Babahan Can Dündar'ı Fena Yakaladı !

Babahan Can Dündar'ı Fena Yakaladı !

Yarın başbakanın sağlık durumuyla ilgili bir konu önüme gelirse nasıl davranılması gerekiyor, 2002’deki yazı doğrultusunda mı, 2012’deki yazı doğrultusunda mı?

Star'dan Ergun Babahan, Milliyet'ten Can Dündar'ın Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumu ile ilgili yazdığı yazı üzerine Dündar'ın ortaya çıkan çelişkisine dikkat çekti. Erdoğan'ın sağlık durumunun halkın bilgisine sunulması gerektiği düşüncesi üzerine keskin hükümler biçen Dündar'ın, zamanında Ecevit'in hastalığı konusunda bildiklerini yazmamayı uygun gördüğünü hatırlattı ve sordu: "Yani benim kafam karıştı. Yarın başbakanın sağlık durumuyla ilgili bir konu önüme gelirse nasıl davranılması gerekiyor, 2002’deki yazı doğrultusunda mı, 2012’deki yazı doğrultusunda mı? Bir açıklama getirirse sevinirim."

İşte Babahan'ın yazısının ilgili bölümü:

Hangisi Doğru Can Dündar?

Başbakanların sağlık durumlarının kamuoyuyla paylaşılmaması üzerine bir eleştiri yazısı yazdı Milliyet Gazetesi yazarı Can Dündar.

Aslında ben bu yazısındaki fikirlere aynen katılıyorum, halkın oylarıyla işbaşına gelmiş, kararları ülkenin geleceğini etkileyen bir insanın sağlık durumu hakkında, ona oy versin veya vermesin herkesin bilgi sahibi olma hakkı vardır.

Dahası, bu Başbakan’ın kamuya karşı açık bir görevidir.

Başbakan Erdoğan bu ketumluk yüzünden sağlığı hakkında çıkan dedikodulara Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlarken net bir cevap verdi de, herkes aydınlandı.

Dündar pazar günü Milliyet’teki köşesinde bu konuya eleştiri getirdi ve şöyle dedi:

“Öte yandan bir siyasetçiyseniz, hele de ülkenin kaderine tek başına hükmeden bir başbakansanız, ne yazık ki o beden sizin olmaktan çıkıyor; sağlık durumunuz, pazardaki adamın cebini, iç ve dış politikanın seyrini, ülkenin geleceğini etkiliyor.

O yüzden de herkesin ilgi alanına giriyor.

Bu durumla baş etmenin en iyi yolu şeffaflık politikasıydı. Başbakan’ın samimiyetle ortaya çıkıp sağlık durumunu açıkça kamuoyuyla paylaşmasıydı.

Öyle yapmadı.

Bu konuda sonuna kadar, ısrarla sustu.

Tam bir ketumiyet politikası uygulayarak yakın çevresini, basın danışmanlarını da susturdu.

‘Böyle olmaz. Beyaz Saray, Amerikan Başkanı için haftalık sağlık raporları yayınlıyor’ diyenlere kulak asmadı.”

Ama Bülent Ecevit’in hastalığı ilk ortaya çıktığında böyle düşünmüyormuş Dündar, hatta bu konulara girilmemesini açıkça savunuyormuş.

Aşağıdaki satırları da Yeni Şafak yazarı Kürşat Bumin’in 17 Haziran 2002 tarihli yazısından aldım.

Dündar, o sırada Ecevit’in hastalığını bildiklerini ama yazmadıklarını söylemiş. Bunun üzerine Bumin şu satırları kaleme almış:

“Can Dündar bu ‘sırdaşlık’ hakkında geçen gün yayımlanan ‘Niye yazmadık?’ başlıklı yazısında bakın ne diyordu: Niye? (...) Bu zor soruya benim basit bir cevabım var: ‘Çünkü insanız!” Bize okulda ve meslek içinde öğretilen gazetecilik kuralları, kamunun haber alma hakkını her şeyin üstünde tutmamızı tembihlese de o ‘her şey’in içine, habere konu olanların mahremiyetlerini ve zaaflarını sokamayacak kadar insanız. ‘Konu’, başbakan bile olsa...

Yine Dündar: Bizim görevimiz, duygu, düşünce ve inançlarımızdan külliyen azade olup ‘her ne olursa ve ne pahasına olursa olsun’ haberi, ‘bilme hakkı’na sahip olan ‘kamu’ya iletmek midir? Yoksa her haberci, her gün, önüne gelen her haberde, mesleğiyle kişiliğinin o kavgalı değirmeninde yeniden öğütülerek mi pişecektir?”

Yani benim kafam karıştı.

Yarın başbakanın sağlık durumuyla ilgili bir konu önüme gelirse nasıl davranılması gerekiyor, 2002’deki yazı doğrultusunda mı, 2012’deki yazı doğrultusunda mı?

Bir açıklama getirirse sevinirim. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.