Almanya Google'a süre verdi

Almanya Google'a süre verdi

İnternet arama motoru Google, izinsiz olarak kablosuz internet ağı üzerinden bilgi topladığını itiraf etmesinin ardından Almanya harekete geçti.

İnternet arama motoru Google, izinsiz olarak kablosuz internet ağı üzerinden bilgi topladığını itiraf etmesinin ardından Almanya, kullanılan sistemi incelemek ve daha detaylı bilgi verilmesini isteyerek ABD’li firmaya 26 Mayıs’a kadar süre verdiğini duyurdu.

Hamburg Bilgi Koruma müdürü Johannes Caspar, “Google’ın bilgi toplarken kullandığı programı inceleyerek, nelerin kaydedildiğini görmemiz gerekiyor” dedi. Şifrelenmeyen kablosuz ağlara girerek kişisel bilgileri istemeden de olsa kaydettiğini itiraf eden Google, son dört yıldır farkında olunmadan gerçekleşen bu mahremiyet ihlalini kabullenerek özür diledi. Gönderilen e-maillerin ve kullanıcının ziyaret ettiği internet sitesi bilgilerinin elde edilmiş olabileceği belirtilirken, Google’ın sokak sokak gezerek Street View uygulaması için fotoğraf ve konum bilgileri kaydeden araçlardaki yazılımın, aracın geçtiği yerlerde şifresiz çalışan Wi-Fi yayınlarına bağlanarak o sırada o ağ üzerinden aktarılan bilgi parçacıklarını da aldığını tespit edildi.

HÜKÜMETLER GÖRÜŞÜYOR

Avrupa’da kullanılan arama motorları arasında yüzde 79’luk bir paya sahip olan Google’ın, özellikle Almanya tarafından yakından takip edilen bu olay sonrasında ciddi bir darbe yiyebileceği ifade edildi. Google CEO’su Eric Schmidt ise, istemeden toplanan kişisel bilgilerin hiç bir şekilde kullanılmadığını söyledi. Schmidt, “Google pek çok hükümetle kişisel gizlilik konusunda sıkı görüşmeler yürütüyor. Biz gizlilik konusuna çok önem veriyoruz. Avrupa Birliği’nde (AB) faaliyet gösterip birliğin kuralına uymamak kabul edilebilir bir şey değil” diye konuştu. Alman yetkililerin uyarısı üzerine başlatılan incelemede ortaya çıkan ihlal kapsamında 30 ülkede 600 gigabyte’ın üstünde bilgi yakalandığı belirlendi.

Etiketler :