UETD İsveç'in davetlisi Metin Külünk, Soma için başsağlığı diledi...

UETD İsveç'in davetlisi Metin Külünk, Soma için başsağlığı diledi...

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Teşkilatlanma Başkanı Köksal Kuş, UETD İsveç’in davetlisi olarak günü birlik Stockholm’de temaslar da bulundu.

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Teşkilatlanma Başkanı Köksal Kuş, UETD İsveç’in davetlisi olarak günü birlik Stockholm’de temaslar da bulundu.
Stockholm’de ayak basar basmaz Soma’daki maden yangını kazasında yaşamını yitiren işçiler için başsağlığı mesajı yayınlayan Külünk, “Manisa’nın Soma İlçesi, Eynez Mevkii'ndeki kömür madeninde meydana gelen elim kaza sonrasında, Türkiye tarihinin en fazla işçi kaybı yaşanan facialarından biriyle karşı karşıya kalmıştır.

Ülkemiz ve Milletimiz hemen her dakika toprağın derinliklerinde alın teri döken madencilerimizin yaşadığı facianın üzüntüsünü yaşamaktadır. Milletimizin vicdanına madencilerimizin ateşi düşmüştür. Yaşanan bu acıyı yüreğimizin her köşesinde hissediyor ve Yüce milletimizle paylaşıyoruz. Evlerine ateş düşen Ailelere sabırlar diliyorum, Allah yardımcıları olsun.

Toprağın derinliklerinde nafaka ararken yaşadıkları elim kaza nedeniyle Hak’ka yürüyen şehitlerimize Allah’tan rahmet Yaralı Madencilerimize acil şifalar diliyorum. Dualarımız yerin yüzlerce metre altında kurtulmayı bekleyen madencilerimiz içindir” açıklamasında bulundu. 

İlk olarak İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu eski başkanı Haydar Akan’ı ziyaret eden heyete, , UETD başkanı Özer Eken, Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Abay, Bican Baran, Sabri Karadağ ve Seladdin Bozkurt eşlik etti. 
Daha sonra İsveç Parlamentosunda Moderat Parti Türk asıllı Milletvekili Sedat Doğru’yu ziyaret eden heyet, Sedat Doğru’nun 2 Hafta önce vefat eden annesi içinde başsağlığı diledi. 
İsveç Parlamentosunu da gezen heyet tarihi yapı hakkında Milletvekili Doğru’dan bilgide aldı.

Daha sonra , UETD İsveç’in yeni lokalinde ki ilk toplantıya katılan Külünk, yutdışında yaşayan vatandaşların gündemine dair önemli açıklamlar da bulundu. Yeşiller Partisi Milletvekili Adayı Derya Uzel’i adaylığından dolayı kutlayan Külünk başarılar diledi.

Ak Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Metin Külünk, “yurtdışı milletvekilliği” için 2 hafta önce verdiği yasa tasarısına AK Parti içinde sıcak bakıldığını bildirdi. Külünk, “Vatandaşımızın Türkiye’de gayrimenkulü, ortaklıkları, ailesi Türkiye’de. Hep buradaki gelişmelerin merkezindeler. Ama seçilme hakları yok. Ben bunun bir eksiklik olduğunu gördüm” diye konuştu.
“İLİŞKİLER GÜÇLENİR”
Yurtdışı Milletvekili’nin, Türkiye’deki 550 milletvekili ile eşit haklara sahip olacağını belirten Külünk, “Meclisin çalışmalarına da katılacaklar, ancak çalışma alanı yurtdışı olacak” dedi. Metin Külünk, “Seçilmiş milletvekillerinin orada görev yapması, o ülkelerle olan ilişkilerimizi de güçlendirecek. Bulunduğu ülkenin parlamentosuyla daha yakın ilişki içinde, o ülkedeki Türk vatandaşlarının muhatabı olacak” dedi.
EGEMENLİK SORUNU
Bu talebin egemenlik hakkı noktasında, Avrupa’nın değişik noktalarında bir tartışma konusu olacağının farkında olduğunu belirten Külünk, “Önemli değil, bu tartışılmalı. Biz, ülkelerin egemenlik haklarına müdahil olmuyoruz, o ülkelerdeki vatandaşlarımızın Türkiye’deki vatandaşlık haklarını kullanmalarının önündeki engelleri aşıyoruz” dedi. Külünk, Avrupa’dan bir vatandaşın milletvekili seçilmesinin Türkiye’nin işini kolaylaştıracağını savundu.

THY BİLET FİYATI İNDİRİM TALEBİ

Ak Parti Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Metin Külünk, Türkiye’ye THY ile gidecek gurbetçiler içinde , Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a bir mektup yazdığını söyledi. 
Külünk, Özellikle Avrupalı Türklerin yaşadığı yerlere uçuşlarda bilet fiyatlarında indirim yapılmasını isteyen Külünk mektubunda vatandaşların ekonomik açıdan zor durumda olduklarına dikkat çektitğini belirtti. 
“GİDEREK ZORLAŞIYOR”
Mektubunda son dönemde artan fiyatlara dikkat çektiğini söyleyen Külünk, “Bununla beraber üç çocuklu ortalama bir ailenin uçakla Türkiye’ye gelerek yıllık iznini kullanması son derece zorlaşmıştır” dedi. Külünk, “Aileler 2-3 gün çocukları ile beraber türlü sıkıntıları ihtiva eden ve her defasında dramların yaşanmasına sebebiyet veren şahsi aracı ile karayolunu kullanmak zorunda kalmışlardır” dedi.
850 BİN ARAÇ GİRDİ
Biletlerinin pahalı olması nedeniyle karayoluna ilginin arttığını belirten Külünk, “Geçtiğimiz sene karayolu ile Türkiye’ye giriş yapanların sayılarına bakıldığında bu fark açıkça görülebilecektir” dedi ve geçtiğimiz yıl 850 bin otomobilin Türkiye’ye giriş yaptığına dikkat çekti. Külünk, “Hem güzide kuruluşumuz THY’nin hem de Avrupalı vatandaşımızın tatmin olabileceği bir çözüm bulunarak artan bilet fiyatlarının daha aşağıya çekilebilmesi mümkündür” dedi.
HER YERDEN ŞİKAYET
Avrupa’da vatandaşların özellikle yaz aylarında bilet fiyatlarındaki aşırı yükselmeden şikayetçi olduklarını kaydeden Külünk, bu şikayetlerle Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yaptığı ziyaretlerde karşılaştığını söyledi. Külünk, bugün Avrupa’daki Türklerin gelir seviyesinin özellikle son yıllarda gerilediğini belirtti.
TÜRKLER CEZALARINI TÜRKİYEDE ÇEKEBİLİR
İsveç’te ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde ceza evinde yatan Türk vatandaşlarına da seslenen Külün, suçu sabitlenmiş vatandaşlarımız cezasının geri kalanını Türkiye’de çekmek isterse direk Büyük Elçiliğimize mürecaat etsin. Biz kendisini aynı anda Türkiye’ye tahliye ettirriz ve cezasının geri kalan tarafını Türkiye’de çekebilir’’ şeklinde konuştu.
 
 

 11922_10152371532119824_5821111915072952858_n.jpg10177885_761508253880187_5187365187558134340_n-(1)-001.jpgdscn4866-001.jpgdscn4898-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.