AK Parti milletvekili listelerinde kim nereden aday?

AK Parti milletvekili listelerinde kim nereden aday?

AK Parti milletvekili listesini 18 Eylül’de YSK’ya verecek. Listelerde izlenecek yol ise 'başka illere kaydırılan isimlerin, kendi bölgelerinden seçime girmesi' üzerine kuruluyor...

1 Kasım erken seçimi öncesi AK Parti’de milletvekili listeleriyle ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Parti kulislerinde yer alan bilgilere göre, başka illere kaydırılan isimlerin, kendi bölgelerinden seçime girmesi bekleniyor.

Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Konya’dan birinci sırada aday olacağı belirtilirken,partinin ağır toplarından ve üç dönemlik olduğu için siyasete ara veren isimlerden Cemil Çiçek ve Yalçın Akdoğan’ın Ankara’dan, Bekir Bozdağ’ın Yozgat’tan, Ömer Çelik’in Adana’dan, Faruk Çelik’in Bursa’dan, Mustafa Ataş’ın İstanbul’dan, Mehmet Ali Şahin’in Karabük’ten liste başı olacağı konuşuluyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, aday listeleri üzerinde üst komisyonla birlikte ilk gün 12 saat mesai yaptı. Davutoğlu başkanlığındaki komisyon dün sabaha karşı 02.30’a kadar Genel Merkez’de listeler üzerinde çalıştı.

DAVUTOĞLU KIL PAYI İLLERE AĞIRLIK VERECEK

Seçim kampanyasında 30’un üzerinde ile gitmesi planlanan Başbakan Davutoğlu, seçim programını 7 Haziran seçimlerindeki il bazlı sonuçları esas alarak yapacak. 

davutoglu-ak-parti-grup-toplantisi.20150916102145.jpg

O İLLERE ÖZEL VAATLER

Yapılan analizlerde Balıkesir, Kayseri, Burdur, Bayburt, Samsun, Gümüşhane, Giresun, Kastamonu ve Kahramanmaraş gibi illerde bir milletvekilliğinin kıl payı MHP’ye kaptırıldığı tespit edildi. Erzincan, Ordu, Sivas, Aydın, Denizli, Ankara 2. bölge, İstanbul 1. bölge, İstanbul 2. bölge, Eskişehir’de de küçük oy farklarıyla bir milletvekilliği CHP’ye geçti. Diyarbakır, İstanbul 3. bölge, Ağrı ve Van’da da HDP’nin birkaç bin oy farkla milletvekilliğini AK Parti’den aldığı yönünde analizler bulunuyor. 7 Haziran’da yüzde 7 ve üzerinde oy kaybı yaşanan yerlerde özel çalışma yapılacak. Bu illere yönelik özel vaatler hazırlanacak ve Davutoğlu da gidecek.

HANGİ İSİM NEREDEN ADAY OLACAK?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Ordu’dan İstanbul’a, daha önce İstanbul’dan aday olan Hayati Yazıcı’nın Rize’ye kaydırılacağı kulislerde konuşuluyor. 

İzmir milletvekili olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketi Afyonkarahisar’a döneceği belirtiliyor. İzmir’de yerel seçimde AK Parti’nin oylarını artıran eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’den aday gösterileceği ifade ediliyor. 

KAYSERİ'DEKİ OY DÜŞÜŞÜ İÇİN KRİTİK İSİM

İlk döneminde Edirne daha sonra da Bursa milletvekili olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yeniden Edirne’ye döneceği kaydediliyor. Eski Bakan Nurettin Canikli’nin Giresun’dan listeye girmesi beklenirken, Kayseri’deki oy düşüşüne önlem olarak Sadık Yakut ve Mustafa Elitaş’ın listede yer alabileceği vurgulanıyor.

İSTANBUL'A KAYDIRILACAK İSİMLER

AK Parti MYK’nın yeni üyelerinden Ayhan Sefer Üstün’ün Sakarya’dan, Vedat Demiröz’ün Bitlis’ten, Çiğdem Karaaslan’ın Samsun’dan, Selçuk Özdağ’ın Manisa’dan, Naci Ağbal’ın Bayburt’tan, Mehmet Özhaseki’nin Kayseri’den, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya’dan milletvekili yapılması bekleniyor. 7 Haziran seçimlerinde önemli Kürt kökenli siyasetçileri İstanbul’da listeye koymayan AK Parti, bu seçimde taktik değiştiriyor. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Galip Ensarioğlu, Orhan Miroğlu gibi isimlerden bazılarının İstanbul’a kaydırılabileceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.