AKP'nin yeni Kürt Parti hazırlığı

AKP'nin yeni Kürt Parti hazırlığı

Bülent Arınç referandumdan Silivri'ye birçok önemli konuda açıklamalar yaptı...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yozgat’ta 45 derece sıcakta partisinin referandum etkinliklerinde konuştu, başkente dönüşte Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir’e siyasetin gündemini değerlendirdi. Referandumda farklı ‘Evet’ çıkacağını savunan Arınç, muhalefetin küçük bir farkla ‘Hayır’ çıkması halinde bile moral bulacağını söyledi.

Arınç şöyle konuştu: 

Güçlü ‘Evet’le yeni Kürt partileri gelir

BDP’de ayrı bir konu. Güçlü bir evet BDP’nin karşısında başka Kürt partilerini alternatif olarak getirebilir. Zaten bir süreden beri izledikleri politikalarda ne kadar yalpaladıkları ve problemler yaşadıkları, çözüm hiçbir katkıda bulunmadıkları ortada. Eğer, sandığa o bölgede gidişler artar, evetler beklenenden ötede çıkarsa BDP’nin yerine yeni aktörler de sahneye çıkar. Bunu bekleyenler var. ‘Terör örgütünden ve İmralı’dan uzaklaşalım’ diyenler var. Kemal Burkay’ın röportajı bu açıdan çok önemliydi.

Cumhurbaşkanının 5 yılda seçilmesi bir zarar getirmez

BENİM şahsi görüşüm, Sayın Cumhurbaşkanımı-zın görev süresinin 7 yıl olması yönünde ise de. Ama burada hassas bir durum vardır. Çünkü bu noktada çoğunluğun sesine bakmak ve muhalefeti de dinlemek lazım. Biz, nasıl 2007 Temmuz’un da 5 yıllığına seçildik ama 2007 Ekim’indeki referandumla görev süremiz 4 yıla indiyse, bunu Sayın Cumhurbaş-kanının durumuna da uygulayabiliriz. Yani o da 7 yıllığına seçildi fakat Anayasa değişikliği ile görev süresi 5 yıla inmiş oldu. Bu aynı zamanda ne demek? 2 kere 5’er yıl seçilebilir demek. Yani yeniden isterse aday olur ve seçilebilir. Burada Yüksek Seçim Kuru-lu’ndan (YSK) gelen sinyaller de görev süresinin 5 yıl olacağı yönünde. Anayasa hukukçuları da 5 yıla işaret ediyor. Evet, seçimin yapıldığı anda hüküm 7 yıldı ama şimdi 5 yıl durumu var. Biz de 1 yılımızı azalttık. Cumhurbaşkanının 5 yılda seçilmesi zaten bir zarar getirmez. Bakın biz 4 yılda seçime gidiyoruz. Kimsenin endişesi olmasın halkın seçeceği bir Cumhurbaşkanı kim olursa olsun Türkiye’nin hayrına olur. 
 

Etiketler :