Aktütün hesabını kim verecek?

Aktütün hesabını kim verecek?

Aktütün Karakolu'na istihbarat ve Heron görüntülerine rağmen teröristlerin gelip baskın yaptığını ortaya çıkaran görüntülere tepki yağdı.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Aktütün Karakolu'na 3 Ekim 2008'te gerçekleştirilen hain saldırıda ihmali gözler önüne seren görüntüler yürekleri dağladı. Milletvekilleri ve uzmanlar, bir PKK'lı teröristin üzerinden çıkan ve BUGÜN'ün dün "İhanet'in belgesi PKK'dan çıktı" başlığıyla manşetten verdiği ihmal görüntülerinin hesabının verilmesini istedi.

"PKK'lılar bütün yaptıklarını videoya çekecek kadar rahat hareket edebiliyorlarsa arkasında bir şeyler aramak gerekir" diyen AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, "Bir garanti verilmiş! Gelin oraya saldırın size hiç kimse müdahale etmeyecek, istediğiniz kadar adam öldürün daha sonra da rahatlıkla gidebilirsiniz güvencesi var sanki" diye konuştu.

Bu konuda savcılara büyük iş düştüğünü vurgulayan Hasgür, şunları söyledi:

HAFİFE ALINAMAZ

"Karakol komutanından, ordu komutanına kadar ihmal varsa hesap sorulmalıdır. PKK'lıları BBG evi gibi gözetliyoruz dedikleri ortamda günlerce yapılan bu hazırlıklardan nasıl haberdar olunmuyor hayret! İstihbarat raporları dahi olmasına rağmen gariban Mehmetleri kuş gibi avladılar... Genelkurmay Başkanı basını eleştirip suçunu bastırmak yerine iddiaların üzerine gitsin. Bir takım vahim iddialara yönelik hafife alan tavrından da vazgeçsin. Kağıt parçası ne demek? Bunların hesabı sorulmalı. Sivil inisiyatifler davalar açmalı. Genelkurmay Başkanı hesap verip öyle gitmeli."

AK Parti Çankırı Milletvekili Nurettin Akman ise ortaya çıkan şüphelerin net bir şekilde aydınlatılması gerektiğini vurguladı. "Genelkurmay Başkanlığı konuyu mahkemeye taşımıştı. Ancak oradan da yayın yasağı çıkmış, mütareke basını eleştirileri yöneltilmişti. Temenni ediyorum ki karanlık noktalar kalmasın" diyen Akman, şöyle devam etti:

EKSİKLERİMİZİ GÖRELİM

"Ortaya çıkan bu ayrıntılardan istifade edilip aydınlatılırsa güzel bir netice olur. Ümit ediyorum ki, bunlardan bir netice çıkarılır. Bu sayede ölüme gönderilen gözü dönmüş canilere bu fırsatlar bir kez daha verilmemiş olur. Ancak silahla teçhiz edilmiş bir karakola baskına gitmeleri akıl almaz bir durum. Dokçalar'ın katırlar üzerinde getirilmesi iddialarını hatırladım vahim durumlar. Temennim artık bu tür zaafımız olmaz. Eksikliklerimizi görelim."

"Gelecek olan Genelkurmay Başkanı'ndan devletin güvenlik güçlerinin yapmış olduğu bütün eylem ve işlemlerden dolayı hesap verebilirliğinin ve eylemleri yaparken şeffaflığının ve hukuk dışı olan işlere karışmış her kim olursa olsun cezalandırılmasının adımını atacak olmasını bekliyorum" diyen Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Aytaç da  şunları kaydetti:

DAHA AYDINLIK TÜRKİYE İÇİN

"Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla insin tartışmaları yaptıkları kadar ülkenin güvenliği ile ilgili olan ve yürekleri dağlayan Mehmetlere daha duyarlı olurlarsa geleceğin Türkiye'si daha aydınlık olacaktır. Gelişmiş ülkelerde ki gibi kurmay kadrosu aklı oluşturup hantal 700 bin postal mantığından vazgeçilmelidir. Hantal yapı ortadan kaldırılmalıdır. Tabi önce 'boru' mantığını bırakmak gerekir. Yürekleri dağlayan ihmal görüntülerinin de hesabı verilmelidir."

Karakollarımız gel de vur diyecek noktalarda

Terörle mücadelede en büyük sorunun sistem olduğunu söyleyen Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, "Bizim sistem çok hantal. Karakollarımız gel de vur diyecek noktalarda" dedi.

"Birbirinden kopuk komuta kademesi de hızlı müdahale girişimine engel teşkil ediyor" diyen Laçiner şunları söyledi:

"Çok ciddi güvenlik zafiyetleri var. Haftalarca hazırlanıyorlar, günler geçiyor. Ancak fark edilmiyor. Sistemde çok fazla açık var. İstihbarat gelse de size engel olacak yerleşiminiz, yapısal gücünüz varsa bir sonuç alamazsınız. Ama istihbarat şu saat şu dakikada saldırı olacak dese bile orada onu uygulayacak bir yapımız da yok. Bürokratik ve sahadaki yerleşimimiz buna cevap verecek düzeyde değil. Türkiye gücünü verimli bir şekilde yaymış değildir. Alan hâkimiyeti diye şehit sayısını artıracak yanlış metot ve stratejiler orada uygulanıyor. PKK'da propaganda aracı olarak saldırıdan önce görüntüleyip daha sonra da böyle mahvettik gösterisi yapıyor. Ancak ihmali olanlar varsa üzerine ciddi şekilde gidilmelidir."

BU KANGREN ÇÖZÜLMELİ

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, Aktütün'de yaşananların asla kabul edilecek bir tarafı olmadığını belirterek, "Demokratik ülkelerde meclis araştırması yapılır, gensoru işletilir. Bir de Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama istenir. Bunlar yapılmadığı gibi hükümet de kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmıyor" dedi. Tarıncıoğlu, "30 yıldır, biz PKK terörü var ve hayati soruların cevabını arıyoruz.  Bunu aydınlatırsak devlet bu PKK sorununu çözer. Devletin içersinde nasıl bir virüs var, nasıl kangren var bunun çözülmesi lazım" diye konuştu.

HABER: Gökhan ÖZDAĞ / ANKARA - BUGÜN

Etiketler :