Erdoğan Seçim sonrası Başkanlık sistemi konuşulacak

Erdoğan Seçim sonrası Başkanlık sistemi konuşulacak

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlık sistemiyle ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 TV'de katıldığı Cumhurbaşkanlı Özel programda Mustafa Karaalioğlu'nun Başkanlık Sistemi rafa mı kalkı sorusuna şu şekilde cevap verdi: Bakıyorusunuz Amerika’daki Başkanlık sistemi farklı, faraza Arjantin’de farklı. Ama bir şey var; gelişmiş ülkelerin genelinde Başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Yarı-Başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Bizim artık burada bir sıçrama yapmamız lazım. Bizim artık sistem değişikliğine gitmemizde fayda var. Kaldı ki buna Allah rahmet eylesin Turgut Bey dillendirenlerden bir tanesiydi. Daha sonra bunu Sayın Demirel de dillendirdi.

Nedense biz dillendirince birileri rahatsız olmaya başladı. Ama ben görüyorum ki milletim Başkanlık sistemini bu seçimle beraber benimseyecek ve konuşmaya başlayacak. Diyecek ‘ben Cumhurbaşkanı seçiyorum. Madem Cumhurbaşkanı’nı seçiyorum, niye Başkan seşmeyeyim.’ Bundan sonra Başkanı seçecek. Yani bunu farklı yerlere çekenlere de gereken cevabı verecek. Ve tabi Başkanlık sisteminin ne içerdiği çok daha açık, net bu tartışmalarla beraber ortaya çıkacak.

Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan Kanal 24'te Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda AK Parti'nin geleceğine ilişkin konuştu. Partiye sahip çıkacağının mesajlarını veren Erdoğan, seçilirse nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını da anlattı.

'PARTİMİN BOĞULMASINA TAHAMMÜL EDEMEM'

Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olmanız halinde AK Parti'de ne olacak" sorusuna, "Partimin asla bir zarar görmesini istemem. Partimin herhangi bir zarar görmemesi için ne yapılması gerekiyor, bunu arkadaşlarımla hep paylaştım, paylaşıyorum. Bir anne, yavrusunun nasıl ki boğulmasına müsaade etmezse, ben de partimin, bu 40 yıllık siyaset tecrübemle, boğulmasına asla tahammül edemem" yanıtını verdi.

"Başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımızın, kardeşimizin aynı zamanda partinin de genel başkanı olması lazım ki güçlü olsun" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Genel başkan da başbakan olduğu için güçlü olsun, bu karşılıklı bir güç devşirmesi olayıdır. Eğer genel başkan farklı, başbakan farklı olursa burada bir defa zafiyet başlar ve bu fitneye de çok açıktır, fitne orada çok çabuk kendisi için zemin bulur. Buradaki süre 45 gün içerisinde, 45 gün sonra değil, 45 gün içerisinde büyük kongreye gidilmesidir. Bu 2 hafta içinde de olur, 3 hafta içinde de olur, 4-5 hepsi de olabilir. Daha sonra normal kongreye gelince, normal kongre 2015 seçiminin öncesinde de olabilir, sonrasında da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.