"İslamın Uç Beyi Aliya" belgeseli Saraybosna'da gösterildi

"İslamın Uç Beyi Aliya" belgeseli Saraybosna'da gösterildi

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'i konu alan "İslamın Uç Beyi Aliya" isimli belgeselin galası Saraybosna'da yapıldı-

SARAYBOSNA (AA) - Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'i konu alan "İslamın Uç Beyi Aliya" isimli belgeselin galası, başkent Saraybosna'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç'in katkılarıyla hazırlanan belgeselin Bosna Kültür Merkezi'ndeki galasına, Türkiye ve Bosna Hersek'ten çok sayıda davetli katıldı.

Bakir İzetbegoviç, gala öncesinde yaptığı açıklamada, Aliya ile Bosna Hersekli sanatçılardan çok yabancıların ilgilenmesinin ilginç olduğuna işaret ederek, "Her halk mücadelesinin sonunda bazı semboller vardır. Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesindeki sembollerden biri de Aliya'dır." ifadelerini kullandı.

Bosnalı sanatçıların Aliya konusuna yeterince ilgi göstermediğini kaydeden İzetbegoviç, yerel sanatçılar tarafından da bir gün bu konuda kaliteli dizi, film ve farklı projeler yapılması temennisinde bulundu.

İzetbegoviç, Bosnalı sinemacı, senarist ve yapımcıların ülke savunmasında önemli rol oynayan kahramanlar hakkında hiçbir film yapmadığına işaret ederek, "Onlar olmasaydı, bu ülke de olmazdı, barış da olmazdı." dedi.

Aliya'nın İslam'ın varoluşu için çabalamasının yanı sıra demokrasi, özgürlük, çok partili sistemin uygulanması ve ülkedeki çok kültürlü yapıyı da savunduğunu ve bu konularda çok işler yaptığını söylerek, Aliya'yı unutmayan ve bu konuda bir şeyler yapan herkese teşekkür etti.

- "Aliya Balkanlar'ın son Osmanlı'sıydı"

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç da iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlara işaret ederek, Türkiye ile Bosna Hersek arasında çok özel bir ilişki olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'in birliği, bütünlüğü ve refahının Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Koç, "Üst düzey ilişkilerimizin de bu refahın, istikrarın sigortası, geleceği olduğunu düşünüyoruz. Bu ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ediyor, rahmetli Aliya'yı saygıyla anıyorum." dedi.

Belgesel projesinin koordinatörü ve yönetmeni Ömer Erdoğan ise Aliya'nın geride kalan yüzyılın son devrimci lideri olduğunu kaydederek, merhum Aliya'nın kan dökülmemesi kaygısında olan bir barış adamı olduğunu ifade etti.

Aliya'yı "Balkanlar'ın son Osmanlı'sı" olarak nitelendiren Erdoğan, onun Türkiye dostu bir lider olduğunu vurguladı.

Ömer Erdoğan, Aliya'nın vefatından hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçen son konuşmaların, bir ufuk ve öngörü belgesi olduğunu belirterek, bu konuşmanın unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Aliya'nın fikir dünyasının Bosna Hersek ve Türkiye'de yakından tanınarak, bu fikirlerin temel kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, söz konusu belgeselin bu ideale katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, konuşmaların ardından belgesel filmin gösterimi yapıldı.

"İslamın Uç Beyi Aliya" isimli belgeselde, merhumun yakın çalışma arkadaşları ve aile bireylerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Aliya hakkındaki yorumları bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.