Akman: RTÜK'e baskı yapılıyor

Akman: RTÜK'e baskı yapılıyor

RTÜK Başkanı Zahid Akman, görevini yaparken birinci önceliğinin hukuka uygunluk ve tarafsızlık olduğunu bildirdi ve tarasızlıklarına yönelik ithama tepki gösterdi:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, yaptığı yazılı açıklamada RTÜK üyesi Şaban Sevinç'in, 26 Şubatta gerçekleştirilen RTÜK toplantısında ele alınan bir raporla ilgili açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. Akman, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Şaban Sevinç'in bir yayın kuruluşunun yayını hakkında Üst Kurul'a sunulan izleme ve değerlendirme raporuna ilişkin görüşmeler sırasında sergilediği, görevi ve yasal sorumlulukları ile bağdaşmayan tavırları, Kurulda da şaşkınlık yaratmış, toplantı sonrasında gerçeğe aykırı iddia ve beyanlarla şahsımı ve Üst Kurul'da görev yapan diğer üyeleri itham ettiği üzülerek görülmüştür.

Sayın Şaban Sevinç'in RTÜK çalışmalarına ilişkin bütün işlemler hakkında gerçeğe aykırı iddia ve ithamlarla sürekli olarak basına açıklama yapmayı alışkanlık haline getirdiği de bir gerçektir. Şahsımla ilgili iddia ve iftiralara mahkeme kararları, tekzip kararları ve basın açıklamaları ile defalarca cevap verdim. Bu iftiralara karşı tekrar cevap vermeyeceğim.

Ancak Şaban Sevinç'in açıklamaları, Üst Kurul'da görev yapan diğer üyeleri de itham ettiği için açıklama yapma gereği doğmuştur. Çünkü, Sayın Sevinç, bu tür açıklamalarla Üst Kurul üyeleri üzerinde baskı oluşturmaya çalışmakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır.''


-''KAMUOYUNU YANILTICI BİR AÇIKLAMADIR''-


RTÜK'ün uzmanlar tarafından hazırlanan raporları incelediğini, yasalarla düzenlenmiş sorumluluklar çerçevesinde kararlar verdiğini belirten Akman, açıklamasında şunları kaydetti:

''RTÜK'te görev yapan her üye, görevinin gerektirdiği yasal sorumlulukların bilinci ile hukuka uygun olarak karar verir. Aksini iddia etmek, Üst Kurul'un tarafsız olmadığını iddia etmek, şahsıma ve diğer Üst Kurul üyelerine iftiradır ve bu da en iyi niyetli ifade ile saygısızlıktır. Şahsımla ilgili iddialara gelince, görevimi yaparken birinci önceliğim, hukuka uygunluk ve tarafsızlık olmuştur. Bazı kişilerin yaptığı gibi, asla kendimi bir siyasi görüşün ya da bir grubun temsilcisi gibi hissetmedim ve davranmadım. Bunu en iyi bilen kişi de yine Şaban Sevinç'in kendisidir.

Kamuoyunu bilgilendirmek açısından, söz konusu iddiayı aydınlatmakta fayda var. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in sözlerini haber yapan bir kanala bu sebeple ceza verildiği şeklindeki açıklama, gerçekleri saklayarak kamuoyunu yanıltan açıklamadır. Zira, Sayın Sevinç'in çok iyi bildiği gibi, seçim dönemlerinde RTÜK, yayınlara ilişkin bir ceza tesis etmez. Sadece hazırlanan raporları görüşerek, Yüksek Seçim Kuruluna gönderir. Yani Şaban Sevinç'in bu iddiası, kamuoyunu yanıltıcı bir açıklamadır.

Ayrıca, bu kuruluş hakkında 'Bakan'ın açıklamalarını haber yaptığı için' değil, 3984 sayılı yasanın 4. maddesinin (n) bendinde bulunan, siyasi partiler ve demokratik gruplar arasında fırsat eşitliği sağlanması, tek yönlü taraf tutan yayın yapılmaması sebebi ile rapor düzenlenmiş ve Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmiştir. RTÜK tarafından yayın kuruluşu hakkında tesis edilmiş bir ceza yoktur. Bu hukuki olarak da mümkün değildir. Konu edilen haberle ilgili yüze yakın yayının farklı kanallarda yayınlandığı halde herhangi biriyle ilgili ihlal raporu hazırlanmamış olup tek bir rapor bile Üst Kurul gündemine alınmamıştır.

Gerçek durum bu kadar açıkken gerçeğe aykırı iddia ve ithamlarla şahsım ve diğer üst kurul üyeleri haksızca itham edilmiş ve kamuoyu yine yanıltılmaya çalışılmıştır. Açıklamayla ilgili her türlü hukuki girişimde bulunulacaktır. Kamuoyunu gerçekler hakkında bilgilendirmek için bu açıklamayı yapma gereği duyulmuştur.''

Etiketler :