. Halk kaç seçimdir CHP'deki iktidarı ve CHP'nin CHP'liler üzerindeki iktidarını tokatlıyor. Sürekli düşük not olan öğrenci okuldan atılmalıdır. Fakat eğitim sistemimiz gibi parlamenter sistemimiz de "başarısızlığı" cezalandırmıyor. Okullarımız "dinazora" dönüşmüş fosil öğrencilerden, parlamenter sistemimiz dinazora dönüşmüş fosil partilerden muzdarip.

         Parlamenter sistemimiz CHP'ye yaramadı. 1960 darbesinden beri gün yüzü görmüyor. CHP'li seçmenler parlamenter sistemimizle ilgili fikirlerini tekrar gözden geçirmelidir. Parlamenter sistemde ısrar etmeleri, başarısızlıkta ısrar etmeleri anlamına geliyor olabilir.

         7 Haziran seçimleri, yazmıştım, milliyetçiliklerin zaferiydi. Türk milliyetçiliğinin ve Kürt milliyetçiliğinin zaferi. Bir sonraki seçim "milliyetçi" politik  ideolojilerin hezimetine dönüştü. Bu neredeyse kaçınılmazdı.                     Türkiye'nin dışında, uluslararası ilişkilerde "milliyetçi" olmak, Türkiye'yi savunmak anlamlı olabilir, fakat "içerde" milliyetçilik politik partilerin intiharı anlamına gelebilir sadece.

         MHP dünyanın ve Türkiye'nin yeni koşullarına uyum sağlayamadı, kendisini dönüştüremedi ve intihar etti, şimdi krizlerle boğuşuyor. Parçalanabilir. MHP'de çok daha derin iç çatışmaların eli kulağındadır. Tabanından büyük parçalar kopabilir, "derneğe" dönüşebilir, yeni Muhsin Yazıcıoğlu vakalarıyla karşı karşıya gelebilir. Unutmamak gerekir ki, krize girmek komaya girmektir.  MHP komadadır.

         HDPKK da komadadır. "Kürt milliyetçiliği," daha doğru bir ifadeyle "seküler" Kürt milliyetçiliği dağlarda ve şehirlerde can çekişiyor. Türkiye'de "içerde" milliyetçiliğin bedeli çok büyüktür. Bedeli tabut, kan ve gözyaşıdır. Askerlerimizin ve polislerimizin ölümü devletin meselesidir. Büyük Kürdistan için ölen yedibin (kaç bin? Ne farkeder) Kürt çocuğunun ölümü HDPKK'nın meselesidir. Öncelikle HDPKK'nın meselesi. Kürtçülük "tabutçuluğa" dönüşmüştür. Tabutçuluk, tabutsuz ve duasız gömmektir.  HDPKK'nın dağlardaki, şehirlerdeki, diasporalardaki, parlamentodaki elitleri, artık cesetleri  çiğneyerek politika yapamazlar. Yapamayacaklar. Politik gelecekleri ya Esed'in Suriye'deki geleceği kadardır ya da yoktur. HDPKK komadadır, ölebilir.

         HDPKK'yı var eden parlamenter sistemimizdir. Parlamenter sistemimizin sözüm ona "nimetlerinden" yararlanarak varlık kazanmıştır. Parlamenter sistemimiz Türkiye'de seküler "faşist" partiler doğurmuştur. HDPKK Kürt faşizminin adıdır. Etnik faşizm, solcu faşizm. Farketmez. Faşizm. 

         Parlamenter sistemimiz artık HDPKK'nın da işine yaramıyor. Belli ki yaramıyor. Fezlekeler kapıda.  "Seni başkan yaptırmayacağız..." Türkiye'nin her yerinde Erdoğan'ın ruhu dolaşıyor. İşlemeyen, yalpalayarak yürüyen parlamenter sistem fezlekeler konusunda işliyor. HDPKK'nın "doğal" ve "ideolojik" müttefiki CHP "yoldaş" partiye ihanete hazırlanıyor.

         Fezleke krizi Türkiye'de parlamenter sistemin işlemediğinin tescilidir. Parlamenter sistemimiz krizde, komada. Memleketin her yerinden "siren" sesleri yükseliyor.  Ve kan aranıyor! Bulmak neredeyse imkansız.

         Ak Parti'nin ve "demokrasimizin" güçlü bir politik muhalefete ihtiyacı var. CHP olamadı, MHP olamadı, HDPKK hiç olamazdı. Kim bunu reddedebilir! Eğer Ak Parti diğer partilerin muhalefetinden yoksun kalırsa, partinin kendi içinden muhalefetle karşılaşması mukadder hale gelebilir. Dışardaki muhalifler sustuğunda, içerdeki muhaliflerin sesi yükselebilir. Ak Parti'nin yapabileceği en iyi şey kendi güçlü "dış" muhalefetini yaratmaktır.

YAZININ TAMAMI İÇİN: http://www.yenisoz.com.tr/chp-mhp-hdpkk-deki-krizler-parlamenter-sistemimizin-krizidir-makale-12328

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.