Cem Özdemir başbakan olabilir

Cem Özdemir başbakan olabilir

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Brita Wagener, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in seçimi kazanması durumunda başbakan veya bakan olabileceğini söyledi

‘Türk kökenli biri başbakan olabilir’

Başkonsolos Brita Wagener, Cumhuriyet Gazetesi’nden Özgür Ulusoy ve Mine Esen’e konuştu.

Almanya’daki siyasi gelişmelere gelirsek; Yeşiller’in yükselişi söz konusu. Türk kökenli bir kişinin başbakanlık koltuğuna gelme olasılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bence kesinlikle olabilir, bu konuda olumlu düşünüyorum. Göç, uyum gibi konularda gelişmeler zaman alıyor ancak şu anda 2 eyalette kabinede Türkiye kökenli iki bakan var.

Almanya’da Cem Özdemir’den de söz ediliyor...

Evet, kendisi Yeşiller’in iki eşbaşkanından birisi. Tabii eğer partisi kazanırsa, federal hükümette herkes gibi o da başbakan veya bakan olabilir.

Alman halkının buna hazır olduğunu düşünüyor musunuz?

 Bence evet, çünkü Özdemir gibi isimler kamuoyunda biliniyor. Federal hükümette ekonomi bakanı ve aynı zamanda Liberal Parti’nin başkanı (Philipp Rösler) Vietnam kökenli. Ancak kendisi göçmen değil, Alman bir çift tarafından evlat edinilmiş. Uyum ve göç konusunda yapılacak çok iş var ama şimdiden epey yol kat ettik. Almanya’da entegrasyonda zorluklar yaşayan, toplumda kendine yer bulamamış olan yabancı kökenlilere -ki aslında bu yabancı kökenliler kadar Almanlar için de geçerli- bakışla, iyi uyum sağlamış, başarılı yabancı kökenlilere bakış arasında fark var. Ayrıca bu başarılı yabancı kökenlilerin sayısı da hiç azımsanamayacak kadar, her alanda yer alıyorlar. Parlamentoda, sanatta, akademik platformda ya da doktorluk, avukatlık gibi birçok alanda varlar. Bu kişiler bizim göçmen, uyum konusuyla ilişkilendirdiğimiz gruplar değiller.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.