Mustafa Bakıcı'nın yeri bulundu

Mustafa Bakıcı'nın yeri bulundu

İzinli bulunduğu sırada emekliliğini isteyen ve yurtdışına kaçan Mustafa Bakıcı Paşa’nın firarını Bedrettin Dalan’ın organize ettiği iddia edildi.

Önce Belarus’a giden Bakıcı’nın buradan Almanya’ya geçerek Dalan’ın himayesine girdiği gelen ihbar postalarıyla öğrenildi.

İnternet andıcı davasının firari sanığı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın Ergenekon’un “kilit” ismi Bedrettin Dalan’la birlikte Almanya’da saklandığı iddia edildi. Alman Interpolü, Bedrettin Dalan’dan sonra sahte pasaportla Irak’ın kuzeyinden yurtdışına kaçan Tümgeneral Bakıcı’yı da Türkiye’ye vermedi. Ergenekon Terör Örgütü üyesi olmaktan yargılanan Dalan’ın, Bakıcı’nın Türkiye’den kaçışına ve gizlenmesine yardım ettiği öne sürüldü. Bakıcı’nın, internet andıcı belgesinde tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanvekili olarak imzası bulunuyor. Bakıcı, hükümeti yıkma eylemi içinde bulunmanın yanı sıra “delil karartmakla” suçlanıyor.

GURBETÇİ TEYİT ETTİ

Dalan ve Bakıcı’nın Almanya’da olduğu istihbarat birimlerinin aldığı bilgi üzerine ortaya çıktı. Emniyet, Irak’tan önce Belarus’a kaçtığı yönünde istihbarat alınan Bakıcı- ’nın oradan da Almanya’ya geçtiğini tespit etti. Bu bilgi, Dalan ve Bakıcı’yı birlikte gören bir gurbetçinin Ankara’ya yaptığı ihbarla teyit edildi.

DALAN’IN PARMAĞI MI VAR?

Interpol Genel Sekreterliği’ndeki güçlü Alman lobisi yüzünden hakkında kırmızı bülten kararı çıkartılmadığı belirtilenDalan’- ın İnternet Andıcı davası sanığı Bakıcı’nın yurtdışına kaçışı ve barınmasını organize ettiği iddia edildi. İstanbul 13. Ağır CezaMahkemesi’nde “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan yargılanan ve hakkında “yokluğunda tutuklama müzekkeresi” çıkarılanDalan gözaltına alınacağını duyar duymaz önce ABD’ye, sonra da Rusya’ya kaçmıştı. Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı yapan Mustafa Bakıcı’nın da illegal yollardan doğruca Beyaz Rusya’ya kaçması akıllara “Dalan’ın firarda parmağımı var” sorularını getirdi.

Alman Interpolü yanıt vermedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2011’deki YAŞ’ta “pasif” görev olarak tanımlanan Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı’na atananMustafa Bakıcı hakkında “yakalama” kararı vererek kırmızı bülten çıkartılmasına hükmetmişti. Türkiye’nin Interpol Dairesi, firari olarak aranan Mustafa Bakıcı’nın Almanya’da kaldığı adresi Alman Interpolü’ne bildirerek iade amacıyla yakalanmasını istedi. Alman Interpolü ise Bakıcı hakkında “kırmızı bülten”le uluslararası düzeyde arama kararı bulunmadığı için hiçbir girişimde bulunmayarak yanıt vermedi.

IRAK’TAN RUSYA’YA KAÇTI

Yakalama kararına itiraz eden Bakıcı, bir süre sonra GATA’ya yatırılmış ve 26 Ağustos’ta taburcu olmuştu. Bir hafta istirahat raporu alan Bakıcı, yeni görevine başladıktan kısa bir süre sonra 1 aylık izin dilekçesi vermişti. Hakkında yakalama kararı bulunan bir paşanın izne ayrılmasına onay verilmesi tartışmalara neden olmuştu. 12 Eylül 2011’de eşi aracılığı ile Kara Kuvvetleri’ne emeklilik dilekçesi gönderdiği ortaya çıkan Bakıcı’nın emekliliği 20 Eylül’de onaylanmıştı. Bakıcı, kendisinden haber alınamaması ve ailesinin yerini bilmediklerini ifade etmeleri üzerine firari duruma düşmüştü. Sınır kapılarına bildirilmesi üzerine Interpol aracığıyla yapılan incelemede Bakıcı’nın Irak üzerinden Rusya’ya kaçtığı belirlenmişti.

Almanya’da görüntülendi

Almanya Federal Adli Ofisi, “Ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılıyorsunuz” gerekçesiyle Türkiye’nin Dalan’ın iade talebini reddetmişti. Interpol Genel Sekreterliği de “difüzyon” kararının kırmızı bültene dönüştürülmemesi için elinden geleni yaparak Bedrettin Dalan ve eski milletvekili Turhan Çömez için “kırmızı bülten” çıkartmamıştı. Dalan 13 Aralık 2011 tarihinde Almanya’nın Mannheim şehrinde bir grup kadınla birlikte yemek yerken objektiflere yakalanmıştı. Siyah gözlük ve şapka takan Dalan kendisini görüntüleyen gazeteciye tepki göstermişti. Bakıcı, Dalan ve Çağdaş Eğitim Vakfı Genel Başkanı Gülseven Yaşer’ in ardından firari 3. sanık olmuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.