Bir sonraki buluşma 105 yıl sonra

Bir sonraki buluşma 105 yıl sonra

Gökyüzü Gözlem Şenliği ile tarihi gök olayına tanıklık ettiler.

Venüs'ün güneşin önünden geçişini izlemek için Gölhisar ilçesinde Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi. Türkiye Bilimsel ve TeknolojikAraştırmaKurumu (TÜBİTAK) tarafından 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyeceği açıklanantarihi gök olayına vatandaşlar ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri tanık oldular.
 
Venüs'ün, sabaha karşı Güneş'in önünden geçmesiyle yaşanan yüzyılın en önemli gök olayı için Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Gölhisar Kaymakamlığı'nın işbirliğiyle ''Gökyüzü Gözlem Şenliği'' düzenlendi.
 
Sabaha karşı saat 04.30-07.50 saatleriarasında gerçekleşen Venüs gezegeninin Güneş'in önünden geçişi, Kibyra Antik Kenti Stadyumu'nda kurulan teleskoplarla ve dağıtılın özel gözlüklerle izlendi.
 
Gökyüzü meraklılarının buluştuğu şenliğe katılanlar, unutulmaz anı fotoğraflamaya çalıştı, ancak çıplak gözle bu an görülemedi. Ayrıca şenliğe Burdur Valisi Süleyman Tapsız da katılarak gök olayını bir süre izledi.
 
En son 8 Haziran 2004'te Güneş'in önünden geçen Venüs gezegeni, bugünkü geçişin ardından ve bir dahaki geçişinin 2117 yılında olacağı belirtildi.
 
-''100 yılın olayına tanıklık ettik''-
 
Tübitak Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok ender yaşanan bir gök olayına şahit olduklarını söyledi.
 
Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin ilk gözleminin 1670'li yıllarda gerçekleştiğini belirten Eker, ''Uzun bir sürenin ardından tekrar böyle bir geçişe şahit olmak çok önemli bir gök olayı. Ayrıca böyle bir astronomik olayı yüz yıllarca yıl önce gladyatörlerin savaştığı bir antik kentte izlemek ayrı bir güzellik. Bir dahiki böyle bir geçiş 2117 yılında gerçekleşecek'' dedi.
 
Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin bir şölen içerisinde izlendiğini dile getiren Eker, ''Böyle bir gök olayı daha önce 2004 yılında gerçekleşmiş, ama bugünün ardından 105 yıl sonra geçiş olacak. Bundan dolayı da 100 yılın olayına tanıklık ettik'' diye konuştu.
 
 
Burdur Valisi Süleyman Tapsız da 3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden antik kentin bugün Venüs'ün Güneş'in önünden geçişine tanıklık ettiğini kaydetti.
 
 
AA
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.