AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider!

AMOLED tavan yaptı: Samsung açık ara lider!

Samsung'da yüzler gülüyor: AMOLED satışları katlana katlana büyüyor.

Apple'ın yakın gelecekte IPS paneli bırakıp AMOLED'e geçiş yapacağına yönelik söylentilerin ortaya çıkmasıyla birlikte gözler de doğal olarak panel pazarına çevrildi.

Tabii yakın gelecek derken çok da yakın bir gelecekten bahsedilmediğinin altını çizelim. Eğer gerçekleşecek olursa takvimler muhtemelen 2018 yılını göstermeden hayata geçirilmesi öngörülmüyor ki bu da iPhone 8'e tekabül edecek. Yani önümüzdeki ve onu takip edecek yıllarda gelecek iPhone 7 ile7S'in ertesinde.

İşte pazar araştırma ve analiz firmalarından IHS'nin yayımladığı son rapora göre,AMOLED panellerin sevkiyatında geçtiğimiz çeyrek içerisinde %35 gibi devasa bir büyüme yaşanmış ki bunun yıl bazlı değil çeyrek bazlı oluşu da altı çizilesi bir diğer detay. Yani 2. çeyrekten 3. çeyreğe %35'lik bir büyümeden bahsediyoruz. Yıl bazlı bakıldığında ise küresel çapta yaklaşık 80 milyon adetlik panel satışı gerçekleşmiş ki bu %100'in üzerinde bir artış demek. Tüm bu olumlu gelişmeler neticesinde de pazarın çeyreklik değeri tavan yaparak 3.3 milyar dolara erişmiş.

Bu 3.3 milyar doların neredeyse tamamının Samsung'un cebine girdiğini de not olarak düşelim. Ne de olsa kendileri tüm AMOLED piyasasının %95.8'inin sahibi konumunda. LG ve JDI gibi LCD panel pazarını domine eden üreticiler ise henüz AMOLED'de bebek adımlarını atmakla meşguller.

Tüm panel pazarına baktığımızda ise liderin yine Samsung (%38.5) olduğunu görüyoruz. Samsung'u takiben ise iPhone'ların ana panel üreticisi olan JDI (%17) ve LG (%13.8) geliyor.

Velhasıl başta da belirttiğimiz gibi eğer Apple iPhone'larda AMOLED kullanmaya karar verirse tedarikçisinin kim olacağı da kilit bir önem taşıyacak. Şimdi olduğu gibi JDI'la devam edecek olursa (ki ilk tercihi kesinlikle o yönede olacaktır) JDI'ınSamsung'un zorlamaya başlayacağını söyleyebiliriz. (Ola ki mecbur kalır da) Samsung'tan yana kullanması halinde ise zaten diyecek birşey kalmaz.

 

(Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.