Ali Saydam'dan CHP'nin vaatlerine eleştiri

Ali Saydam'dan CHP'nin vaatlerine eleştiri

İletişim stratejisi uzmanı Ali Saydam CHP'nin vaatlerini eleştirdi: Vaat kazansa Haydar Baş birinci olurdu..

Hemen her seçimde olduğu gibi yaklaşan 2015 seçimleri de, siyasi partilerin vaat yarışlarına ev sahipliği yapıyor. Asgari ücreti beş bin lira yapmayı vadeden bugünün partilerinden, mazotu bir lira yapacağını söyleyen dünün partilerini afişler ve sloganlar üzerinden iletişim uzmanı gazeteci-yazar Ali Saydam, yorumladı.

TOPLUM VAATLERİ DİKKATE ALMIYOR

Yeni Şafak'a konuşan Saydam'a göre Türk toplumu güven inşa edememiş partilerin vaadini de dikkate almıyor.

VAAT GÜVENLE BÜTÜNLEŞMELİ

Vaadi tamamlayan şey güvendir. Vaatte bulunan kişi ya da partiye belli bir güven duyulmuyorsa ortaya atılan vaat hiçbir karşılık bulmaz. Söylenen söz havada kalır. Vaat, güven unsuruyla bütünleşmek zorundadır. Bütünleşmiyorsa vaadinizin bir önemi kalmıyor.

VAATLE OLSAYDI, HAYDAR BAŞ KAZANIRDI

Mesela Cumhuriyet Halk Partisi bin 500 lira diyor asgari ücret için, HDP bin 800 lira, Saadet-Büyük Birlik Partisi ortaklığı da iki bin lira diyor. Haydar Baş Bey'in partisi beş bin lira ile en çok veren… Şimdi bu listeye göre en tahrik edici olan Haydar Baş Bey'in vaadi, beş bin lira. Düz mantıkla bütün oyların partisine gitmesi gerekir. Ama gitmiyor, neden?

Bahsettiğimiz o güven unsurundan dolayı. 'Bunu gerçekleştirme ihtimali yok' diye algılanıyor çünkü. Mesela evlilik de bir vaat üzerine kurulur ve geçmişine bakarak insana kız vermezler. Geleceğe bakarak kız verirler, bu delikanlı bizim kızımızı iyi tutacak mı denir mesela.

ALKIŞ KAMPANYASI DEĞERLERİMİZLE ÇATIŞIYOR

CHP'nin 'alkışlıyoruz' kampanyasını nasıl buldunuz?

Türk toplumu için özellikle geçerli olan bir düstur vardır, siyasi iletişim için bence bu çok önemlidir. Afişlerin dünden bugüne seyri de bunu doğruluyor aslında, 'gerçeğin tamamı aptala söylenir' derler. Bu yüzden tekâmül etmiş insana, mutlaka zekâ ve hafızalarıyla bir alan bırakmak gerekir. Afişlerin de bu şekilde tasarlanması gerekir. Bu açıdan bakınca değerlerimizle çatışıyor olması bir kenara CHP'nin 'Alkışlıyoruz' kampanyası iyi bir kampanyadır.

Ancak alkış, protesto aracı değil, bir kutlama aracı bizde...

'Değerlerimizle çatışıyor olması bir kenara' dedim zaten. Bu açıdan değerlerimizle çatışıyor. Ha bunun yanında Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçmişi özürlü tabi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.