Almanya'da iki gazeteciye ‘vatana ihanet' soruşturması

Almanya'da iki gazeteciye ‘vatana ihanet' soruşturması

Almanya'da yayın yapan netzpolitik.org adlı internet portalında çalışan gazeteciler hakkında Federal Savcılık tarafından ‘vatan hainliği' suçlamasıyla soruşturma açıldı.

İnternet portalının iki sorumlusu Markus Beckedahl ve Andre Meister, Anayasa Koruma Teşkilatı'na ait gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle vatana ihanetle suçlandı. Federal Savcılık, soruşturmaya gerekçe olarak Netzpolitik.org'da yayınlanan ‘gizli para akışı, internet içeriklerinin toplu değerlendirilmesi ve bu çalışmayı sürdürecek birimin yapılanma şeması'nı gösterdi.
Savcılığın aynı zamanda söz konusu belgeyi gazetecilere ulaştıran kaynak için de soruşturma başlattığı ancak bu suçlamada vatan hainliği suçlamasının bulunmadığı belirtildi. Federal Savcılığın şikayet nedeniyle bir bilirkişi tayin ederek söz konusu belgenin devletin gizlilik gerektiren bir belgesi olup olmadığını araştıracağı ifade edildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans Georg Maassen'in şikayetiyle açılan bu soruşturma, ülkede de basın özgürlüğü konusunu tartışmaya açtı.

‘NSA SKANDALI BASTIRILMAK İSTENİYOR'

Netzpolitik.org haber sitesinin sorumlu çalışanı Beckedahl, soruşturmaya tepki göstererek, hükümeti, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Başbakan Angela Merkel dahil pek çok Alman yetkiliyi dinlemesine ilişkin skandalını bastırmak ve gerçekleri örtmeye çalışmakla suçladı.
Almanya Gazeteciler Birliği Başkanı Michael Konken de, yapılan işlemi sert şekilde eleştirdi. Konken, uygulamayı iki gazetecinin susturulmasına yönelik geçersiz bir işlem olarak niteledi. Konken ayrıca soruşturmanın kaldırılmasını da istedi.
Soruşturma Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partili siyasetçiler tarafından da eleştirildi. Yeşiller Partisi'nden Renate Künast sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada NSA soruşturulmazken yapılanları ‘rezalet' olarak niteledi.

EN SON 1960'LLARDA SPİEGEL DERGİSİNE VATANA İHANET SUÇLAMASI İLE DAVA AÇILDI

Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Sahra Wagenknecht de, Federal Savcılığın demokrasiye ihanet ettiğini vurgulayarak, toplu dinlemeler ve izlemeler için soruşturma açılması gerektiğini ifade etti. Almanya'da en son 1960'lı yıllarda Der Spiegel dergisine vatana ihanet suçlaması ile dava açılmıştı. Ancak Der Spiegel çalışanları hakkındaki iddialar mahkemede kanıtlanamayınca dava düşmüştü. Ülkede vatana ihanet suçuna bir yıldan az olmamak üzere ömür boyu hapse kadar hapis cezaları verilebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.