Almanya'da ilk Müslüman Kadın Birliği

Almanya'da ilk Müslüman Kadın Birliği

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birlikleri'ne bağlı dernekler bir araya gelerek Almanya'da ilk Müslüman Eyalet Kadın Birliği'ni kurdu

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birlikleri'ne bağlı dernekler bir araya gelerek Almanya'da ilk Müslüman Eyalet Kadın Birliği'ni kurdu.

Burada konuşan Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Ali Dere, İslam'ın kadına bakışı konusunda Almanya'daki yanlış anlayışlara değinerek "Töre-namus cinayeti ve zorla evliliğin İslamla uyuşmaz." dedi.

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birlikleri, ilk Eyalet Kadın Kongresini yaparak Eyalet Birliği'ne bağlı cami ve derneklerde yer alan kadın örgütlenmelerini "Landes-Frauenverband" adı altında birleştirdi. Bu şekilde Almanya'daki ilk Müslüman Eyalet Kadın Birliği kurulmuş oldu. Toplam 78 derneğin 46'sından gelen 95 delegenin katılımıyla gerçekleşen kuruluş kongresine Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık, Uyum ve İnşaat Bakanı Aygül Özkan da katıldı. Kongre'ye ayrıca Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Ali Dere, DİTİB Aşağı Saksonya Eyalet Birliği Başkanı Dr. Ali İhsan Ünlü, Konsolos Gülçin Erdem, Hannover Din Hizmetleri Ataşesi Abdullah Gümüşsoy iştirak etti.

Burada bir konuşma yapan Eyalet Bakanı Aygül Özkan Almanya'da ilk kez Müslüman kökenli kadınların oluşturduğu bir Eyalet Kadın Birliği'nin kendi Eyalet sınırlarında kurulmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kadınların örgütlenmesinin önemine işaret eden Bakan Özkan, böyle yenilikçi adımların Aşağı Saksonya'da gerçekleşmesinin bir tesadüf olmadığını söyledi. Almanya tarihinde ilk defa göçmen kökenli bir bayan olarak eyalet düzeyinde kendisine bakanlık görevi verilmesinin sadece şahsıyla ilgili değil, göçmenlerin Almanya'da geldikleri konumu göstermesi bakımından da tarihi bir gelişme olduğunu kaydetti. Türk kökenli göçmen kadınların Almanya'ya uyum sağladıklarını, ancak gerçek anlamda uyumun göstergesinin gelişen dünyada iş hayatına katılımla ölçüldüğünü ve bu noktada Türk göçmen kadınların Almanya geneline göre % 15 daha az iş hayatına katıldıklarını bildiren Özkan, bunun değişmesi gerektiğini vurguladı.

Kadının ancak maddi bir güce de kavuşup kendi ayakları üzerinde durabildikleri ölçüde toplumsal katılımlarının gerçekleşebileceğine değinen Özkan, kadınların uyumun en önemli lokomotifi olduğunun altını çizdi. Bundan sonraki faaliyetlerinde cami dernekleri çatısı altında faaliyet gösteren kadınların alışılagelmişin dışında faaliyetlere imza atacaklarına inandığını kaydetti.

Kongre öncesi son olarak söz alan Prof. Dr. Ali Dere ise kadınların üstlendiği rollerin modern dünyada değişime uğradığını belirterek, bu değişime ayak uydurabilmeleri için her alanda kendilerini geliştirmelerinin ve yeni faaliyet alanları ile toplumun her kademesinde yer almaları, katılım ve katkılarını sunmaları gerektiğine değindi. Müslüman ülkelerde kadın algısının farklılığına ve bu algıların dinden ziyade sosyal ve kültürel arka planına işaret eden Dere, Batı toplumları ve Almanya'da İslam'ın kadına bakışı adına bu farklı algıların dillendirildiğini, bunun ise İslam'a dair ön yargıları bir başka yönden beslediğini ifade etti. Dere, Almanya'da İslam'ın kadına bakışı konusu bağlamında dile getirilen töre ve namus cinayetleri, kız çocuklarının eğitimden ve sosyal hayata katılımdan engellenmesinin, kızların çok küçük yaşta ve zorla evlendirilmesinin İslam'ın temel felsefesiyle ve insan anlayışıyla uyuşmadığının altını çizdi. Ali Dere, bu konuların hepsinde Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamaları ve kadınlara yönelik şiddetin giderilmesi yönünde çalışmalarının bulunduğunu dile getirdi. Dere, kadınların Müslüman toplumda da her yönüyle kendini geliştirme ve fırsat eşitliğinden yararlanmaları gerektiğini, bunun önündeki engellerin aşılması için ilgili kurumlarla işbirliği yapılmasını, din hizmeti kadrolarının tümünün bu doğru algının oluşması için açıklamalar yaparak destekleyeceklerini; özellikle göçmen toplumlarda kadınların eğitim ve gelecek vizyonunda öncelenmesi gerektiğini hatırlattı.

Kongreye telefonla katılan Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başta bayan Bakan olmak üzere kongreye katılanlara selam ve başarı dileklerini iletti, bu tür çalışmaları önemsediğini aktardı. İkinci bölümde yapılan seçimler sonucunda DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Kadın Birliği Yönetim Kurulu oluşturuldu.

CİHAN

 

Etiketler :