Alman iş dünyasında Trump endişesi

Alman iş dünyasında Trump endişesi

Almanya'nın en önemli ticaret ortağı ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanması, Alman iş dünyasını endişeye soktu.

Almanya’nın Trump başkanlığında ABD ile olan ekonomik ilişkilerinin ne şekilde ilerleyeceği ülkede tartışma konusu oldu.

ALMANYA'DA KARAMSARLIK HAKİM

Donald Trump'ın daha çok Avrupa'ya fayda sağlayacağı düşünülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na (TTIP) sıcak bakmadığını belirtmesinden dolayı Alman iş dünyasında genel olarak karamsarlık hakim.

''ABD, AÇIK PAZARI DESTEKLEMEYE DEVAM ETMELİ''

ABD'nin Avrupa'nın en önemli ticari ortakları arasında yer aldığını belirten Grillo, "Donald Trump, seçim kampanyası sırasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili çok şüpheli açıklamalar yaptı. ABD, açık pazarları desteklemeye devam etmelidir." dedi.

''ZARAR BÜYÜK OLACAK''

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Trump'ın seçim zaferinin ekonomik kalkınmada bir darbe oluşturabileceğini savunarak, "Eğer Trump ticaret bariyerlerini planladığı gibi inşa ederse zarar büyük olacak. Almanya'da 1,5 milyon istihdam, ABD iş dünyasına bağımlı ve ABD Almanya'nın en önemli ticaret ortağı."ifadelerini kullandı.

Ticarete ilişkin rakamlara göre, iki ülke arasında önemli bir ekonomik ortaklık bulunuyor.

1,5 MİLYONDAN FAZLA İSTİHDAM ABD'YE BAĞLI

Ifo’nun verilerine göre, Almanya'nın istihdamının yaklaşık yüzde 2,5'i doğrudan ya da dolaylı olarak ABD'ye yapılan ihracata bağımlı ve bu da 1 milyondan fazla istihdama karşılık geliyor. Yaklaşık 630 bin Alman işçi de şu anda ABD firmaları tarafından yönetilen şirketlerde çalışıyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, geçen yıl 1 trilyon 195,8 milyar avroluk ihracat ve 948 milyar avroluk ithalat ile rekor kırdı.

Almanya'nın ABD'ye en önemli ihraç ürünleri, otomobil, makine, ilaç, elektrikli ürünler ve teknoloji olarak sıralandı. ABD'den ana ithalat ürünleri ise bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.