ALTIN ÇİLEGİN BABASI KONUŞTU

ALTIN ÇİLEGİN BABASI KONUŞTU

Altın çileği Türkiye'ye tanıtan Serhat Akdemir ile yapılan ropörtajda, piyasada altın çilek adı altında satılan kapsüllerin altın çilekle alakası olmayan kapsüller olduğunu belirtti. İşte Altın çileğin babasıyla yapılan o röportaj...

Piyasada onlarca taklitleri olan Altın Çileğin Babası Serhat Akdemir, www.habername.com a altın çilek  ile iligili herş eyi anlattı.

Serhat bey kendinizden ve altın çilekle alakanızdan kısaca söz edebilir misiniz?

Cevap: merhabalar, ismim Serhat AKDEMİR. Aslen Malatyalı, evli ve iki çocuk babasıyım. İstanbul’da yaşıyorum. İlk olarak gıda sektörüyle tanışmam Malatyalı olmam sebebiyle toptan kuru kayısıcılık ile başlamıştır. 2002 yılında, Malatya’yı ve işim olan kuru kayısı toptancılığını bırakarak İstanbul’a yerleştim. Ve İstanbul’da da mesleğim olduğundan kapalı çarşıda mütevazı bir perakende kuru yemiş ve kuru meyve dükkânı açarak gıda işine devam ettim.

 

Daha sonra hızla gelişen dünyamızda, biz gençlere yenilikçilik ve girişimcilik anlamında çok görev düştüğü bilinciyle yurt dışı gıda fuarlarına düzenli olarak her yıl katıldım. Yine bu fuarlardan bir tanesinde, İngilizcesi GOLDEN BERRY Türkçesi YER KİRAZI olan ALTIN ÇİLEK meyvesiyle tanıştım.

 

Şimdi Altın Çilek’ten soralım size. Türkiye Altın Çilek ile nasıl tanıştı?

2008 yılında fuarda tanıştığım ve araştırdığımda insan sağlığı için son derece faydalı olduğuna inandığım bu meyvenin ithalatını yapmaya karar verdim. Ancak çok pahalı bir üründü. Yetiştiği ülkede dahi tam olarak tanınmıyordu. Ticaret cesaret gerektirir felsefesiyle, kararımdan dönmedim. İlk olarak tarım bakanlığı literatürüne kayıt yapılması için başvurdum. Yaklaşık 6 ay süren bu başvuru neticesinde, ürünümüze ALTIN ÇİLEK ismini verdik. İlk parti malımızı mart 2009 da ithal ettik.

 

Demek ki size Altın Çileğin Babası tanımlaması yapılması hiç de yersiz değil doğru mu Serhat Bey?

Ortada hiçbir şey yokken böyle tanınmayan bir meyveyi ısrar ve inatla Türkiye’ye sokmam ve şimdi bahsedeceğim gibi tanıtımı için mücadele etmem sebebiyle gerçekten de Altın Çileğin Türkiye’de keşfedilmesinin baş müsebbibi olduğumu söyleyebilirim.

 Parantez içinde söylüyorum, bu meyvenin isminin bu kadar suiistimal edileceğini bilsem,  yani şu hap kapsül furyasını bugünkü haliyle düşünebilseydim bu ürünü Türkiye’ye getirip tanıtmak istemezdim belki de. Bu yönden bir nevi kendimde sorumluluk hissediyorum.

 

Serhat Bey kapsül meselesini size soracağız tabi. Altın Çileğin tanıtımı konusundaki çalışmalarınız nasıl oldu devam edebilir misiniz?

Çok ciddi bir tanıtım mücadelesi verildi. Hatta şöyle bir hesap söyleyebilirim ki! Bir konteynır ürünün maliyetinden daha fazlasını tanıtım için harcadım… Ancak her türlü çabama rağmen, ilk parti ürünümüzü 2009 yıl sonuna kadar satamamıştık. Hatta, ürün renk değiştirmeye ve bozulmaya başlamıştı. Ülkemiz çiftçileri ve ekonomisi içinde yeni bir gelir kaynağı olarak düşündüğüm, bu ürüne güvencim tamdı. Son derece sıkıntılı günler yaşamama rağmen asla yılmadım… Satış noktalarına hatır gönül uğruna, sat-öde şeklinde ürün bırakıyordum. Daha sonra toplum tarafından saygınlık gören bir takım tanınmış ünlüler tarafından kullanıldığını gördüm. Sevgili Seda SAYAN, Saba TÜMER, TARKAN ve sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan ürünü kullanmış, faydasını görmüş ve bunu da medya ile paylaşmışlardı.

 

Şu anda Türkiye Altın Çilek meyvesini aslında tanıyor. Ancak Altın Çileği tanırken bu güzel meyveye ulaşabiliyor mu? Yoksa Altın Çileği anlatıp ellerine başka bir şey mi veriliyor insanların?

Bugünkü durumda, çok kısıtlı miktarda üretilen bir meyve olması münasebetiyle, talebe karşılık veremiyoruz. Ve bu boşluğu fırsat bilen, bir takım şahıslar, maalesef insanlarımızı resmen kandırmaktadırlar. Altın Çilek diye başka ürünler satılmaktadır. Halkımızın şunu bilmesini isterim. Altın Çilek kesinlikle katkısız ve doğal bir üründür. Ancak şekil olarak  Altın Çileğe benzeyen, ÇİN’den ithal değişik ürünleri şeker ile tatlandırıp satmaktadır şu anda…

 

Şimdi her yerde rastladığımız ve bir furya şeklinde satışta olan piyasadaki kapsüllerden bahsedelim. Bu kapsüller arasında Altın Çileğin faydalarını gerçekten taşıyan bir ürün var mı?

Konunun daha vahim bir durumu var ki! Altın Çilek ismi son derece popüler olduğu için ve bulunamadığı için aynı isimde gereğinden fazla sözde farmakolojik özellikler yüklenmiş olarak kapsül türü ürünler görmekteyiz. Biz Altın Çileğin lokomotifi olduğumuz için, bu kapsülcüler bize geldiler. Bizden kapsül yapmak için gerekli olan EXTRACT’ı istediler.

Biz  bir ön çalışma yapma gereksinimi duyduk. Çünkü bu kadar emekle ülkemize gelen ve tanıtılan bir ürünün kötüye kullanılmasını istemezdik. Güney Amerika’da numune bazında, EXTRACT ürettirip getirdik. Ve bu numuneyi ARGE çalışması kapsamında, güvenilir laboratuarlarda uzun deneylere tabi tuttuk… Yani acaba extract haline gelen ürün de altın çileğin özelliklerini taşıyacak mıydı diye emin olmak istedik.

Bize gelen sonuç ise, kesinlikle kapsül yapılabilecek bir ürün olmadığı yönündeydi. Sebebi ise, “ Lifler bir bütünken özelliklidir. Lifler öğütüldüğünde, özelliğini yitirmektedir…”

şeklindeydi.

Bu çalışmanın ardından, bitkisel takviye olmayacağı kanaatine varıp, bize gelen EXTRACT talebine olumsuz cevap verdik.

 

Yani ticari olarak kapsül olayı bizim için bir fırsattı ve bize para kazandırabilirdi ama bunun insanları aldatan bir oyun olacağı ortada olduğu için biz girmek istemedik.

 

Sonuç olarak, Altın Çilek adı altında satılan hap, kapsül türü ürünler kesinlikle firmamız ve ürünümüzle alakalı değildir.

 

Peki şu anda tüm Türkiye çapında bir furya halinde satılan bu ürünün eğer gerçekliği yoksa neden medya organları ve uzmanlar bu konuda halkı aydınlatmıyor?

Bu sahtecilikle ilgili bizlere her gün onlarca şikayet telefonu ve maili geliyor. Biz bu firmalara karşı insani görevimiz gereği hukuki mücadele başlatmış bulunmaktayız. Web sayfamızda da gerekli bilgilendirme yazıları bulunmaktadır. Tarım bakanlığının konu ile ilgi çok ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Hatta Tarım Bakanımız Sayın Mehdi EKER konu ile ilgili bizzat açıklama yapmıştır. Halkımızın bu ürünlere itibar etmemesi konusunda net bir açıklama yapıldı.

 

Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Derneği’nin (TABDER) konuyla ilgili gerekli resmi çalışmaları olduğunu biliyoruz. Birçok ulusal kanalda, güvenilir uzmanlar tarafından açıklama yapılmaktadır.

Ancak bir takım radyo ve uydu kanalları, kendileri de bu işin ticaretini yaptıkları için çok ciddi reklamlar yaptıklarını görüyoruz. Doğal olarak bindikleri dalı kesmek istemiyorlar. Ben buradan vizyon sahibi, halkını düşünen yayın organlarına sesleniyorum. Lütfen halkın aldanmasına alet olmak yerine halkın aydınlanmasına hizmet etsinler. İnsanlarımızın aldatılarak parasının alınmasına göz yummasınlar. Paradan daha önemlisi de insanların boş umutlarla avutulmasıdır.

 

Peki Altın Çileğin gerçekten faydalarına ulaşmanın doğru yolu nedir?

Bu sorunuza cevap vermeden önce bir şeyin altını çizmek istiyorum. Ben bu söyleşiyi kesinlikle firmamın veya ürünümün reklamını yapmak için vermiyorum. Zaten firmamızın isminin söyleşide geçmesini de istemem. Kaldı ki zaten biz ürünü yok satıyoruz ve halihazırda stokumuzda ürün de yok.

 

Altın Çilekten gerçekten faydalanmak için; Halkımızın öncelikle doğru ürünü bulmalarını tavsiye ederiz. Kullanım şekli olarak SABAH ve AKŞAM yemeklerden önce birer avuç tüketmelerini öneririz.

 

 

Reklamlar da Sayın Başbakanın da adı geçiyor bunu nasıl buluyorsunuz? Başbakan Altın Çilek kapsülü mü kullanıyor?

Sayın Başbakanımızın, firmamız tarafından ithal edilen Altın Çileği kullanıyor olması ve bunu medya ile paylaşması, şahsım ve firmamız için son derece gurur ve onur vericidir.

Ancak çok üzücüdür ki, Altın Çilek kapsülü üreticileri ve satıcıları haksız kazanç elde etmek için Sayın Başbakanımızın da ismini kullanmaktadırlar. Oysa ki sayın Başbakanımız altın çilek meyvesinin kendisini kullanmaktadır.

 

Serhat Bey özetle bu kapsüllerin içeriğindeki altın çilek zayıflamaya katkı sağlar mı sağlamaz mı ne diyeceksiniz?

Şöyle söyleyeyim. Şimdi bir defa bu kapsüllerin birçoğunda veya belki tümünde altın çilek olup olmadığı büyük bir muamma. Varsa dahi oranı belli değil. Hadi diyelim ki yüzde on yirmi veya kırk oranında bulunsun. Bu kadar bir meyve extractı ile zayıflamak mümkün mü? Tekrar söylüyorum, altın çilek lif zenginliği sayesinde zayıflatıyor. Extract haline gelen üründe liften söz etmek mümkün değil! Eğer bu ürünleri alıp da zayıflaya varsa şayet, bunu ancak bu kapsüllere katılan diğer karışımlar veya katıklarla açıklamak mümkün olabilir.

 

Serhat Bey söyleşimizin konusu ile ilgili olarak son olarak neler söylemek istersiniz?

İnsan sağlığı ile oynayan, gözlerini sadece para hırsı bürümüş bu umut tacirleri bir gün hesap vereceklerdir.

Ülkemiz çiftçileri ve ekonomisi için, yeni bir ümit kapısı olan bu ürüne gerekli yatırımı yapmaktayız. Ancak kişiler bu yatırımı kendi menfaatlerine çevirmek istemektedirler.

İnsanlarımıza bu bilgiyi sunmayı bir borç biliriz…

 

Ayrıca size de bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz.

 

Bizi ve okurlarımızı aydınlattığınız için biz teşekkür ederiz Serhat Bey.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :