Alternatif finans modelleri hazır

Alternatif finans modelleri hazır

3. köprü için finans modelleri bu hafta Başbakan'a sunulacakk

İstanbul’a inşa edilecek 3. Boğaz Köprüsü’nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde ibre, yeniden ‘yap-işlet-devret’ (YİD) modeline döndü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçen hafta cuma günü Karayolları Genel Müdürlüğü’nde uzun bir toplantı yaptı.

FİNANSMAN RÖTUŞU
Toplantıda, İstanbul’a inşa edilecek üçüncü köprü masaya yatırıldı. Üçüncü köprünün, yap-işlet-devret modeliyle ve özel sektör eliyle yapılması görüşü ağırlık kazandı.
Toplantıda, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ni finansal yönden ‘yapılabilir’ kılacak seçenekler de gündeme geldi. Bu çerçevede köprü ve köprünün her iki tarafındaki 60-70 kilometrelik bağlantı yolları için ihaleye çıkılması düşüncesi de öne çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kaynakları, “söz konusu proje ‘özel sektörün sağlayacağı finansmanla mı yoksa özkaynakla mı?’ gerçekleştirilecek?” sorusuna, ‘alternatif finans modelleri’ üzerinde yapılan çalışmaların tamamlandığı ve bu konuda son kararın ‘siyasi irade’de olduğu yanıtını verdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN KARAR VERECEK
Köprü ile ilgili hazırlanan finans modellerinin bu hafta Başbakan Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Erdoğan’ın onayının ardından ihale duyurusu hafta içinde yapılacak. İbrenin yeniden YİD modeline dönmesinde, projeyle ilgilenen özel sektörün tavrının da etkili olduğunu söyleyen kaynaklar, bu yönde yapılacak bir değişiklikle finansmanın (5 milyar dolardan 2-2.5 milyara düşecek) daha kolay bulunabileceğine dikkat çekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.