Ali Cengiz Oyunu

Ali Cengiz Oyunu

Aykut Cengiz Engin'i Balyoz Operasyonu'na yaptığı Ali Cengiz Oyunu'na öyle bir hukuksal yorum geldi ki, her satırı tokattan beter. İşte CNN'deki o anlar..

Galatasaray üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan telefonla CNN Türk’ün canlı yayına katıldı. Yayında Aykut Cengiz Engin'in Balyoz Operasyonu'na vurduğu darbe konuşuldu.

Necati Ceylan’a “Savcılar işlem yaparken başsavcının iznini almak zorunda mıdır? Bu iki savcını görevden alınması doğrumudur? Soruları soruldu. 

‘Yasa açık, Savcılar görevlerini yaparken talimat almazlar. Başsavcıya bildirmeleri talimat alma anlamı taşır ve hukuki olmaz. Savcıları görevlerinin değiştirilmesi soruşturmanın selameti ve sağlığı bakımından bir darbedir. Başsavcının aramayı durdurması yasalara aykırıdır… Başsavcıların yetkisinde değildir…. Başsavcı görevini kötüye kullanmıştır… Verilen arama ve gözaltı kararlarını Başsavcı durduramaz. Bunlar mahkeme kararı’ dedi.

Aynı sorular Ümit Kocasakal’a soruldu. Kocasakal ilk önce Ceylan’ın söyledikleri hiç bir şeye katılmadığını söyledi ve sözlerini bu yapılan olayın tamamen doğru olduğunu savundu. Başsavcının yapmış olduğu görevden alma doğrudur ve tabidir diyen Kocasakal, Ceylan’a hukuk dersi vermeye çalıştı. Bu bir darbedir yaklaşımlarına kesinlikle katılmayan Kocasakal, Ceylan’ın konuşmaları baştan sona yalanlamaya çalıştı.

Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in vermiş olduğu kararla operasyonların yanında mahkemenin vermiş olduğu kararda tamamen durdurulmuş oldu. Bu konu hakkında fikirlerine başvurulan Necati Ceylan, fikirlerini açıklarken Kocasakal’a da cevap verdi; Sayın meslektaşım soyut ifadeler kullanıyor ve benim konuşmalarıma cevap veriyor. Bir hukukçu olarak kanunlarla konuşsun. 2802 Hakim Ve Savcılar Kurulu Kanunun 5. Maddesi çok açık. Burada gözetim ve denetim hakkı diyor. Amirdir talimat veremez şeklinde düşünmeyelim. Savcılar bir suç ihbarı aldığında soruşturma yapması lazım. Savcılar bu soruşturmada yetersizse gözetim denetim söz konusudur. 14 ilde bir soruşturma var. Bu olay soruşturmada adı geçenler için de kötülüktür. Bu insanların suçu yoksa aklanması lazımdır… Madde 5’te çok açık. Gözetim ve denetim hakkı diyor. Amirdir diyor nerede amir… Güvenliğimizi koruyacak subayların balyoz, darbe gibi işlerle uğraşması hukukçumuz meslektaşımıza hoş mu geliyor? Böyle bir şey yoksa bu insanlar kendisini aklasın…

Anayasa’nın 10. maddesi çok açık… herkes kanun önünde eşittir. Bugüne kadar yapılan bütün soruşturmalarda yargı erki olarak, hem savunmayı temsil eden avukatlar hem yargıçlar hem de iddia makamındaki savcılar, bu güne kadar aramalar yapıldı gözaltılar yapıldı. Nerdeydi CMK’nın ihlalleri varken hiç ses çıkartmıyorlar da bunlar subaylar olunca üst seviyede insanlar olunca bunlara ayrım yapamazsınız. Zengini de rektörü de subayı da suç işleye bilir… aktifhaber

İşte o tartışmanın yaşandığı canlı yayın görüntüleri;

Etiketler :